16.02.2025 - 05:28 | Son Güncellenme:
Japonya’nın Ankara Büyükelçiliğinin 2024’te hayata geçirdiği “Kültürel Yerel Projelere Hibe Programı” kapsamında hibe desteği verdiği laboratuvarda, restoratör ve konservatörler görev alıyor.
Teknolojik ekipmanlar
Japonya Hükümetinin mikroskop, üç boyutlu tarama cihazı, manuel forklift ve kimyasal saklama dolabı gibi teknolojik ekipmanlarla katkı sunduğu merkezde görüntüleme, projelendirme ve tespit çalışmaları yürütülüyor. Enkazdan çıkarılan ahşap, tekstil, taş ve pişmiş toprak gibi taşınabilir eserlerin özenle ayrıştırıldığı laboratuvarda, kültürel mirasın restorasyonu sürüyor.
Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Hatay’ın çok önemli tarihi yapı ve kültürel varlıklara sahip olduğunu belirterek “Depremin meydana geldiği dönemde sadece insanlar değil, bizim için de çok önemli olan kültürel ve tarihsel eserler de zarar gördü. Bu laboratuvarda inceleme ve araştırmalarda kullanılmak için gereken ekipmanları sağladığımız için çok memnunuz” diye konuştu. Katsumata, ülkelerin kültürel değerlerinin toplumların önemli bir parçası olduğunu belirterek, “Kültür bakımından insanların hayatını daha iyiye, eserleri de sağlam şekle döndürebilmek çok önemli” dedi.
Japon halkına teşekkür
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz de kentteki kültürel mirasın ayağa kaldırılması için tüm özenin gösterildiğini vurgulayarak “Restoratör ve konservatör arkadaşlarımız çeşitli teknolojik imkânları da kullanarak ahşaptan taş esere, pişmiş topraktan tekstil esere kadar her türlü taşınabilir eserlerimizin hem bakım onarımlarını yapıp hem de ömürlerini uzatmak için gerekli tüm tedbirleri alıyor. Hatay’da kurduğumuz laboratuvarımıza dost ve kardeş ülkemiz Japonya tarafından çeşitli teknolojik aletlerin alınabilmesi için bir hibe çıkarıldı. Depremin ilk gününden beri yanımızda olan Japon halkına teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.