20.03.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:
“Very Perry” Periwinkle kelimesinden ortaya çıkan, Türkçeye “Çok Peri” veya “Çok Menekşe” olarak çevirebileceğimiz bu renk, aslında kırmızı alt tonu ile heyecanı ve enerjiyi; sadakatin ve kararlılığın rengi mavi alt tonunu harmanlayan dinamik bir menekşe tonudur.
PANTONE 17-3938 Very Peri, uzun zaman sonra gündelik hayata geri dönmemiz ve bu dönüşün aslında bizi bekleyen çok daha büyük dönüşümlerin bir adımı olduğunu fark etmemizi simgeleyen yenilikçi bir renk.
Oyun dünyasındaki trendler, sanal dünya olarak tanımlayacağımız Metaverse’ün giderek artan popülaritesi ve yeni dönemin dijital sanatçılarının hızla yükselmesi ile Very Peri yani “Çok Menekşe”, modern dünyanın dijital dünya ile kaynaşmasını sağlıyor. Dijital tasarım, renklerin sınırsız olasılığını sanal bir dünyada deneyimlerken bir yandan gerçekliğin de sınırlarını genişletmemize yardımcı oluyor. Bu morumsu menekşe tonu fiziksel dünyanın renk trendlerinin dijital dünyada, dijital dünyanın renk trendlerinin fiziksel dünyada nasıl tezahür ettiğini sembolize ediyor.
Kadın hareketinin rengi
Renkler, kadın hareketi literatürüne kadınların bir kitle halinde mücadele verdikleri ilk hareket olan Süfrajet Hareketi ile girmiştir. 1908 yılında, önde gelen Süfrajetlerden olan Pethick Lawrence Londra’daki Hyde Park’ın önünde gerçekleşen büyük eylemde hareketin renk şemasını şu şekilde açıklar: Saflık için beyaz, umut için yeşil ve haysiyet için mor. Lawrence mor için, “her Süfrajetin damarlarında akan asil kanı, haysiyet ve özgürlük içgüdüsünü temsil eder” der. Renk şemasını açıklayan Süfrajetler, mücadele verdikleri 10 sene içinde yürüyüşler ve açlık grevleriyle beraber modadan da yararlanarak mor rengi kamusal alanda görünür kılmışlardır. Kadınların hareketin tabanını büyütmeyi ve en iyi kadın figürünün “oy hakkını talep eden kadın olduğu” imajını yaygınlaştırmayı amaçlamışlardır.
1982 yılında Alice Walker’ın eğitimsiz ve suistimal edilmiş bir siyahi kadının güçlenme hikayesini anlattığı “Mor Yıllar” kitabı ise Steven Spielberg tarafından 1985 yılında sinemaya uyarlanmış ve mor rengin kadın hareketiyle ilişkisi iyice güçlenmiştir. Bu bağlamda mor, kadınların sosyal, ekonomik ve politik başarılarını temsil eden ve toplumsal cinsiyet eşitliğine çağıran bir renk olarak algılanmaya başlamıştır. Önceki hareketlerden gelen bir miras olarak 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’nün de mor renk ile temsil edilmesinde bu süreç etkili olmuştur. Türkiye’deki kadın hareketleri ile ilgili birçok vakıf ve dernek tarafından da mor renk kullanılmaktadır.
Yörük kadınının mor cepkenli çeyizi
Yörük kızlarının çeyizlerine konan “Mor Cepken” kenarları sarı simlerle işlenmiş yelek biçiminde maviye yakın mor renkli bir giysidir. “Mor Cepken” evlilikte sorun yaşayan yörük kadınının kocasına karşı kullandığı bir boşanma özgürlüğünü ifade eder. Öykü yazarı Osman Şahin’in kaleme aldığı “Mor Cepken” isimli kitapta yer alan aynı isimle öyküde bu geleneğin geniş anlatımına yer verilir. Yazar mor cepkeni ‘Yörük kültürünün kadınlarına tanıdığı yüce bir hak’ olarak tanımlar. “Erkeklerin ise korkulu rüyasıdır” der. Evli yörük kadını, ihanete uğrarsa ya da kocası tarafından şiddet görürse çeyizindeki “Mor Cepken”i giyip herkesin görebileceği bir yere oturur. Bu davranışı “Ben kocamı boşadım” demektir. O zaman herkes işini gücünü bırakır ve “Mor Cepken” giyen kadının çevresini sarar. Boşadığı kocası ise evinden dışarı çıkamaz, kahveye gidemez, kimse yüzüne bakmaz. Büyük ödün verip de karısına “Mor Cepken”i çıkarttıramazsa ömür boyu koca dul kalacaktır. Kimse ona kızını vermez.
Bu bağlamda mor renk ihanete uğramış, aldatılmış, aşkın rengidir.
Ametist taşının özellikleri
Mistik bir renk olan ametistin sezgileri güçlendirerek daha güçlü olmayı sağladığına inanılır. Şifalı ve koruyucu olan ametistin rengi bu nedenle manevi olarak kişiyi geliştirir. Uykusuzluk çekenlerin üzerinde ametist taşı bulundurmalarının faydalı olduğu söylenir. Ancak ametist taşı ile ilgili en ilginç inanış hem eski Yunan hem Roma toplumlarında idi. Ametistin sarhoşluktan koruma gücü olduğuna inanılıyordu bu sebeple eski Yunanlılar ametisten içki kapları tasarladılar ve üzerilerine ametist takılar taktılar.
RENKLER VE KİŞİLİK
Mor renk, kırmızı ve mavi rengin karışımından elde edilir. Bu renk hem kırmızının şehvetini, hem de mavinin dinlendirici duygularını barındırır. Bilgeliğin, kralların, gizemin, sihrin, gücün ve itibarın rengidir. Mor seven kişilerin genellikle sezgi güçleri yüksek, yaratıcılıkları ve hayal güçleri kuvvetlidir. Özellikle sanatçılar gibi farklı olmayı arzulayan, ezber bozan, zor beğenen ve hassas yapıdaki kişilerin tercih ettiği renktir. Her şeyin en iyisine sahip olmak için daima daha yükseği hedeflerler.
Yaratıcı fikirleri ve pozitif karakteri ile ön plandadırlar. Sürekli hayatın anlamını ararlar ve ruhsal yönleri kuvvetlidir. İnsan ilişkilerinde daima yardımseverdirler. Arzuları, hayalleri, idealleri ve tutkuları ile insanlığa fayda sağlamak isterler. Öngörü yetenekleri kuvvetli olduğu için başkalarının yakalayamadığı detayları ve muhtemel sorunları rahatlıkla fark edebilirler.
Sıcakkanlı ve meraklı insanlar olan morseverler, seyahat etmekten ve yeni kültürler keşfetmekten zevk alırlar. Yeni insanlarla tanışmak ve yeni anılar biriktirmekten hoşlanırlar.
Asaletin ve ihtişamın da sembolü olan bu rengi seven insanlar romantik, tutkulu ve duygusaldır. Mor sevenler ile yaşamak kolaydır, fakat hiçbir zaman onları tam olarak tanıyamazsınız. En yakın arkadaşları için bile onlar kapalı bir kutu veya bir bilmece olabilirler. Tüm bu özellikleri dışında mor seven kişiler kimi zaman kibirli olabilirler. Özgürlüklerine düşkün oldukları için özellikle başkalarının inançlarının ve fikirlerinin kendilerine dayatılmasından hoşlanmazlar.