06.02.2025 - 17:24 | Son Güncellenme:
İşveren tarafından işçiye, çalışana verilen günlük olarak hesaplanan ve aylık olarak belirli tutarda yapılan yemek ücretleri, market alışverişlerinde kullanılıyordu. Yeni yıla girilmesiyle birlikte yemek kartlarının market alışverişlerinde kullanılamayacağı iddiaları üzerine Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade'den açıklama geldi. SGK tarafından yapılan paylaşımda ise yemek kartlarının yemek dışında başka amaçlarla kullanılması durumunda 158 TL'lik tutarın prime esas kazanca tabi tutulmayacağını vurguladı. Peki Yemek kartları market alışverişlerinde kullanılabiliyor mu?
Yemek Kartı/Çeki/Kuponu İle Yapılan Yemek Ödemelerinde Prim Muafiyeti başlığı ile yapılan açıklamada Yemek Kartı/Çeki/Kuponu sadece yemek bedeli ödemelerinde kullanıldığında yüklenen tutar prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.
Yemek Kartı/Çeki/Kuponunun yemek dışında başka amaçlarla kullanılması halinde 158 TL'lik tutar prime tabi tutulmayacak ancak bu tutarı aşan kısım prime esas kazanca tabi olacaktır açıklamasında bulunuldu.
Yemek kartı, çeki, kuponu; yemek bedeli ödemesi dışında nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılırsa günlük 158 TL’lik tutar prime esas kazanca tabi tutulmayacak, ancak bu tutarı aşan kısım sigorta primine tabi olacak ve prim kesintisi yapılacak. Örnek vermek gerekirse işveren tarafından çalışana günlük yemek bedeli 264 TL X 24 günlük toplamda 6.336 TL ödeme yapılacak. Günlük yemek bedeli prime esas kazanca dahil edilmeyecek tutar 158 x 24 = 3792 TL olacak. Geri kalan 2.544 TL'lik tutar ise prime esas kazanca dahil edilecek.
Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) son düzenlemeyle yemek kartlarında prim ödemesini kaldırdığını ve işverenin elinin rahatlatıldığını belirtti. Kartların kullanımında herhangi bir sınırlamanın söz konusu olmadığını belirten Piyade, düzenleme sayesinde yemek ödeneklerinin çalışan lehine artırılmasının önünün açıldığını dile getirdi.
Danıştayın son kararıyla ayni yardım olan yemek kartlarından prim alınmasının önüne geçildiğini aktaran Piyade, “SGK, 5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin B bendine uygun olarak, ayni yardım kapsamında yönetmelik ve devamında genelge düzenleyerek yemek kartlarından prim alınmayacağını, ayni yardım olduğunu beyan etmiştir” ifadesini kullandı.
Piyade, şu bilgileri verdi: “SGK, yemek kartlarında çalışan ve işveren lehine 2022 öncesinde geçerli olan yemek kartlarını primden tamamen istisna eden uygulamaya geçti. 31 Aralık 2024’te yayımlanan genelgede açıkça ‘nakit veya nakit yerine geçecek şekilde’ ifadesiyle paranın ikamesi gibi tüm ödemelerde kullanılabilir olması, sınırlama olmaması, tüm banka poslarında ve tüm sektörlerde geçerli olması ifade edilmektedir.”