Kızlar ergenlik dönemine gerçekten hazır mı?
Cevabı hepimiz biliyoruz. Hayır.
Columbia Üniversitesi tarafından yayınlanan ergenlikle ilgili bir araştırmaya göre ABD'deki düşük gelirli ailelere mensup kız çocukları ergenlik ve adet dönemi konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünmüyor. Ülkemizde de durum pek farklı değil elbette.
Ergenlik dönemi hem fiziksel hem de zihinsel açıdan şüphesiz ki hayatımızın en önemli dönemlerinden biriyken neden bu derece eksik bilgilerle yetişiyoruz? Pek çoğumuz ya arkadaşlarımızdan ya da kendi araştırmalarımızla bazı bilgiler ediniyoruz. Bu bilgilerin büyük bir kısmı da şüphesiz ki yalan yanlış.
Üremenin ve çocuk sahibi olmanın bu kadar yüceltildiği bir toplumda üreme sistemi sağlığını belirleyen bir süreçle ilgili bu kadar kısıtlı bilgi paylaşımı çok saçma geliyor.
Ergenlik ve adet dönemiyle ilgili en yaygın görülen sorun kız çocuklarına ne zaman bu konuları anlatmak gerektiğiyle ilgili. İkincisi ise elbette ne şekilde anlatılacağı.
Kız çocuklarına adet dönemi ne zaman anlatılmalı?
Ergenlik yaşı gittikçe düşmektedir. Kızlarda ergenlik 8-12 yaşlar arasında değişen bir yelpazede görülür. Bu sebeple ergenlik ve adet dönemiyle ilgili bilgilerin 6-7 yaşlarında verilmesi gerektiği uzmanlarca açıklanmaktadır.
Bu yaş grubundaki çocukların anaokul ve ilkokulun ilk sınıflarında olduğu düşünülürse temel eğitimle birlikte cinsel eğitim de verilmelidir sonucunu çıkarabiliriz.
Ergenlikle ilgili önceden bilgi sahibi olmak çocuğunuzun zihinsel gelişimi açısından da önemlidir. Vücudunda yaşanan bir dizi değişiklikle ilgili utanmaması gerektiğini öğrenmek onu belki de en çok rahatlatacak bilgi olacaktır.
Ergenlik döneminde yaşadığımız utangaçlık düşünüldüğünde kız çocukları olarak neler beklememiz gerektiğini bilseydik eminim yanlış bilgilerden kendimizi koruyabilir ve dehşete düşmezdik.
Bu konuşmaları yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey seçilen dil ve kelimeler olmalıdır. Ülkemizde en sık rastlanan hatalardan biri de adet dönemine "hastalanmak" denmesidir. Adet görmek bir hastalık değil bir değişimdir. Doğal bir değişimdir ve adet gören kişi hasta değildir. Adet döngüsünün hastalıkla ilişkilendirilmesi kız çocuklarının kendini dışlanmış ve kötü hissetmesine yol açar. En önemli nokta bu sürecin ne kadar normal olduğunu hatırlatmak olacaktır.
Sizinle her zaman her konuda konuşabileceğini bilmesi çok önemlidir. Ancak utangaçlığın arttığı düşünülürse sorularla gelmeden önce temel bilgiler de vermeniz gerektiğini unutmayın.
Bu konuyla ilgili kitapları sorularla size geldiğinde değil önceden okumanızda ve bir uzmana danışmanızda fayda var. Farklı kaynaklardan nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenirseniz soruları daha doğru cevaplandırabilirsiniz.
Kızlarda ergenliğin fiziksel aşamaları nelerdir?
- Göğüslerde sertlik, genital bölgede ve koltukaltlarında tüylenme, vücut kokusunda değişiklik ve boy artışı
- Göğüsler büyür, tüyler koyulaşır, vajinal akıntı, akne oluşumu
- İlk adet görme yaşanır ve göğüs ucu etrafındaki areola denilen bölgeden farklılaşır.
Genelde ergenlik 12-13 yaşlarında görülür. Ama 8 yaşından sonra gelişime bağlı olarak her an yaşanması mümkündür. 8 yaşından önce görülen göğüslerde büyüme ve genital bölgede tüylenme ise erken ergenlik belirtileridir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli bilgi alınmalıdır.
14 yaşına gelene kadar göğüslerde büyüme görülmediyse veya göğüslerde büyüme olmasına rağmen bunun takibindeni 4-5 yıl adet döngüsü başlamadıysa buna da gecikmiş ergenlik denir. Yine doktora başvurmak önemlidir.
Sağlıklı bir toplum için sağlıkla ilgili konuların açıkça konuşulabilmesi ve ailelerin ve gençlerin bu konularda donanımlı olması önemlidir. Donanımlı ebeveynler donanımlı ve sağlıklı nesiller yetiştirir.
Demem o ki, kız çocuklarınızla konuşun. Siz konuşmazsanız başkalarıyla konuşacak ve yanlış bilgilerle hayatına devam edecektir.
Gizem Aydoğan