ArkeolojiLaodikeia Kutsal Haç Kilisesi

Laodikeia Kutsal Haç Kilisesi

16.02.2025 - 05:40 | Son Güncellenme:

İncil’de adı geçen yedi kilise Anadolu sınırları içerisinde bulunmakta olup bu yerler Hristiyanlık için önemli din merkezlerini oluşturmaktadır. Bu kiliselerden biri de bugün Denizli’de, Pamukkale yolunun üzerinde verimli Lykos (Çürüksu) Ovası’nda yer alan ve Efes’ten sonraki en büyük kent olan Laodikeia Antik Kenti’nde yer almaktadır.

Laodikeia Kutsal Haç Kilisesi

Mutlu Özdemiroğlu Koç- Laodikeia, M.Ö.1 yüzyılda Anadolu’nun en önemli ve ünlü kentlerinden biri olmuştur. Kentteki büyük sanat eserleri genellikle bu döneme aittir. Kutsal kitap İncil’de adı geçen yedi kiliseden biri olan Kutsal Haç Kilisesi yine bu antik kentte gün yüzüne çıkarılmıştır.

Haberin Devamı

Bu nedenle Laodikeia, Hristiyan dünyası için önemli bir kutsal haç merkezidir. Laodikeia’nın bir inanç merkezi olmasında, İncil’de yer alan “Laodikeia’da olan kilisenin meleğine yaz!” cümlesi ile başlayan ayet etkili olmuştur.

1700 yıllık

2010 yılında yapılan kazı çalışmalarında bulunan, 4. yüzyılda yapıldığı düşünülen bu kilise sekiz ayak üzerine oturtulmuş, 2 bin metrekare alanda olup büyük bölümünün orijinal parçalarını koruduğu görülmüştür.

Kilise içerisinde narteks (giriş), naos (ibadet alanı), prothesis, (ayin için kutsal şarap ve kutsal ekmeğin hazırlandığı bölüm), diakonikon (dini eşyaların ve metinlerin saklandığı, ayin için hazırlık yapılan mekân) ve vaftiz odaları yer almaktadır. Kilise, M.S. 312 yılında yapılmış olup mimari özellikleri ve yer mozaikleri bakımından eşsiz bir örnek sergilemektedir

Haberin Devamı

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan ve arkeolojik kazıların devam ettiği Laodikeia Antik Kenti, bulunan eserlerin görkemiyle önümüzdeki zamanlarda da adından sıkça bahsettireceğe benziyor.