16.02.2025 - 05:16 | Son Güncellenme:
Assos’ta Türk bilim insanları tarafından 1981’den bu yana yürütülen kazılarda 44. sezon tamamlandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Assos Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, kazı sezonunda antik kentte ve akropoliste (antik kentlerin yanında hisar ve çeşitli yapıların yapıldığı tepelik bölge) yeni bulgulara ulaştıklarını anlattı.
Tamamen sağlam
Bunlardan birinin geçen yıllarda başlanan ve halen devam eden batı sur duvarının kenarındaki han yapısı olduğunu belirten Arslan, “Burada da yeni mekânlar ortaya çıkarılmaya devam ediliyor fakat bunun dışında özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığımızca başlatılan ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında sergilenmesi düşünülen ve bir parçası gün yüzüne çıkarılmış olan mozaikli yapıda çalışmalar tamamlandı. Kazılar sonrasında Helenistik Dönem’e ait olan mozaiğin tamamen sağlam olarak günümüze kadar korunduğunu gördük. Mozaik, çokgen taşlarla yapılmış, üç renkli bitkisel ve geometrik motiflerden oluşuyor” diye konuştu.
‘Anadolu’daki ilk örneklerden’
Bu tür örneklerin Anadolu’da küçük parçalar halinde bulunduğuna işaret eden Nurettin Arslan, şöyle devam etti: “Özellikle Makedonya’da ve Yunanistan’da bazı kentlerde sağlam örnekler var. Assos’ta bulunan bu yeni mozaik, şu andaki tahminlerimize göre 2200 yıllık. Bu nedenle de aslında Anadolu’da bulunan Helenistik Dönem’e ait polygonal tesseralı (farklı renklerden oluşabilen mozaiklerdeki resim etkisini artırmak için kullanılan taş, cam veya mermer parçalar) ilk mozaiklerden bir tanesinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu yapının Helenistik Dönem’de olasılıkla bir gymnasium (cimnastik salonu) olarak kullanıldığını ancak son kullanım süreci olan Bizans Dönemi’nde konut alanına dönüştürüldüğünü, bu alanın kullanıma rağmen mozaiklerin hiç bozulmadan bugüne ulaşmasının aslında büyük bir şans olduğunu söyleyebiliriz.”
Perre’de üzüm işliği yeniden canlanıyor
Kommagene Krallığının beş büyük kentinden biri olan Adıyaman’daki Perre Antik Kenti’nde 1800 yıl önceki üzüm işliği, yeniden canlandırılacak.
Adıyaman Valiliği İl Özel İdaresi bütçesiyle desteklenen projeyle, Antik Çağ’daki üretim yöntemleri bugünün teknolojisiyle buluşturulacak. Bölgeyi ziyaret edecek olan turistler, 1800 yıl önce kullanılan üzüm işliklerindeki kollu pres düzeneklerini, şarap üretim yöntemlerini canlı olarak izleyebilecek.
Aynı teknoloji kullanılacak
Vali Osman Varol, Perre Antik Kenti’nin önemli turizm potansiyelini bünyesinde barındırdığını, burada aktif kazı çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Valilik tarafından yürütülen birçok kurumun katkısıyla 1800 yıl önceki üzüm işliğinin canlandırılacağını ifade eden Varol, şöyle konuştu:
“Eskiden bir işlik olarak kullanılmış, bir şarap üretim işliği burası. O günün teknolojisiyle yapılan aletlerle yeniden çalışır hale getirilecek ve gelen ziyaretçilerimize o gün insanların bu üretimi nasıl yaptığı canlandırmayla gösterilmiş olacak. Canlandırma dört etaptan oluşuyor. Şu an yüklenici firmamız çalışmalarına devam ediyor. Bizim de çalışma arkadaşlarımızın çalışmaları Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün gözetiminde devam ediyor.”