YENİ MODA MANKEN TİPİ EVLİLİK:
ÇOCUĞU YAP, NAFAKAYI KAP, HAYATINA DÖN
Son zamanların biraz da modası bu. Çocuk için evlilik, gelecek garantisi için evlilik, ya da yarabandı evlilik.
Son zamanlarda çok fazla karşılaştığımız evlilik tipi bu. Anne olma odaklı evlenip, iki çocuk yaptıktan sonra, sanki evlilik hedefine ulaştı diye düşünüp hayatına dönmek için boşanmak.
Elbette genel yorum yapmak sağlıklı değil. Çünkü her ilişki parmak izi gibi, kimseninkine benzemez ve kıyaslanmamalıdır.
Lakin bazı alanlarda sık yaşanan evlilik veya boşanma şekli, zihnimize lokal bazı algıları adeta kondurmaktadır.
Bu trendi aslında mankenler başlattı.
Özellikle manken camiasının, belli bir varlık gücüne sahip birileyile evlenmesi, sonrasında iki çocuk yapması ve ikinci çocuktan belli bir süre sonra boşanması, çok da tesadüf olarak yorumlamamamız gerektiğini söylemektedir.
Mankenlerin,sanatçıların,oyuncuların yani genel olarak medyatik olan herkesin evliliği konuşulmaya mahkumdur. Sanatçı, her adımının gündem olacağını bilerek yaşar ve bununla barışıktır. Bu nedenle evlilikleri kadar boşanmalarının da konuşulması normaldir.
Ebru Şallı,
Ebru Destan ( dava açılmış),
Gülben Ergen,
Çağla Şıkel,
Demet Şener ( dava açıldı).
Yaptığım kısa bir araştırmada şu boşanmalarda ilginç bilgilere ulaştım.
1. Manken kökenli olmaları
2. Ortalama 2 çocuk sahibi olmaları
3. Eşlerinin zengin olmaları
4. İkinci çocuk doğduktan1-3 yıl sonra çatırdamalar ve boşanmalar
5. Boşanma sonrası mesleğine veya ekrana ( daha çok sunuculuk veya oyunculuk) dönmeleri.
Şimdi bu açıdan bakıldığında, mankenlerin çoğunlukla yaş ilerledikçe durağanlaşan iş hayatları ve popülaritelerini geleceğe güven veren bir eş ile anne olma hayaliyle doldurmaya başlıyor denilebilir.
Oysa egosu yüksek zengin bir erkeğin doğal olarak tercihi de güzel bir kadın olacaktır. Böyle olunca da iki tarafın birbirini bulması kaçınılmaz olmakta, kısa sürede tanışıp sürpriz şekilde evlenmeleri de kaçınılmaz olmaktadır.
Zaten çoğu haber sitesi bu tip evlilikleri “sürpriz bir kararla evlendiler” olarak vermiştir.
Peki, evlilikte ne oluyor?
Evlenen mankenlerin çoğu hızla anne olmaya çalışıyor. Ortalama 3-7 yıl arasında 2 çocuk yapıldığı gözlemlenmektedir. Yani bir an önce aradan çıkarma düşüncesi gibi.
Sonrasında ise hedefe ulaşan yarışmacı misali bir dirilme ve bıraktığı noktaya dönme hayali ortaya çıktığında ise eşiyle çatışmalar başlıyor.
Evlenirken, tekrar çalışmayı pek düşünmeyen çoğu mankenin sonrasında ekranlardan ve onaylanma-beğenilme ihtiyaçlarından kopamadıklarını görsek de eş rolleri ve anne rolleri ile bu beklentilerinin çatışması nedeniyle evliliklerin çatırdadığını görmekteyiz.
Burada çoğu manken ve benzer özelliklere sahip bayanlar, iş hayatlarının yoruculuğu, yoğun tempo, annelik dürtüleri, daha sakin hayat yaşama istekleri ve gelecek kaygıları ile bu tip evlilikler yaparken sürecin tahmin ettikleri gibi gitmediğini ancak evlilik içerisinde fark etmektedirler.
Aslında çoğu insan için de böyledir. Çoğu insan, evlilikle kendisiyle yüzleşmektedir. Evlenmeden önce kıskanç, bencil, yüksek standartlar veya başka özelliklerini olduğunu onlar da bilmemektedir.
Yeni dönemdeki gördüğüm kadarıyla kariyerli bayanların, ekran yüzlerinin çoğu annelik baskısı ile evliliği kendine zorlamaktadır. Kriter olarak da daha çok ekonomik güç parametresini birinci sıraya koymaktadırlar. Belki sevgiye olan güvensizlikleri belki karşı cinsin sürekli iyi niyetsiz yaklaşımları nedeniyle de ilişkilere olan güvenleri sarsılmıştır.
Mankenlerin bu denli farklı süreç yönetmelerinin belki de esas nedeni meslekleri. Çünkü onlar meslekleri ile evlilikleri arasında tercih yapmak zorunda kalan ender meslekleri yapıyorlar.
Hem eş hem anne olup, hem de şehir şehir gezip defilelere katılmak, hem podyumda hem de evde çalışmak zor olduğu için bu süreç sonunda seçenek zorunda kalmak da onları evliliklerinde kendilerini ihmal etmelerine, hatta bazen kendilerine bakmayı bile ertelemelerine neden olmaktadır.
Tekrar iş hayatına dönme istekleri de bu sistemin bazen sonunu hazırlamaktadır. Erkeklerin ise bunları bilmelerine rağmen bu seçimleri yapmaları da ayrı bir farkındalık konusu.
Serhat Yabancı
www.twitter.com/serhatyabanci
www.facebook.com/serhatyabanci
www.instagram.com/serhatyabanci