Sevgili Pembenar okurları;
Pandemi sürecinde online eğitimlere o kadar çok alıştık ki adeta hayatımızın ayrılmaz parçası haline geldi. Evinizin konforunda eğitim alma ve gelişme imkanı…
Kimimiz aşçılık dersleri aldı, kimimiz nefes ve meditasyon eğitimleri… Kimilerimiz kariyerlerine yepyeni bir yön vererek, kariyerlerine başka uzmanlık alanları ekledi. Her ne kadar pandeminin etkileri azaldı ise de, online eğitim alışkanlığı bitmedi.
Peki, hangi eğitimler popüler, iş yaşamında en çok tercih edilen eğitimler hangileri gelin bu soruların cevaplarını öğretim üyesi Prof.Dr.Özge ÇELİK’ den alalım. Öyleyse buyurun röportaja geçelim.
Öncelikle kendinizden ve verdiğiniz eğitimlerden bahseder misiniz?
Özel bir üniversitenin Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesiyim. Biyoteknoloji şirketim bünyesinde bireye özgü Moleküler Wellbeing ve Kurumsal Wellbeing Danışmalıkları da veriyorum.
Wellbeing eğitimleriniz oldukça dikkat çekiyor. Peki, wellbeing nedir, ne işe yarar? Faydalarını biraz anlatır mısınız?
Wellbeing, fiziksel, zihinsel ve ruhsal beden sağlıklarının dengede ve uyumlu olduğu bir yaşamı ifade etmektedir. Yaşam kalitemizi, huzurumuzu, sağlık halimizi arttıracak bilinçli seçimler yapabilmemizi sağlar. Wellbeing halimiz değişebilir ve onu geliştirmeye yönelik becerileri uygulamak, yaşamımızı dönüştürücü etkiyi başlatacaktır. Bu halimiz çevremizdeki insanlara, ailemize, iş hayatımıza da yansıyacaktır.
Güzellik ve Anti Aging Beslenme Koçluğu oldukça ilginç bir eğitim. Biraz açabilir misiniz?
Günümüz yaşamında işleri yoluna koymak için boğuşurken sağlıklı yaş alma hakkımızı kaybediyoruz. Sonra aynaya bakıp kendimizi tanıyamaz hale gelebiliyoruz. Eğitimde sağlıklı olma halimizin cildimize yansımasını konuşuyoruz. Çünkü cildimiz bizi dış etkenlere karşı koruyan organımızdır. Sağlıklı yaş alırken genç ve güzel kalabilmek için yaşam tarzımızın ve beslenme tercihlerimizin önemi inceliyoruz.
Tuvana Eroltu Akademi’de verdiğim Güzellik ve Antiaging Beslenme Koçluğu eğitiminde cilt yaşlanmasının mekanizmaları, güzellik-gıda ilişkisi, suyun ve antioksidanların önemini konuşarak mutfağımızı güzellik laboratuvarına dönüştürüyoruz. Cilt sağlığını koruyucu beslenme, antiaging fitokimyasallar, nutrigenomik, telomer sağlığı, mikrobiyomun önemi, nefes uygulamaları, nütrisötikler ve cildi güzelleştiren tariflerle katılımcılarımız kendi cilt sağlıklarını geliştirmek üzere deneyim kazanıyorlar sonra danışanlarıyla koçluk deneyimi kazanıyorlar.
Online Eğitimler ve Kurumsal Eğitimleri ayıracak olursak hangi alanda hangi eğitimler ön plana çıkıyor?
Bireysel eğitimlere talep pandemi ile arttı. Kişisel gelişime yönelik eğitimler ön planda. Kişilerin wellbeing hali, iş yaşamlarındaki dengeyi belirliyor. Huzurlu, verimli, üretken iş ortamı yaratmanın anahtarı sağlıklı, mutlu, esenlik seviyesi yüksek çalışanlardan geçiyor. Çalışanların iş stresiyle başa çıkabilmeleri; fiziksel ve zihinsel açıdan iyileşme sağlayarak bireysel ve kurumsal dayanıklılığı sağlamak açısından önemlidir. Kurumlar da wellbeing’in önemini kavrayarak eğitimlerine yön veriyorlar
İşyeri stresinin işletmelere maliyeti sağlık sigortalarında gizlidir. Kurumsal Wellbeing, kurum içi refahın teşvik edildiği ve maddi kaynakların korunduğu bir eğitim yatırımıdır.
Kurumsal Wellbeing’i önceliğine alan işletmeler, uzun vadede başarılı olurlar. Kurum çalışanlarının üretkenliğini %27; kurum bağlılığını %35 arttırdığı; iş devamsızlığını %70 ve işten ayrılmayı ise %54 azalttığı raporlanmıştır.
Kurumsal wellbeing, çalışanların sağlıklı ve aktif kalmasına yardımcı olurken iş/yaşam dengesine vurgu yapar. Uluslararası firmaların öncelik verdikleri wellbeing programları ülkemizde de tercih edilen eğitimlerdendir. İlginin yaygınlaşmasını bekliyoruz.
Gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?
Akademik tecrübelerimi ve kadim bilgileri harmanlayarak fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığını iyileştirmek ve korumak isteyen kişi ve kurumların dönüşümlerine destek olmak üzere danışmanlıklarıma devam etmeyi planlıyorum.