Moda tarihi boyunca tahtını kaptırmayan bir efsane !
Mısır’dan Esen Rüzgar
Latince ismi ‘camisia’ olan gömleğin uzun bir geçmişi var. Eski Mısır’da hava her daim çok sıcak olduğu için keten kumaş kullanıyorlardı. Önceleri sağ kolu rahat kullanabilmek adına tek kollu ve rahat kıyafetler giyerlerdi. Mısırlılar gömleği dikdörtgen formda bir kalıp kullanarak, kol ve başın geçebilmesine olanak sağlayan boşluklar sayesinde rahatça giyilen keten parçalardan yapmışlardır.
Ortaçağ Avrupası
Bu dönemde karbeyaz rengini elde etmek bir hayli zordu. Yalnızca keten kumaş beyaz renge boyanıyordu. 14. yüzyılda kumaşı beyaz renge boyamayı başardılar. 16. yüzyıla geldiğimizde dantel, güpür, kurdela, pile ve fırfır gibi süslemeler kullanıldı. Gömlek, soylu ve asiller için farklı bir görünüm kazanmaya başladı. Yaka, gömleğin karakterini belirleyen ve onu şekillendiren en önemli unsurlardandı. Beyaz yakalı ve manşetli gömlekler sosyal statünün bir sembolü haline gelmişti. Kraliyet aileleri, asiller, din adamları ve iş adamları tarafından tercih edilen beyaz renk soylulara özel bir hale geldi. 18. Ve 19. yüzyıllarda gömlek yakasında farklı formlar denendi.
Montague Tekniği :)
1820 yıllarında New York eyaletinin Troy şehrinde yaşayan Bayan Montague, çamaşırlarını yıkamaktan yorulmuş olsa gerek, kendince yeni bir yöntem geliştirdi. Kocasının gömleğini yıkamak yerine sadece yakasını kesip yıkadı ve gömleğe tutturdu. Böylelikle yeni bir akımın yaratıcısı haline geldi.
20. Yüzyıla Doğru
Sanat, edebiyat, siyaset ve birçok sosyo-ekonomik olguların değişimiyle stil çeşitliliği gösteren moda kavramı içerisinde gömlek de kendi içerisinde evrildi. Form ve desenler gömleklere uygulanmaya başlandı. 1920’li yıllarda renk çeşitliliği boy gösterdi. 1940’lı yıllarda Hollywood etkisi hissedildi. 1960’larda sinyallerini veren ama 1970 yıllarında iliklerimize kadar hissettiğimiz hippi ve punk akımlarıyla desenli ve vücudu sımsıkı saran gömlekler göze çarptı. 1970’lerde sivri yakalı gömlekler, 1980’lerde gömlek yakaları küçülmüş ve daha esnek likralı kumaşlar kullanılmıştır.
2000’li yıllara geldiğimizde rahatlık ve minimalizmin etkisiyle casual giyimin en önemli parçası haline geldi.
En beğendiğim gömlek kombinlerine sizle riçin göz gezdirdim. Buyrun dostlar :)