Sitcom ne demek?
Sitcom kelimesini sıklıkla duyuyoruz. Peki ne anlama geldiğini tam olarak biliyor muyuz? Sitcom ne demek? İşte sitcom hakkında bilmeniz gerekenler...
Sitcom ne demek?
Sitcom kelimesi İngilizceden geliyor. 'Situation Comedy'nin kısaltması olan sitcom veya sitkom, 'durum komedisi' anlamında kullanılıyor. Sitcom radyo çıkışlı bir tabir ve günümüzde televizyonda yaygınca gördüğümüz bir program türü. Sitcomlar, 'komedi' dizileridir. Yurt dışında genellikle yarım saat süren sitcom'ların süreleri Türkiye'de bir dram dizisi kadar uzun olabiliyor.
Sitcom'un olmazsa olmazları
Sitcom'lar ev ya da iş yeri gibi alanlarda geçer ve genellikle stüdyolarda çekilir. Sitcom'lar bazen çizgi film de olabilir. En popüler çizgi film sitcom'u olarak sezonlardır devam eden The Simpsons dizisini örnek gösterebiliriz.
Sitcom'un diğer dizilerden farkı
Sitcom'ların diğer dizilerden en önemli farkı matematiği... Sitcom'da anlatılan bir karakterin düştüğü gülünç durumlar ya da işlerin karmakarışık hali gelmesi gibi unsurlar neredeyse her sitcom'da göze çarpan formüllerden. Sitcom'larda sıklıkla 'kahkaha efekti' de kullanılır.
Sitcom'un ana vatanı
Sitcom kategorisine dahil edebileceğimiz ilk dizi İngiliz BBC kanalında yayınlandı. Pinwright's Progress adlı dizi yarım saatlik olarak planlandı. Dizide, Macgillygally's Stores adlı bir dükkanın sahibinin rakipleri ve çalışma arkadaşlarıyla olan ilişkisi mizahi dille ele alınıyordu.
Sitcom'ların altın çağı
Sitcom'lar her ne kadar 1970'lerde popüler olmaya başlamış olsa da, asıl büyük çıkış 1980'li yıllarda yaptı. ABD ve Rusya arasındaki soğuk savaş döneminde televizyon önemli bir kaçış noktasıydı. Böylelikle sitcom formatı, izleyicilerin dikkatini çekmeyi, sevgisini kazanmayı başardı.
En popüler sitcom'lar
Yerli ve yabancı pek çok sitcom, dizi tarihine geçmeyi başardı. The Cosby Show, Cheers, Friends, Seinfeld gibi dizilerin yanına 2000'li yıllarda How I Met Your Mother ve The Big Bang Theory gibi diziler de eklendi. Türkiye'de de Avrupa Yakası, Tatlı Hayat, 1 Erkek 1 Kadın, Yalan Dünya gibi çok sayıda başarılı sitcom, geniş kesimler tarafından beğeni topladı.
Sitcom ve kahkaha efekti tartışması
Sitcom'larda kullanılan ve diziye dinamiklik katması için tercih edilen kahkaha efekti önceleri rahatsız edici bulunuyordu. Ancak özellikle 90'lardaki pek çok Amerikan sitcom'unda kahkaha efekti tercih edildi. Bir dizide kahkaha efektinin olması eşittir sitcom algısı yerleşti. 2000'li yıllardaki sitcom'larda ise genellikle kahkaha efekti kullanılmıyor. 90'lardaki kahkaha efektinin izleyiciyi yönlendirdiği, bunun da izleyenlerde negatif bir imaj yarattığı düşünülüyor.