18.07.2024 - 14:22 | Son Güncellenme:
Rahat, tanıdık, sıcak bir odadasınız, yatağınızda oturuyorsunuz, sizi iyi bir gece uykusundan ne alıkoyabilir? Hiçbir şey, değil mi? Aslında bu kadar basit değil. Belki de koşullar tam olarak uygun değildir.
Belki de rüyaları yakalamak o kadar kolay değildir ve akşam kaygısı sizin yatakta dönüp durmanıza tam dalacakken uyuyamamanıza sebep olur.
Böyle geçen bir gecenin sabahı da çok yorgun kalkarsınız. Gece kaygısı gözlerimiz kocaman açıkken yaşadığımız bir kabus gibidir. Ancak bununla yüzleşmenin ve hatta üstesinden gelmemizin yolları var.
Gece kaygısına kapıldığınızda, birden fazla kaygıya aynı anda takılıp kalırsınız. Ancak gerçekten çözmek istediğimiz şeyin ne olduğunu belirlememiz gerekir.
Gün boyunca çok fazla fiziksel ve zihinsel egzersiz yapıyorsanız gece yatağa girdiğinizde tek bir seçeneğiniz olacak: uyumak. Eğer gün içinde çok fazla enerji harcarsanız vücudunuz bitkin düşecek ve herhangi bir şey düşünmeye vaktiniz kalmadan uykuya dalacaksınız.
Mutlaka bir gece rutini uyku düzeni oluşturmalısınız. Her gün aynı saatte uyumak sirkadiyen ritmimizi düzenlememize yardımcı olur ve bu da daha doğal ve faydalı bir şekilde uyumamızı sağlar.
Yatmadan önce yağlı yemekler yemek uykuya dalmanızı engeller. Hazımsızlık çekiyorsanız iyi uyuyamazsınız. Bu nedenle akşam yemeğiniz hafif olmalı, sebzeler ve sindirimi kolay diğer sağlıklı yiyecekler açısından zengin olmalıdır.
Uyumadan önce alkol veya kafein gibi uyarıcılar içeren içecekleri içerseniz yukarıda saydıklarımızı yapmanın hiçbir faydası olmaz.
Uyumaya hazırlandığınız oda iyi bir dinlenmeye katkıda bulunmalıdır. Kendinizi rahat hissettiğiniz, temiz, düzenli ve yeterli havalandırması olan bir yatak odasında uyumanız daha kolay olacaktır.
Hepimiz yatağımızın cazip olduğunu kabul etmeliyiz ve sıklıkla onun cazibesine yenik düşeriz. Bu yüzden onu sadece uyumak için değil, her türlü aktivite için kullanırız: ders çalışmak, okumak, internette gezinmek, televizyon izlemek ve hatta yemek yemek. Günümüzün büyük bir kısmını yatak odasında geçirebiliriz. Sonra, yatma vakti geldiğinde, vücudumuz rutindeki değişikliği algılamayabilir ve uyku vaktinin geldiğini fark edemeyebilir. İşte bu yüzden yatağınızı sadece uyumak için kullanmalısınız.
Sığ veya kontrolsüz nefes alma dinlendirici uykunun düşmanıdır. Nefes egzersizlerini gece rutininize dahil etmek iyi bir fikirdir. Hem vücudunuzun hem de zihninizin gerekli uyumu yakalamasını sağlarlar. İlk başta alışması biraz zor olabilir ancak faydalarını kısa sürede hissedeceksiniz ve bu egzersizler sağlıklı gece rutininizin bir parçası haline gelecektir.
Gece kaygısının çoğu insanın ara sıra yaşadığı bir durum olduğunu söylesek de, sizi düzenli olarak etkiliyorsa bir uzmandan yardım isteyin. Gece kaygısı yaşadığınızı fark ederseniz, yardım için bir psikoloğa gitmelisiniz. Psikolog, bu bozukluğun nedenini belirleyebilir ve üstesinden gelmenize yardımcı olacak yeterli bir tedavi planı oluşturabilir.