Dünya2024'te bilimin kilometre taşları

2024'te bilimin kilometre taşları

24.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

2023 birçok bilimsel gelişmeye sahne oldu. 2024 de süper bilgisayarlardan silahlandırılan sivrisineklere kadar aklımızı başımızdan alacak!

2024te bilimin kilometre taşları

Yapay zekâ yeni yılda, proteinler, nükleik asitler ve diğer moleküller arasındaki etkileşimleri atomik hassasiyetle modelleyebilecek ve bu da ilaç tasarımı ve keşfinde yeni olasılıkların kapısını açabilecek. 

Haberin Devamı

The World Mosquito Program (Dünya Sivrisinek Programı) gelecek yıl Brezilya’daki bir fabrikada hastalıklarla savaşan sivrisinekler üretmeye başlayacak. Patojenik virüslerin bulaşmasını önleyen bir bakteri türüyle enfekte edilecek sivrisinekler, 70 milyon insanı sıtma, zika gibi hastalıklardan koruyabilecek. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, önümüzdeki 10 yılda 5 milyar bakteriyle enfekte sivrisinek üretecek. 

 Üç yeni nesil aşı 

ABD hükümeti üç yeni aşının denemelerini finanse ediyor; bunlardan ikisi, solunum yolu dokularında bağışıklık oluşturarak enfeksiyonu önlemeyi amaçlayan burun içi aşılar. Üçüncüsü bir mRNA aşısı, antikorları ve T hücresi tepkilerini güçlendirerek çok çeşitli SARS-CoV-2 varyantlarına karşı uzun süreli bağışıklık sağlamayı vaat ediyor. 

Haberin Devamı

NASA, 1970’lerden bu yana ilk kez insanlı bir Ay görevi başlatıyor. Artemis 2 görevi kapsamında Kasım 2024’te fırlatılması planlanan Orion uzay aracı 4 astronotu taşıyacak. Ayrıca Çin de Ay’dan numune toplamayı planlıyor. 

Saniyede bir kentilyon hesap

Araştırmacılar, 2024’te Avrupa’nın ilk exascale süper bilgisayarı olan Jüpiter’i devreye alacaklar. Devasa makine, saniyede bir kentilyon hesaplama yapabiliyor. Araştırmacılar makineyi tıbbi amaçlarla insan kalbinin ve beyninin ‘dijital ikiz’ modellerini oluşturmak ve küresel ısınmaya karşı simülasyonlar için kullanacak.

ABD’deki araştırmacılar da 2024’te iki exascale makinesi “Aurora” ve “El Capitan”ı kuracak. Bilim insanları, beynin sinir devrelerinin haritalarını çıkarmak için Aurora’yı ve nükleer silahın etkilerini simüle etmek için

El Capitan’ı kullanacak.
(Kentilyon: 19 haneli bir sayı).
(Exascale, süper bilgisayar performansının bilgi işlem ölçüsünü ifade ediyor).