24.02.2021 - 14:59 | Son Güncellenme:
Aslan ve tilkinin masalı
Ormanın derinliklerinde yaşayan bir aslan çift varmış. Bir sabah eşi, erkek aslana nefesinin kötü koktuğunu söylemiş ama o bunu kabul etmemiş. Öfkelenmiş ve hemen ormana gitmiş.
Önce bir koyun gelmiş ve ağzını kocaman açan aslan ona sormuş: “Koyun, söyle bana ağzım kötü kokuyor mu?” Koyun çok dürüst biriymiş ve hemen “Evet!” demiş. Bunu kabullenemeyen aslan tek hamlede onu yutuvermiş.
Ardından kurt gelmiş. Aslan aynı soruyu ona da sorunca kurt: “Kim demiş aslan beyimin nefesi kokuyor? Gül kokusu kadar tatlı bir nefesiniz var” demiş. Aslan onun yalan söylediğini düşünüp kızmış ve onu da tek lokmada yutmuş.
Son olarak tilki çıkmış aslanın huzuruna. Aslan “Ey tilki nefesim kokuyor mu hemen cevap ver!” deyince tilki: “Ah sevgili ormanlar kralı son birkaç gündür soğuk almışım, hastayım. Bu yüzden hoş ya da hoş olmayan hiçbir şeyin kokusunu alamıyorum” demiş.
Aslan, tilkinin bu cevabına karşılık ona hiçbir şey yapmamış.
Masaldan çıkan sonuç: Bazı zamanlarda hiçbir suçunuz olmadığı bir konudan ötürü ceza alabilirsiniz. O yüzden bilmediğiniz, tanımadığınız kişilerin tartışmalarından uzak durmalısınız.
Kurt ile atın masalı
Kurt bir gün tarladan geçerken bir sürü arpa görmüş. Kurt arpa sevmez ve hayatta ağzına koymazmış. Yürümeye devam etmiş ve yolda atı görünce hemen bir plan yapmış. Onu tarlaya götüreyim, o arpa yerken ben de onu yerim diye düşünmüş.
Ata: “Ben de seni arıyordum. Tarlada arpa buldum ama yiyemedim, sana sakladım, bayılırım senin dişlerinin gıcırtısına. Gel, sen ye, ben de seyredeyim.” demiş.
At kurdu tanıdığı için inanmamış ona: “Yahu, ben kurtları bilmez miyim? Sen arpa yiyebilseydin karnını doyurmak zevkini bırakır da kulaklarının zevkini düşünür müydün?” demiş.
Masaldan çıkan sonuç: Yaratılıştan kötü olanlar, kendilerine iyilik ediyormuş gibi bir süs verseler de gene kimseyi kandıramazlar.
Gelincik ile horozun masalı
Ormanda bir gelincik ile horoz varmış. Gelincik bir gün bu horozu yakalamış: “Şu horozu yiyeceğim yemesine ama bari bir de sebep göstereyim!” demiş.
Ona demiş ki: “Gece yarısı oldu mu, başlarsın ötmeye, insanları uyutmaz, rahatsız edersin. Seni yiyip bu sorunu ortadan kaldıracağım.
Akıllı horoz hemen cevaplamış:
“İnsanları sabahları uyandırıyorsam kötülük olsun diye değil, iyilik olsun diye uyandırıyorum. Onlar da işlerini yapıyorlar.” demiş.
Gelincik bu sefer de: “Ben senin ahlakını da beğenmiyorum: Tavuklara gücün yetiyor diye hepsinin saçını başını yoluyorsun. Olur mu böyle şey?” diye bağırmış.
Horoz bu sefer de altta kalmamış: “Sana ne oluyor? Biz aynı kümesin hayvanlarıyız, birbirimizle iyi geçiniyoruz demiş.
Gelincik sinirlenmiş: “Eeee! çok oldun artık! Seni dil ebesi seni! Sen her söze bir karşılık buluyorsun diye benim karnım zil mi çalacak?” demiş, horozu yiyip yutmuş.
Masaldan çıkan sonuç: Bir kişi doğuştan kötüyse kötülüğe bir bahane bulamazsa bu sefer de açıkça belli eder.