17.02.2025 - 12:05 | Son Güncellenme:
Dünya çapında bilinen orkideler, çiçek açmaları ve tüm ihtişamlarını ortaya koymaları için özel bakım gerektiren egzotik ve narin bitkilerdir. Sağlıklı gelişimleri için kilit rol oynayan adımlardan biri de doğru beslenmedir. Kimyasal gübreler kullanmak yerine, çevreye zarar vermeden gerekli besinleri sağlayan ev yapımı, ekolojik ve daha ekonomik yöntemleri tercih etmekte fayda var.
Ev yapımı gübreler, çok daha ekonomik ve sürdürülebilir olmanın yanında, doğru şekilde ve doğru miktarlarda uygulandığında iyi bir etki yaratır. En önemli avantajlarından bazıları şunlardır. Ekolojik ve sürdürülebilirdir. Zararlı kimyasalların kullanımını önler. Ekonomiktir ve kolayca bulunabilen ve erişilebilen malzemelerle yapılır.
Küçük kayaları, toprağı ve belirli bir miktar suyu yeniden kullanılabilir yarı saydam bir cam veya plastik kavanoza koyarak başlayın. Hava değişimini önlemek için ağzını kapatmalısınız. Bu işlem tamamlandığında ışık girebilecek bir yere yerleştirin. Belli bir süre sonra toprağın çiçek açtığını göreceksiniz. Uygulanacak besin takviyeleri her orkidenin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır. Aşırı gübreleme veya bitkiye zarar verme riskini azaltmalısınız.
Etkili ev yapımı gübreler hazırlamak söz konusu olduğunda orkideler için gerekli besin maddelerini bilmek önemlidir. Azot, yaprakların ve köklerin büyümesini destekler. Fosfor, çiçeklenmeyi ve kök gelişimini uyarır. Potasyum, bitkinin hastalıklara karşı direncini güçlendirir. Gübrelerin toprağa uygulanması bitki gelişimini destekler.
Muz kabukları çiçeklenme için gerekli olan potasyum ve fosfor açısından zengindir. 2 adet muz kabuğu ve 1 litre su muz kabuğu gübresi yapmak için yeterli. Peki nasıl? Muz kabuklarını bir litre suda 10 ila 15 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın ve karışımı süzün. Elde edilen sıvıyı 15 günde bir orkidenin tabanına uygulayın.
Pirinç suyu azot, fosfor ve potasyum gibi faydalı mineraller içerir. 1 su bardağı pirinç ve 2 su bardağı su da orkidelerinize çok iyi gelir. Hazırlanışı ise şöyle: Pirinci 2 bardak suda yıkayın. Sıvıyı süzün ve elde edilen suyu 10 günde bir orkideyi sulamak için kullanın.
Yumurta kabukları kökleri güçlendirmek için ideal olan mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. 3 yumurta kabuğu, 1 litre suyla yapılan yumurta kabuğunu şöyle hazırlayabilirsiniz: Yumurta kabuklarını ezerek ince bir toz haline getirin. Su ile karıştırın ve 24 saat bekletin. Sıvıyı ayda 1 kez orkideleri sulamak için kullanın.
Papatya çayı orkidenin doğal savunmasını güçlendirir ve gelişimi ve büyümesi için önemli besinler sağlar. 1 papatya çayı poşeti ve 1 litre su kullanarak hazırlayabileceğiniz papatya çayı gübresi şöyle hazırlanıyor: Çayı demleyin ve soğumaya bırakın. Sıvıyı 15 günde bir orkide yapraklarına püskürtmek için kullanın.
Bahçenizde önemli faydalar sağlayacak doğal gübrelerin türlerini, nasıl hazırlanacağını ve nasıl uygulanacağını bilmekte fayda var. Bitkiler üzerinde ters etkilerden kaçınmak için kullanım yollarını ve dozlarını bilmek de hayati önem taşır.
Aşırı gübreleme yapmamalısınız, bitkiye zarar vermekten kaçınmak için gübreleri ölçülü bir şekilde uygulayın. Klorsuz su kullanmak önemli, köklere zarar vermemek için filtrelenmiş su veya bekletilmiş su kullanılması tercih ediliyor. Sabah veya akşam uygulamalısınız, en sıcak saatlerde gübre uygulamaktan kaçının. Bitkinin tepkisini gözlemlemeyi ihmal etmeyin, olumsuz değişiklikler fark ederseniz, gübreyi kullanmayı bırakın.