Cildinizi Yaza Mezoterapi ile Hazırlamaya Başlayalım
Cildinizi yaza hazırlamanın en sağlıklı yolu mezoterapidir. İçeriğindeki hyalüronik asit, protein ve vitaminler cilt kalitesini artırır, cildin sıkılaşmasını sağlar ve cilde nem verir. Lekeleri azaltıcı özel mezoterapi kokteylleri, göz altları için üretilmiş ürünler, sigara içen ve cildi mat olanlar için geliştirilmiş, somon DNA içeren kokteyller gibi birçok ürün mevcuttur. Kişinin ihtiyacına göre ürün seçimi ve seans sayısı hekim tarafından belirlenir. Kısaca sizlere mezoterapiyi anlatalım.
Mezoterapi nedir?
Değişik kimyasal maddelerin orta deri tabakasına çok ince uçlu iğneler ile enjekte edilmesiyle yapılan tedavi şeklidir. Problemli alana injeksiyon yapıldığı için etki fazladır, yan etki iğneden kaynaklanan sorunlar dışında yoktur. Bu yöntem birçok branşta tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. Günümüzde estetik dermatolojide saç dökülmesinde, yüz ve boyunda antiaging amaçlı kırışıklık önleyici olarak ve selülit tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir.
Mezoterapi kaç seans yapılır?
Mezoterapi, kişiden kişiye değişmekle birlikte, uygulanacak bölge ve probleme göre ortalama 4-10 seans sürmektedir. Çok pratik bir uygulama olup, seans süreleri de 10-15 dakikadır. Seans araları ise 7-14 gündür.
Mezoterapi uygulama tekniği nasıldır?
Tedavi edilecek durumlara bağlı olarak seçilen spesifik bölgelere, çok ince iğne uçları (4-6-8-13mm boyunda ve 27-30-32 gauce inceliğinde) ile uygulanır. Önemli olan, hazırlanan kokteylde kullanılan ilaçların farmakolojik özelliklerini, birbirleri ile olan etkileşimlerini ve yan etki potansiyellerini iyi bilmektir. Hissedilen ağrı, iğnelerin boyutlarıyla orantılı olarak oldukça azdır. Tedavinin seans sayısı uygulama yapılan kişiye, problemin derecesine ve enjeksiyonun yapılacağı bölgeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Mezoterapi yönteminden kimler yararlanabilir?
Tüm sağlıklı erkek ve kadınlar, mezoterapi ile tedavi yönteminden yaralanabilmektedir. Ancak hamile kadınlara, emzirenlere, insüline bağımlı ileri düzey diyabetlilere, ileri kalp hastalığı çekenlere, kanser hastalarına, uygulama yapılacak bölgede cilt lezyonları olan kişilere, mezoterapi ürünlerine bilinen bir alerji hikayesi olanlara ve kanama hastalığı hikayesi (hemofili) olan kişilere mezoterapi tavsiye edilmemektedir.
Mezoterapinin yan etkileri var mıdır?
Mezoterapi, uzman kişiler tarafından uygulanması gereken bir yöntem olup belirtilen çerçevedeki koşulları sağlayan tüm kadın ve erkeklere uygulanmasında hiçbir sakınca taşımamaktadır. Ancak kimi zaman enjeksiyon bölgesinde geçici morluklar görülebilmektedir. Kullanılan maddeler sistemik dolaşıma karışmadığından bu tarz bir problem de geçicidir.
Tavsiyeler
İşlemden önce Aspirin ve ağrı kesici ilaç alınmamalı, E vitamini ve ginseng içeren vitaminler kullanılmamalıdır. Selülite yönelik tedavi alan hastalarda kafeinli içeceklerden, soda ve tuzdan uzak durmak, yağsız, şekersiz, posalı yiyeceklerden oluşan diyet programları uygulamak, masaj ve spor (yürüme ve yüzme) yapmak tedavinin etkili olarak sonuca ulaşabilmesine yardımcı olacaktır. Yüz mezoterapisinden sonra bol miktarda su içilmesi özellikle istenir. İşlemden sonra tedavi edilen bölgeye 4 saat kadar su değmemelidir.
Mezoterapinin avantajları nelerdir?
Ağız yoluyla ya da kas veya damar içine yapılan enjeksiyonlar yoluyla alınan ilaçların aldığınız miktarlarının tümü her zaman ilgili hedef bölgeye kadar ulaşamamaktadır. Çünkü ilaçların emilimi sırasında bir kısmı emilemeden parçalanarak atılmaktadır. Bu yüzden alınan ilacın etkisi sınırlı kalmaktadır. Ayrıca sistemik yolla alınan ilaçlar kan yoluyla tüm vücuda yayılabildiği için diğer organ ya da dokularımızı da etkileyebilecek ve istenmeyen yan etkiler oluşabilecektir. Mezoterapide ise küçük miktarlarda yapılan mikroenjeksiyonlarla ilaçlar doğrudan problemli bölgeye verilir. Sistemik bir yan etkiye neden olmaksızın problem çözülür. Bu yolla tedaviden maksimum fayda elde edilir.
Dr. Hülya Sağlam
Dermatoloji Uzmanı