Geçtiğimiz hafta bu köşede size Özel Sporcular Down Futsal Milli Takımımızın, Peru’da yapılan 2022 FIFDS Dünya Futsal Şampiyonası’nda elde ettikleri üçüncülükten bahsetmiştim. Ay-yıldızlı ekibimizin ilk kez katıldığı bu büyük organizasyonun temelleri aslında FIFA tarafından 2017 yılında atılmıştı. 10 Mayıs 2017’de FIFA’nın açıkladığı bir projeyle hayata geçirilen futsal branşıyla, down sendromlu çocuklara ‘takım ruhu’ kazandırmak ve belirli amaçlar doğrultusunda çalışma yeteneğini geliştirmek hedefleniyordu.
Bu projeyle futsal branşına yönelen çocuklardan biri de Rus Stepan. Tatyana Olshanskaya’nın down sendromlu 10 yaşındaki oğlu olan Stepan futbolda ikinci yılını geride bıraktı. Eğitim seanslarının oğlunun yeni beceriler geliştirmesine yardımcı olduğuna inanan Tatyana, “Futbolda çocuklar birbirleriyle nasıl koordine olacaklarını ve koçların talimatlarını dinlemeyi öğreniyorlar. Takım halinde çalışmaları, yardımlaşmaları gerektiğinde kesin ve net olmalarına büyük katkı sağlıyor.”
2018 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Rusya, yakın zamanda down sendromlu daha fazla çocuğu futbola dahil etme çabalarına başladı. Rusya Devlet Sosyal Üniversitesi ile birlikte çalışan ‘Charity Fund Downside Up’, kendisini gençlere sporu öğretmek ve uygun bir eğitim metodolojisi geliştirmekle görevlendirdi. Bu proje, Rusya’nın 2017 FIFA Konfederasyon Kupası’na ev sahipliği yaptığı yıl, FIFA’nın ‘Umut İçin Futbol’ programına dahil edildi.
Downside Up Geliştirme Direktörü Irina Menshenina ise “Down sendromlu çocuklar nadiren spor yaparlar, çünkü çoğu zaman onlar için doğru koşullar sağlanamaz. Ebeveynler ise bunun mümkün olduğunun henüz farkında bile değiller. Bazıları, çocuklarına nasıl futbol oynanacağını öğretme fikrimize pek sıcak bakmıyor. Ancak, ebeveynler çocuklar başlangıçta bir miktar başarı elde eder etmez, bu etkinliğin ne kadar faydalı ve yaşam için ne kadar gerekli olduğunu anladılar. Bu da tüm ailelerin özgüvenini yükseltiyor” ifadelerini kullandı.
Genç oyunculardan biri olan Pavel’in babası Ruslan Khalikov da “Pavel daha sosyal hale geldi. Yeni arkadaşlar edindi ve futbol ona her zaman kendi balonunun içinde olamayacağını öğretti” diye konuştu.
Yeni koçluk yöntemleri, özellikle down sendromlu çocuklar için futbol eğitimi adına Rusya için çok yeni bir kavram ve başlangıçta koçlar bu görev için doğru deneyime ve bilgiye sahip olmadıklarını fark ettiller. Downside Up bu nedenle uyarlanmış beden eğitimi açısından destek sunmayı üstlenerek ve diğer ülkelerdeki uygulamaları kullanarak yeni eğitim yöntemleri oluşturmaya başladı.
Yeni metodolojiyi geliştiren Rusya Devlet Sosyal Üniversitesi Beden Eğitimi Dekanı Alexander Makhov da şunları söyledi: “Down sendromlu insanlara futbol tatbikatlarının çoğunu açıklamak ve göstermek için fazladan zaman ayırmanız gerekiyor. Örneğin; ‘hakim olma veya kontrol’ gibi en temel terimleri açıklayabilmeniz gerekir, bu nedenle bu metodolojinin özelliklerinden biri en doğru dili bulmaktır.”
2017’de ‘Umut İçin Futbol’ girişimi aracılığıyla FIFA, dünyanın tüm bölgelerinde bu tür topluluk projelerine desteğini sürdürüyor. Ayrıca FIFA, Umut İçin Futbol Forumu’nun üçüncüsüne de ev sahipliği yapacak. Güney Afrika ve Brezilya’dan sonra, bu yılki forum 26-28 Haziran tarihleri arasında Rusya’nın Kazan kentinde gerçekleştirilecek.
Kaynak: Down’s syndrome children learning to play as a team.