21.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
İngiltere’nin meteoroloji kurumu Met Office, gelecek yıl hava sıcaklığının 2022’de kaydedilenden daha yüksek olacağının öngörüldüğünü açıkladı. Sıcaklık kayıtlarının başladığı 1850’den bu yana en sıcak yıl, “El Nino” olarak adlandırılan hava olayının küresel sıcaklıkları artırdığı 2016 yılıydı. Ancak son 3 yıl dünyanın Pasifik’te görülen ve ortalamadan daha soğuk deniz sıcaklıklarının küresel ısıyı düşürdüğü “La Nina” adı verilen başka bir hava modelinden etkilendiğini belirten uzmanlar, bu etkinin artık sona ereceğini söyledi.
Küresel sıcaklık
Uzmanlar, La Nina’nın etkisini kaybetmesinin Pasifik’in bazı bölgelerinde daha sıcak koşullara yol açacağını ve küresel sıcaklığın 2022’dekinden daha yüksek olmasına neden olacağını öngördü. 2023’teki sıcaklıkların sanayi öncesi ortalamanın 1,08 ile 1,32 derece üzerinde olacağı tahmin edilirken, bu öngörü gerçekleşirse gelecek yıl tarihin en yüksek sıcaklıklarından biri kaydedilecek. Ayrıca, 2023, küresel sıcaklığın ortalamanın en az 1 derece üzerinde kaydedildiği art arda 10. yıl olacak. Met Office uzun vadeli tahminler başkanı Profesör Adam Scaife, “Küresel sıcaklığı artıracak bir El Nino olmadan, 2023 rekor kıran bir yıl olmayabilir, ancak küresel sera gazı emisyonlarındaki artış hızla devam ediyor. Muhtemelen gelecek yıl ‘seride’ bir başka kayda değer yıl olacak” dedi.
Doğayı korumak için ‘tarihi’ anlaşma
Birleşmiş Milletler (BM) Biyoçeşitlilik Konferansı’na (COP 15) katılan ülkeler, 2030 yılına kadar gezegenin üçte birini koruma altına alma konusunda anlaştı. Bu anlaşma biyolojik çeşitliliği koruma hedefinde dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Yağmur ormanları ve sulak alanlar gibi hayati önem taşıyan eko-sistemlerin ve yerli toplulukların haklarının korunması için de hedefler belirlenecek. Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen COP15 BM Biyoçeşitlilik Zirvesi’nde Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin son dakika itirazına rağmen anlaşmanın sağlandığını duyurdu.