26.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
Aşırı sıcakların yarattığı olumsuz koşullar, hem metabolizmayı hem de ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Sıcak çarpması, sıcak vurgunu, sıcak krampları gibi fiziksel etkilerin yanı sıra, aşırı sinir, öfke nöbetleri, depresyon, tahammülsüzlük, uyku bozuklukları sıcak havaların en belirgin yan etkileri arasında yer alıyor.
Medicana Hospitals Bahçelievler Psikiyatri Kliniği Uzmanı Dr. Fikret Hacıosman, depresyon belirtilerinin yaz aylarında arttığına dikkat çekerek, “Depresyon belirtilerinin yaz aylarında artış gösterdiğini istatistiksel olarak biliyoruz. Aşırı sıcaklar beraberinde aşırı sinirlenme, tahammülsüzlük, depresyon, uyku bozukluğu ve öfkeye neden oluyor. İnsanlar hiçbir şey ortada yokken aniden öfke patlaması yaşayabiliyor” diyor.
Kişilerin kendisini sıcaklara psikolojik olarak hazırlaması gerektiğini söyleyen Dr. Hacıosman, bunun yolunu şöyle tarif ediyor: “Kişi kendini sıcaklara psikolojik olarak hazırlarsa olumsuz davranışlarında önüne geçmiş olur. İnsanın bilinçaltına yerleştirdiği düşüncelerin kendisini yönlendirmedeki önemi unutulmamalıdır. Bu nedenle ‘sakinim ve sıcaktan etkilenmeyeceğim’ dediğiniz zaman sinirlerimize hakim olabilirsiniz.”
Boşanmalar artıyor
Aşırı sıcaklarda daha coşkulu olan kişilerin her zaman yapamayacakları radikal kararları alma eğilimi gösterdiklerini ifade eden Dr. Hacıosman, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Sıcak yaz ayları, coşkunun arttığı, özellikle hasta kişilerde sağlıklı karar vermenin iyice bozulduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde insanlar boşanmak, yeni iş kurmak, iş bırakmak ve intikam almak gibi daha öfkeli ve daha radikal karar alabilmekteler. Ani öfkelenen ve daralan insanlar, bol bol yüzlerini soğuk suyla yıkayarak, daha serin yerlere hemen götürülmelidir. Sıcak havalar konsantrasyon kaybının yanı sıra dikkat eksikliği ve psikolojik olarak da insanları çok fazla etkilemektedir.”