16.01.2025 - 00:53 | Son Güncellenme:
Hurda teşvikiyle ilgili gelişmeler, özellikle 25 yaş ve üzeri araç sahipleri tarafından dikkatle takip ediliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan kanun teklifine göre, 2000 model ve daha eski araç sahiplerinin, ÖTV ödemeden sıfır araç alabilmesi hedefleniyor. Bu düzenleme, eski araçların geri dönüşümünü teşvik etmeyi ve yerli üretim, çevre dostu araçların alımını desteklemeyi amaçlıyor. Bu düzenlemeyle, araçlarını geri dönüşüme verenler bir defaya mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisi ödemeden yeni bir araç satın almış olacak. 25 yaş ve üzeri, 3 milyonun üzerindeki araç sahibini ilgilendiren bu teşvik, otomotiv sektöründeki beklentileri artırmış durumda. Peki, Hurda Teşviki Yasası onaylandı mı? Ne zaman yürürlüğe girecek? 25 yaş üzeri araçlar için hurda teşviki ne zaman çıkacak ve bu teşvikle birlikte ÖTV'siz alınabilecek araçlar hangileri? İşte merak edilenler...
Yasa teklifiyle ilgili şu an herhangi bir yeni gelişme bulunmuyor. Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir ve Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk geçtiğimiz aylarda Özel Tüketim Vergisi kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin teklifi Meclis’e sunmuştu.
Kanun teklifinde eski otomobillerin geri dönüşüme kazandırılmasını ve bu araçların yerine daha çevre dostu ve güvenli yerli üretim araçlarının alınmasını teşvik etmeyi hedeflendi.
Teklif ile 25 yaş ve üzeri taşıtların yenilenerek ekonomiye kazandırılması, bu araçların ithalatının azaltılması, akaryakıt israfının önlenmesi ve çevre kirliliğinin engellenmesi amaçlanıyor. Gerekçe olarak ise şu açıklama yapıldı: "TÜİK verilerine göre, 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 28 milyon 740 bin 492 olarak açıklanmış, bu sayı 2024 yılının Ağustos ayında 30 milyonu aşmıştır. Ayrıca, TÜİK'e göre Türkiye'deki trafiğe kayıtlı araçların yaş ortalaması 14,5 olarak hesaplanmıştır. Araç sayısının yüzde 25’lik kısmı ise 21 yaşından büyük taşıtlardan oluşmaktadır.
Yaşlı araçlar, bakım ve onarım masrafları açısından yük oluşturmakta, aynı zamanda trafikte can ve mal kaybına yol açabilecek tehlikeler arz edebilmektedir. Bunun yanı sıra çevreye ve ekonomiye de zarar vermektedirler. Bu nedenle, 25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme kazandırılması, hem ekonomik hem de çevre güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.
25 yaş ve üzeri araçların geri dönüşüme verilmesini teşvik amacıyla, bu araçları geri dönüşüme veren kişilere, yalnızca bir defalığa mahsus olmak kaydıyla, Türkiye'de üretilmiş sıfır araçların Özel Tüketim Vergisi'nden muaf tutulması önemli bir adım olacaktır."
Açıklamada, hurda teşviki kapsamında alınabilecek araçların, "Türkiye'de üretilmiş olan araçlar" olduğu belirtilmiştir.
Teklifte yerli üretim araçların kapsam dahiline alınması öngörülüyor. Teklif olduğu gibi yasalaştığı taktirde 6 farklı markanın 12 modeli kapsam dahiline giriyor. Bu modeller Togg T10X, Toyota CH-R, Hyundai Bayon, Hyundai i20, Hyundai i10, Ford Tourneo Custom, Ford E-Transit, Ford Transit, Fiat Fiorino, Fiat Egea Cross, Fiat Egea ve Türkiye’de yeni üretilmeye başlanan VW Transporter.
DÜZENLEME NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRER?
Piyasaya dair merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu açıklamalarda bulundu:
"Hurda teşviki araçların gençleşmesi, yerli üretime pozitif etkisi ve en önemlisi vatandaşlarımıza sunacağı fiyat avantajları gibi hususlarda elbette faydalı olacaktır. Öte yandan son dönemde ülkemizin yürüttüğü disiplinli para politikası, vergi muafiyeti noktasında belirleyici faktörlerden bir tanesi. Tüm koşullar, olanaklar ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak en doğru karar alınacaktır."