Genel SağlıkVücut kulağa alarm yolluyor! Yatarken duyulan kalp atışının sebebi: 'Tümör olabilir'

Vücut kulağa alarm yolluyor! Yatarken duyulan kalp atışının sebebi: 'Tümör olabilir'

06.01.2025 - 06:55 | Son Güncellenme:

Gece uykuya dalmadan hemen önce kalp atış sesinizi kulağınızda duyuyorsanız ve bu durum bir türlü geçmek bilmiyorsa tehlikeli bir durumun içinde olabilirsiniz. Üstelik duyduğunuz ses kalbinizden değil, tüm vücudunuz tarafından size gönderilen bir sinyal olabilir! Peki, bu ne anlama geliyor? Uzmanına sorduk.

Vücut kulağa alarm yolluyor Yatarken duyulan kalp atışının sebebi: Tümör olabilir

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Başınızı yastığa koyduğunuz anda kalbinizin kulağınızda attığını hiç hissettiniz mi? Uzmanlar, birçok kişinin yan yattığında bu sesi duyduğunu ancak bu durumun sürekli olmasının başka bir tehlikenin habercisi olabileceğini söyledi. Yan yattığınızda veya özellikle ayakta durduğunuzda kalbinizin atışını sürekli duyuyorsanız daha detaylı bilgi sahibi olmaya ihtiyacınız var demektir. Peki, tüm bunlar neyin habercisi olabilir?

Haberin Devamı

Vücut kulağa alarm yolluyor Yatarken duyulan kalp atışının sebebi: Tümör olabilir

YAN YATTIĞINIZDA KALBİNİZİN SESİNİ DUYUYORSANIZ...

Kısa bir zaman önce ABD'li cerrah Dr. Anthony Youn, TikTok'ta bir video paylaştı. Hızla viral olan bu videoda Youn, "Eğer ara sıra yan yattığınızda kalbinizin attığını duyuyorsanız, büyük ihtimalle şah damarınız yastığınıza yaslanmıştır" şeklinde bir açıklamada bulundu. Videonun sosyal medyaya düşmesinin ardından Youn'un 8.4 milyon takipçisi onu soru yağmuruna tuttu. Youn genel bir açıklamayla, "Yan yattığınızda veya özellikle ayakta durduğunuzda kalbinizin atışını sürekli duyuyorsanız sebebi kulak çınlaması olabilir" cevabını verdi. Literatürde 'tinnitus' olarak adlandırılan bu durumun genellikle normal olduğu vurgulasa da, endişe verici bazı nedenleri olabileceğini belirten doktor, durumun çok sık yaşanması halinde bir uzmana başvurulması gerektiği konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Tinnitus, artan kan akışının yoğun egzersiz veya hamilelik sırasında ortaya çıkabilirken, ayrıca tiroid bezinin aşırı aktif olması durumunda, hipertiroidizm veya tirotoksikoz olarak bilinen bir durumda da kendini gösterebilir. Kendi kalp atışlarınızı duymanız aynı zamanda aterosklerozun yani atardamarların sertleşmesinin bir işareti olabilir. Kan akışının düzgün olmaktan ziyade çalkantılı hale gelmesine ve bunun sonucunda da daha gürültülü olmasına yol açabilir. Kulak zarının delinmesi sonucu oluşan işitme kaybı, kişinin vücudunun içindeki seslerin daha fazla farkına varmasına da neden olabilir. Youn, tüm bunların dışında en endişe verici olanın, kulak çınlamasının başınızda veya boynunuzda bir tümörün uyarı işareti olabileceğinin altını çizdi. Ancak pulsatil tinnitus (kalp atışı ile eş zamanlı kulak çınlaması) ile ilişkili tümörlerin çoğunun tehlikeli olmadığının bilgisini verdi.

Vücut kulağa alarm yolluyor Yatarken duyulan kalp atışının sebebi: Tümör olabilir

NABIZ SESİ YA DA UĞULTUNUN KAYNAĞI ŞAH DAMAR MI?

Tinnitus, çınlama, vızıltı veya tıslama gibi dış bir kaynaktan kaynaklanmayan sesleri duymaya verilen addır ve İngiltere'de 7,6 milyon kişide görülüyor. Birçok nedenden kaynaklanan tinnitus'u Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ela Araz Server tüm detaylarıyla anlattı.

"Dışarıdan bir ses olmaksızın duyulan tüm sesleri kulak çınlaması (tinnitus) olarak tanımlarız. Sadece kendimizin duyduğu vücut seslerimiz de tinnitus olarak kabul edilir. Bu vücut seslerinde en çok kalp atış seslerini duyarız. Bu seslere 'pulsatil tinnitus' denir. Diğer tinnitus sebeplerinden farkı kalp atımıyla ritmik olarak duyulan nabız sesi ya da uğultu şeklindeki seslerdir ve kaynağı kulağımıza yakın olan şah damarından geçen kanın oluşturduğu sestir." - Prof. Dr. Ela Araz Server

Peki kalp atışımızı en çok hangi zamanlarda duyarız? Prof. Dr. Server, çoğunlukla normalde yan yattığımızda, aşağı doğru eğildiğimizde, kulak yolumuzu tıkadığımızda kalp atışımızı duyabileceğimizi ve bu durumun anormal olmadığını iletti. Ancak kan akımın arttığı stres, heyecan, aşırı kafein tüketimi, egzersiz gibi durumlarda daha şiddetli duyabildiğimizi iletti. Bazen de kalp damar sisteminin bazı hastalıklarında, kan akımını artıran sistemik hastalıklarda, damar yumağı gibi patolojilerde ya da o bölgenin bazı kitlelerinde de kalp sesini duyabileceğimizin altını çizdi.

Vücut kulağa alarm yolluyor Yatarken duyulan kalp atışının sebebi: Tümör olabilir

'SEBEBİ DAMAR SERTLEŞMESİ OLABİLİR'

Prof. Dr. Ela Araz Server, "Kulak çınlaması subjektif (sadece hastanın duyduğu) ve objektif (dışarıdan da duyulabilen ) tinnitus olarak ayrılır. Tinnitusu çok sayıda nedeni vardır ancak büyük grup hastada neden tespit edilemez. Yaşam şekli de tinnitus sebeplerinden birisidir. Yorgunluk, stres, aşırı kafein tüketilmesi tinnitusa sebep olan yaygın nedenlerdendir" dedi. 

Haberin Devamı

Peki Dr. Youn'un videolu paylaşımında bahsettiği gibi kalp atışı duyma hali aterosklerozun, atardamarların sertleşmesinin bir işareti olabilir mi? Prof. Dr. Server bu soruyu şöyle cevapladı:

"Pulsatil tinnitus dediğimiz kalp atışının duyulmasına damar sertleşmesi (ateroskleroz), tansiyon yükselmesi, taşikardi, toplar damardaki sorunlar, kansızlık, tiroid bezi hastalıkları, damar yumağı gelişimi, o bölgede görülen tümöral dokular neden olabilir."

Prof. Dr. Server, normal zamanda sağlıklıyken alışkın olduğumuzun dışında bir ses duyuyorsak ve bu ses giderek şiddetleniyorsa, tek kulakta duyuluyorsa, beraberinde baş dönmesi, işitme kaybı gibi ek semptomlar varsa durumun ciddiye alınması gerektiğini belirterek sözlerini noktaladı.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar