30.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
MÜGE ÇELEBİ
Endüstri tasarımcısı Dr. Oya Akman beyaz porselen kadehleriyle Fransa’da ödül kazandı. 30 yılı aşkın süredir bu mesleği yapan Akman’ın bu ilk ödülü değil. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda da birçok birinciliği var.
Bu yıl Fransa’nın Endüstriyel Yaratıcılık Üretimi Ajansı’nın (APCI) verdiği “Observeur Awards 2009” ödülünü alan Akman “Ürünüme çok güveniyordum ama 10 kişilik küçücük bir atölyede ürettirdiğim bu bardakların dünya devlerine meydan okuyarak ödül kazanması yine de beni çok şaşırttı” diyor.
Aynı zamanda mumluk
Akman’ın bu kadehlere verdiği isim “Beyaz”. Beyaz’lar tek pişirimli yüksek kaliteli porselenden yapılıyor. Bu, enerji tasarrufu sağladığı için ürün “Çevreye duyarlı”. Çünkü genellikle porselenler iki kez pişiriliyor. Akman’ın Beyaz’ının tek seferde pişirilmesinin sırrı ise içinin sırlı, dışının sırsız oluşu.
Kadehin ayak bölümündeki boşluklara peçete veya farklı süsler yerleştirilebiliyor. Akman tasarımında tutuş rahatlığına da çok önem verdiğini belirtiyor. Kadeh ters çevrildiğinde mumluk olarak da kullanılabiliyor.
Almanya’daki fuarlara da sıkça katılan Akman tasarladığı ve ürettirdiği diğer bir ürün olan “Snow White / Bembeyaz” adlı viski ve kokteyl bardakları ile “Prize of Prizes / Ödülün Ödülü” olarak bilinen “Design Preise 2009”a aday gösterildi. Bu ödülü almaya hak kazanan adayları Alman Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı belirliyor. Aday ürünlerde aranan ilk şart ise onun daha önce ulusal ve uluslararası bir ödül almış olması.
Akman “Ürettirdiğim bu bardak ve kadehle içki kültürüne porseleni soktum” diyor. Akman’ın bardaklarına Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerinden talep gelmiş.
“Tasarıma dedem sayesinde başladım”
Oya Akman’ın tasarım merakı küçüklüğünde dedesi sayesinde başlamış: “Dedem elime bir büyüteç verirmiş ve her şeyi incelememi, her detayı kağıda dökmemi istermiş.”
Akman 1977’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Endüstriyel Tasarım ve İç Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuş. Sonrasında Gorbon Seramik, Şişecam ve Paşabahçe’de çalışmış. 1990’larda Kanada’da cam eğitimi almış, öğrendiği teknikleri Türkiye’de uygulamış.
Üniversitelerde tasarım dersleri de veren Dr. Akman endüstriyel tasarımda ilerlediğimizi ancak üretim teknolojilerindeki gelişmeleri yeterince takip etmediğimizi belirtiyor.