PazarKışın yağ yakmak çok daha kolay

Kışın yağ yakmak çok daha kolay

08.12.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Soğuk kış geceleri ile birlikte televizyon karşısında atıştırmalar başladı. Üstelik kışın vücut yağ depolama eğiliminde olduğu için iştahlar da açıldı. Kilo verme süreci önemli bir sorun haline geldi. Hatta diyetler askıya alınmaya başlandı.

Kışın yağ yakmak çok daha kolay

FERİDE AĞIR /DİYETİSYEN- Kış mevsiminde kilo vermek zor” düşüncesi ile bütün planlar, yaza hazırlık için yine ilkbahara bırakılıyor. Oysa kış aylarının kısa günleri ve havanın erken kararması, gün içerisinde yemek yeme alışkanlığını azaltıyor. Bu durum, kışın zayıflayabilmek için bir avantaj oluşturuyor. Ayrıca kışın beyaz yağ hücreleri dediğimiz yağ hücreleri enerji için kullanılıyor. Yani yağ yakmak daha kolay hale geliyor.

Haberin Devamı

Avantaja çevirin

Vücutta bulunan yağ hücreleri ikiye ayrılır. Beyaz hücreler daha çok kilo alımına neden olurken, kahverengi hücreler ise yağları kısa sürede yakarak, vücut ısısını dengede tutmaya çalışır. Kış aylarında vücut üşüdüğünü hissettiği anda, ısıyı dengede tutmak amacıyla kahverengi hücreleri harekete geçirir. Böylelikle beyaz yağ hücreleri yakılır ve vücutta enerji olarak açığa çıkar. Metabolizma hızı da bu sayede artar. Kış mevsiminde soğuk havanın yanı sıra kış sebzelerinden de kilo vermek için yararlanılabilir. Karalahana, beyaz lahana, pazı, brokoli, kereviz, ıspanak ve pırasa gibi kök bitkileri, kilo kaybında önemli bir role sahiptir. Çünkü kök bitkileri diğer besinlere oranla ortalama iki kat daha fazla lif içerir. Kışın kilo vermeyi sağlayan bu tür avantajlar mevcutken gece atıştırmalarının planlarınızı bozmasına izin vermeyin.

Haberin Devamı

Haftada 3 gün yapın

Soğuk kış gecelerinde film izlerken patlamış mısır yemek, meyve atıştırmak, battaniyelere sarılıp sıcak çikolata içmek çoğumuz için vazgeçilmez aktivitelere dönüşüyor. Günün yorgunluğu ve stresi ekran karşısında atıştırarak atılıyor. Ancak kontrolsüz yapılan bu televizyon keyifleri kışı kilo artışı ile bitirmemize neden oluyor. Televizyon izlemek ile obezite riskinin artması arasında bir bağlantı olduğunu gösteren çok sayıda araştırma var. Bunun bir sebebi düşük egzersiz seviyesi.

Ne kadar yiyorsunuz?

Televizyon izlemek ne kadar yediğimizi de etkiliyor olabilir. Amsterdam Üniversitesi’nden iletişimci Monique Alblas, televizyon izlerken daha fazla yemek yenmesinin sebeplerinden biri olarak dikkat dağınıklığının gösterildiğini söylüyor. Sürükleyici bir olay örgüsüne kapıldığımızda yemeğe daha az dikkatimizi veriyoruz ve böylece tok olduğumuzu söyleyen bedensel sinyallerin farkında olmuyoruz. Bu da aşırı yemeye yol açabiliyor.

7 kestane ile sınırlayın

Ayrıca televizyon karşısında yemek yediğimizde ne yediğimizi hatırlamadığımızı ve yediğimiz miktarı doğru bir şekilde tahmin edemediğimizi öne süren araştırmalar da var. Bu da daha fazla yememize neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Hem televizyon keyfi yapalım, hem ağzımız tatlansın diyorsanız bunu haftanın 3 günü şeklinde sınırlamak ve atıştırmalıkları doğru seçmek kilomuzu korumamıza yardımcı olur.

* 1 kova patlamış mısır yerine , 1 küçük kase patlamış mısır,

* 1 koca tabak kestane yerine, 7 adet kestane

* 1 tabak dolusu meyve yerine, bir küçük meyve

* 1 paket çikolata yerine 4 kare bitter tercih etmek gibi küçük değişimler ile büyük önlemler              almış oluruz.

6 adımda kış kilolarını kendinizden uzak tutun

1) Günde 3 litre su için: İnsan vücudunun temel tüketim ve ihtiyaç kaynağı olan su, çoğu zaman sadece susandığı zamanlarda akla gelir. Günde 3 litre su içmek yaklaşık 2 saat hafif tempolu egzersiz ile harcanan kaloriye eşdeğer kalori yakmanızı ve vücuttaki kirli atıkları atmanızı sağlar.

2) Açlık anında vücudunuzu dinleyin: Herkes 3 ana, 3 ara öğün yapmak zorunda değil ancak uzun süreli açlıklarla özellikle basen ve göbek çevresinde yağ depolanmaya başlar. Günün erken saatlerini aç ve kahveyle geçirenler yeterli enerji ve besin öğesi almadıkları için gece geç saatlerde yoğun açlık yaşarlar. Gece yeme krizlerine ya da gün içinde tatlı krizlerine girmemek için sabah protein ağırlıklı bir kahvaltı, dengeli bir öğlen yemeği ve akşam erken saatlerde hafif ve yine protein ağırlıklı bir akşam yemeği bedensel ve psikolojik doygunluğa erişmemizi sağlar.

Haberin Devamı

3) Protein tüketimini artırın: Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır ancak yetersiz protein alımında kalori açığı daha çok karbonhidratlar ile kapatılmaktadır. Yani örnekle kahvaltıda yumurta ve peynir yenilmiyorsa doymak için daha fazla ekmek ya da poğaça tüketilebiliyor. Bunu engellemek için her öğüne belli ölçülerde protein içerikli besinler eklemek doygunluk hissini artırırken kilo vermeyi de kolaylaştırır.

4) Bitki çaylarına yer açın: Metabolik hızı artırdığı ve yağ yakımını hızlandırdıkları bilimsel olarak kanıtlanan yeşil çay, biberiye, zencefil ve zerdeçala ek olarak kan şekerini dengeleyen ve uzun süre tok kalmanızı sağlayan zeytin yaprağı, tarçın, hibiskus gibi bitkileri içeren çaylar kış kilolarından korunmanızı sağlar.

Haberin Devamı

5) Kalsiyum tüketimini artırın: Yapılan araştırmalar günde 2 porsiyon yoğurt ya da kefir tüketenlerin tüketmeyelere oranla daha hızlı kilo verdiğini gösteriyor. Bu nedenle kış kilolarından korunmak için yoğurt ve kefir tüketimini artırmak iyi bir önlem olacaktır.

6) Probiyotik almayı ihmal etmeyin: Son yıllarda probiyotikler ile ilgili yapılan çalışmalar kilo vermeyi ve korumayı büyük oranda desteklediği yönündedir. Bu nedenle probiyotik kullanımına önem verin.

Yazarlar