Örme kumaş teknolojisinin geliştiği ve triko örme kumaşların podyumlardan sokak stillerine kadar, her yerde kullanımının oldukça arttığı son dönemlerde,
Özellikle 2016 yılında elbiseler, spor ayakkabıları ve çorap çizmelerle birlikte farklı formlarda hayatımıza giren triko örme tekstil sektöründe çok geniş bir kullanım alanına sahip. Vücuda uyum sağlayan, esnek ve buruşmaz özellikleriyle kadınların vazgeçilmez parçaları haline geldi. Kışlık kazaklarımızın çoğu triko örgü kumaşlarla yapılıyor. Bunun yanı sıra hırka, çorap, atkı, süveter, eldiven, ayakkabı, pantolon, etek ve birçok kullanım alanına sahip.
Peki Triko Nedir?
Yün yada pamuk ipliğinden örgü makinesi ile örülerek dokunan kumaş olarak tanımlanabilinir. Atkılı örme sistemli kumaşlara düz örme triko kumaşlar denir. Tek plaka, çift plaka, saç örgüler, nopeli, kaydırmalı, yürütmeli, selanik, torbalı, intersiribana, haroşa, jakarlı ve birçok çeşit üretilen kumaşlar var.
Renk ve desenlerine hayran kaldığım Missoni markasının 2018 Kış için hazırladığı triko koleksiyonu oldukça ilgi çekici.
Kareler, dikdörtgenler, çizgiler, kabartmalar, saçaklar, mikro ve makro zikzak kombinasyonları ile oldukça dinamik bir koleksiyon hazırlamışlar. Bu soğuk havalarda içimizi ısıtan enerjik renk ve desenleri ben çok sevdim.
2016 yılında Gigi Hadid’in Aston Eaton’la birlikte Amerikan Vogue kapağı için verdiği pozlarda taşıdığı Victoria Beckham imzalı triko tasarımlar benim favorimdir.
Nıke, Adidas, Puma gibi büyük spor markaları koşu ve spor ayakkabısı olarak piyasa sürdükleri hafif triko ayakkabıları da es geçmemek lazım.
Daha önce de dediğim gibi triko örme kumaşların kullanım alanları oldukça fazla lakin sektörde yetişen kalifiye eleman ve tasarımcı eksikliği yaşayan bir sektör haline geldi. Özellikle desen tasarımı alanında çok güzel işler yapan ve gençleri destekleyen az sayıda kurum ve kuruluş olması tekstil triko örme sektörü için bir tehtit oluşturur hale geldi. Bu açığın farkındalığında olan ve yıllarını bu işe vermiş İrfan Yolcular’la geçtiğimiz haftalarda tanışma fırsatı yakaladım.
Trikonun inceliklerini öğrenmek için bir cumartesi günü Çizmeci İş Merkezi’ne gittim. Trikonun konusunda bana yol gösteren ve triko hakkında geniş bir bilgi birikimine sahip olan, tatlı kadın Reyhan Şahin bana yardımcı oldu. Üretim, desen ve yedek parça temini sağlayan Nit örme ve Triko örme üretimi yapan Hüseyin Ataalkın ile tanıştım. Nit Örme kurucusu İrfan Yolcular’ın şu mottosu beni çok etkiledi.
Üretim içinde Eğitim, Eğitim İçinde Üretim
40 ülkeye ihracat yapan ve geleceğin desen tasarımcılarını yetiştirenNit Örme, Elektronik Mühendisi İrfan Yolcular tarafından, 1995 yılında kurulmuş. Üretim ve verimliliğin sürekliliğini sağlarken, Shima Seiki ve Stoll gibi firmalara yedek parça temini sağlıyor.
Bunun yanında bu işi öğrenmek ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen gençlere ücretsiz olarak desen tasarım eğitimi veriyor. Üretim içerisinde geleceğin desen tasarımcılarını yetiştiren Nit Örme, ülkemiz ve tekstil sektörü için bir katmadeğer sağlıyor.
Desen Bölüm Sorumlusu Adnan Erkenci’nin yardımlarıyla bir desen çizdik. Ben hayalimi anlattım, kendisi çizimini ve raporunu hazırladı. Bu süreçte bana örgü teknikleri ve iplikler hakkında bilgilendirmeler yaptı. Desen hazır olduktan sonra 1984’ten bu yana Alkın Tekstil olarak bilinen, triko örme imalatçısı Hüseyin Atalkın’ın atölyesinde oluşturulan desenin üretimini yaptık. Hüseyin Ataalkın ise sektöre yenilikçi girişimleri olmuş değerli bir insan. Faydalı Model belgesine sahip, örgülü kumaşa sahip ayak giysisi patentinin ve akıllı kumaş teknolojilerinin patentine sahip bir üretici olarak sektöre katkı sağlıyor.
Triko örme hakkında bilgi sahibi olurken gönlü güzel insanlarla bir şeyler üretmek ve bütün bu süreci hep birlikte gözlemlemek benim için inanılmaz bir deneyimdi.