15.12.2024 - 04:19 | Son Güncellenme:
Sami Çebi
Sami Çebi/ SICPA Türkiye CEO’su- Ziyaretçi deneyiminin ilk anda, yani gişede başladığının bilincinde olarak, ziyaretçilerimize her zaman güler yüzlü, hızlı ve kolay bir hizmet sunmaya gayret gösteriyoruz. Ülkemizin nadide güzellikleri ile misafirperverliğinin turizm aracılığıyla tanıtılmasına ve turizm gelirlerinin artmasına küçük de olsa bir katkı sunabildiysek, ne mutlu bize.
Son dönemde birçok ülkede tartışılan kitlesel turizme alternatif olarak sürdürülebilir turizm kavramı ön plana çıkmaktadır. Sürdürülebilir turizmde müze ve ören yeri ziyaretlerinin yerel esnafa destek sağlaması ve yerel halk için bir gelir kaynağı oluşturması büyük önem taşımaktadır. Yine ziyaretçi gelirlerinin, müze ve ören yerlerindeki restorasyon ve önleyici koruma çalışmalarına kaynak oluşturmasının önemi göz ardı edilemez. Şirketimiz bu konularda da her zaman üzerine düşen görevleri yerine getirmiştir ve gelecek yıllarda da getirecektir.
Dijital dönüşüm
Günümüzde dijitalleşme birçok alanda olduğu gibi, müzecilik alanında da önemli bir hale gelmiş bulunuyor. Bu kapsamda, geçmiş yıllarda altyapısını oluşturduğumuz dijital dönüşüm projemiz Türkiye’nin Müzeleri uygulaması ile 2024 yılında azımsanmayacak bir başarı elde ettik. Mobil MüzeKart kullanım oranlarını, doğru pazarlama teknikleri ile yükselttik. 2024 yılında müze ve ören yerlerine girişlerin yüzde 27’i fiziksel kart ile yapılmışken Mobil MüzeKart oranı yüzde 73’e çıkmıştır. Temassız, hızlı ve takip edilebilir MüzeKart ile müze ve ören yerlerini ziyaret etme daha kolay ve hızlı bir hale gelmiştir. Türkiye’nin Müzeleri uygulaması kullanıcılarına müze ve ören yerlerine girişlerde kolaylık sağlamanın yanı sıra, ziyaret ettikleri mekânlar hakkında en doğru ve güvenilir bilgiyi de sağlamaktadır.
Türkiye’nin Müzeleri uygulamasının bir diğer önemli katkısı ise doğanın korunması anlamında olmuştur. Son dört yılda Mobil MüzeKart’a geçişle yaklaşık 44.98 ton CO2e karbon emisyonundan tasarruf edilmiş, ilerleyen yıllarda bu salınımın daha da azaltılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, ücretsiz olarak kullanıma sunduğumuz davetiyelerde kâğıt yerine dijital davetiye kullanılmasıyla, 5 milyon yaprak kâğıttan tasarruf edilmiştir.
Gece müzeciliği
2024 yılında önemli bir başarı elde ettiğimiz bir diğer alan ise gece müzeciliği oldu. İlk olarak 2021 yılında Efes Ören Yeri’nde hayata geçirdiğimiz ışıklandırma projesinin çok ilgi görmesi üzerine Hierapolis ve Laodikeia ören yerlerini de ışıklandırarak gece ziyaretleri için müsait hale getirdik. Ülkemizdeki turizm çeşitliliğine büyük katkı sağlayan gece müzeciliği birçok açıdan ülkemiz için öncü bir projedir. Ören yerinin aydınlatılması ile müzenin açık olduğu saatler artmış, özellikle deniz turizmi ve yaz aylarında sıcaklığın yükselmesi sebebiyle gündüz ziyaret edemeyen yerli ve yabancı ziyaretçiler gece de ören yerini güvenli bir şekilde gezebilme imkânına kavuşmuştur. Gece müzeciliği ziyaretçi sayısının 350 binlere yaklaşması da bu ilginin açık bir göstergesidir. Gelecek yıllarda gece müzeciliğini geliştirerek, dünyanın farklı ülkelerinde de hayata geçirmek istiyoruz.
2025 yılının siz değerli Milliyet Arkeoloji dergisi okurlarına ve tüm halkımıza mutluluk getirmesi dileklerimle…