Bugün sizlerle geçtiğimiz günlerde keşfettiğim bir kitabı ve yeni bir yazarı paylaşmak istiyorum. Pazarlama ve İletişim alanında elde ettiği tecrübeleriyle alanında önemli bir yetkinliğe sahip Hüseyin Sayın’ın ilk kitabı İletişim Şah Mat raflardaki yerini almış. Kitap çıkalı çok uzun zaman olmamasına karşı hedef kitlesinden de oldukça ilgi görmüş durumda.
Kitabın yazım tekniği, anlatım tarzı ve konulara yaklaşım açısı hem keyifli hem de öğretici ve geliştirici bir akışa sahip.
Sadece pazarlama ve iletişim profesyonelleri için değil herkes için yazılan İletişim Şah Mat, bilgiyi sunuş tarzı, hap içerikleri ve uygulamaya yönelik örnekleriyle de ön plana çıkıyor. Kitap toplamda 36 bölümden oluşmakta. İletişim Şah Mat’ın en büyük avantajlarından bir tanesi de konuları parçalanmış ve kendilerine özgü bölümlerde ele alması. Bu yönüyle okumayı da kolaylaştıran İletişim Şah Mat içeriği ile günümüzü yakalamak isteyenlerinde seveceği bir akışa sahip.
Neden Bu Kitabı Okumalısınız?
Kitap Pazarlama ve İletişim alanına yönelik yazılmış gibi görülmesine karşın etkili bir kişisel gelişim serüvenine de katkı sağlayabilecek nitelikte. Bu anlamda kendi özgün üçgenini de oluşturmuş durumda.
İletişim Şah Mat’ın en sevdiğim kısımlarından bir tanesi ise örneklere bol bol yer vermesi. Örnekleme yönteminde ise birebir yaşanan tecrübeler paylaşılmış. Kitabın bölümlere ayrılması ve bölümleri net hatlarıyla ortaya koyar şekilde vermesi de bir diğer sevdiğim yönlerinden. Bu yaklaşımın okumayı kolaylaştırdığının da altını çizmek lazım.
Dönüşümü planlayıp gerçekleştirmek genellikle zordur. İletişim Şah Mat’ın bu yolculukta size eşlik edeceğini ve dönüşüm yolculuğunuza bir ışık tutacağına inanıyorum. Uzun zamandır bu detayda katma değeri yüksek içeriğe sahip kitap okumadığımın da altını çizmek isterim.
İletişim Şah Mat Neleri Kapsıyor?
Kavramların iç içe geçtiği, bilginin hızla dönüştüğü, ezberlerin bozulduğu, karar ve değer yargılarının değiştiği dönemde iletişim kurmak da giderek zorlaşıyor. Tüketici nezdinde sadakat ve güven algısının evirildiği, vazgeçmenin kolaylaştığı, ilgi ve alaka odaklarının değiştiği, her değişimin bir sonrakini daha da hızlandırdığı, kuralların ve ideolojilerin yeniden kimlik bulduğu, etkin ve dinamik bir iletişim dönemi içerisindeyiz.
İletişim evrenine hâkim paradigmaların değiştiği bir çağda, oyunun kuralları değil, oyun tamamen değişti. Yeni oyunda doğru hamleyi yapabilmek için konunun özünü anlamak ve kavramak ise gizli bir güç hâline geldi. Sadece pazarlama ve iletişim profesyonelleri için değil, herkese yönelik yazılan bu kitap, teori ve pratiği sentezleyerek bir bütün olarak sunuyor. İş hayatında ve özel hayatınızda hızlı ve kolay bir şekilde doğrudan uygulayabileceğiniz hap bilgiler ve örneklerle zengin bir içeriğe sahip.
Hüseyin Sayın Kimdir?
Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat bölümünde tamamlayan Hüseyin sayın, yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi’nde Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi üzerine yapmış. İş hayatında farklı görevlerde bulunan Sayın bu süreçte İnci Holding, İnci GS Yuasa ve Nissan Türkiye gibi markalarda farklı ve uluslararası görevlerde üstlenmiş. Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İletişim üzerine derslerde veriyor. Management Center Türkiye’de pazarlama üzerine de eğitimler veren Sayın TAİDER, Pınar Balık, Exide Akü Türkiye, Kim-Paz, Bereket Enerji Grubu, İnci Vakfı ve Seymen Koleji gibi birçok markaya da danışmanlık vermiş ve vermeye de devam etmekte. Çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül de kazanmış. Sayın’ın aynı zamanda da Profesyonel CMAS Su Altı Dalışçıcısı, Yelken ve Bilardo sporcusu olduğunu da belirtelim.
Hüseyin, bu kitabı siz yazmasaydınız ve bu kitabı okusaydınız kitapla yorumunuz ne olurdu?
Açıkçası bu soruya çok samimi yanıt vereceğim. Öncelikle sanırım biraz daha kısa olması okunması anlamında daha iyi olabilir. Kitabı her ne kadar bir bütün gibi düşünsek de okuma oranının düşük olduğu ülkemizde 300 sayfanın üzerinde kitapların okunma oranları da biraz düşük olabiliyor. Bir diğer detayda ise bir tık görsellik eklemek daha verimli olmasını da sağlayabilirdi. Bu iki yorum dışında aslında hep görmek istediğim bir tarz ve konseptte içeriği oluşturdum.
İş hayatında her statüdeki iş insanına faydası varda neden biraz açar mısın?
Tabii ki, bu kitap sadece pazarlama ve iletişim profesyonelleri için yazılmadı. İçerik olarak bakıldığında ağırlıklı olarak bu alandaki kişilere hitap ediyor gibi görünmesine karşın aslında kitabın yüzde 80’lik bir bölümü iş hayatının her kademesindeki kişilerin okuyabileceği türden oluşuyor. Özellikle günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız birçok uygulamanın detaylarına yer verildiğini düşünürsek aslında merakların giderilmesi noktasında da önemli bir aracı olabilir görüşündeyim. Örneğin satın alma yolculuğu aslında herkesi ilgilendiren bir konu. İletişim Şah Mat’ta işte buna dair detayları bulabileceğiniz bölümler var. Bir diğer konu ise algı. Her birimizin hem iş hem de özel hayatında sıklıkla karşılaştığı hayatın merkezinde olan bir konu.
Dolayısıyla içerik bakımından birkaç bölüm dışında kitap herkesin okuyabileceği ve bu böyle miymiş diyebileceği tarzda detaylı bilgileri içeriyor.
Hüseyin, iletişimin 7 kuralı klasiklerinden yani popüler kültüre hizmet etmeyen yanları nedir kitabının?
Açık konuşmak gerekirse ben bu kadar kısıtlamaları doğru bulmuyorum. İletişim evrenini salt yedi kurala sığdıramazsınız. İletişim içeriğinde bulunduğu şartlara göre değişim ve dönüşüm gösterebilir bir yapıdadır. Şüphesiz ki temel doğruları vardır ama bunları bu şekilde olmazsa olmaz salt bilgiler şeklinde sunmak bana çok doğru gelmiyor. Özellikle bilginin faydaya dönüş süresinin giderek kısaldığı dinamik bir dönemde olduğumuz bu çağda. Bu tarz içerikler bana çok fazla didaktik ve ezberlenmiş geliyor. Mutlaka ki orada da bir emek ve katma değerli bir sunuş söz konusu ama İletişim Şah Mat’ın en önemli kısmı hangi açıdan okursanız okuyun size yorum detayını bırakabilir bir akışta olmasıdır. En keyifli ve en geliştirici kısımda bence burası. Ben okuduğum kitaplarda da buna çok dikkat ediyorum. Bana o boşluğu doğru noktada veren kitaplarla çift yönlü bir etkileşime girmekteyim. İşte İletişim Şah Mat’ta size bu boşluğu sağlayacak derinlikte kaleme alındı.
Yazma üzerine gelecek planlarınız nedir?
Blog yazılarım sürekli olarak devam ediyor. 14 yıla yakın bir süredir blog yazmaya devam ediyorum. Burası en rahatladığım alanlardan bir tanesi. Blog yazmanın gerçekten ayrı ve geliştirici bir kültür olduğunu düşünenlerdenim. Burada en dikkat ettiğim kısım ise niteliği yüksek içerikler üretebilmek. Bu noktada kendimi bir seviyede görmüyorum ama bir anlamda bu benim vazgeçmediğim içsel bakış açım denilebilir.
Diğer bir nokta ise ikinci kitap hazırlıklarım da devam ediyor. İletişim Şah Mat’tan farklı olarak o kitapta tamamen kişisel gelişim üzerine odaklanacağım. İçerik ve konsepti de katma değeri yüksek bir şekilde kurgulamak en büyük hayalim. Şu an için yazma üzerine önümdeki iki gelişme bu şekilde.