13.11.2008 - 13:38 | Son Güncellenme:
Ersin ERCAN/ÇAYCUMA (Zonguldak) (DHA)
ZONGULDAK’ın Çaycuma İlçesi’nde, 23 yaşındaki Derya Yöntem, sarıya boyalı saçları, ojeli tırnaklı elleriyle ormanda hızar ile ağaç kesip, traktör kullanıyor. 13 yaşında okulu bırakıp babasıyla birlikte ormanda çalışmaya başladığını belirten Yöntem, “Başka iş olmadığı için baba mesleğini yapıyorum” dedi.
Çaycuma Orman İşletme Şefliği’nin, Perşembe Beldesi’ne bağlı Kerimler Köyü yakınındaki gürgen ormanında iyileştirme çalışması yapan işçiler arasında yer alan Derya Yöntem’i görenler şaşırıyor. Derya Yöntem, aynı yaştaki eşi Onur Yöntem ile birlikte ormanda çalışarak geçimlerini sağlıyor. Ojeli tırnakları ve sarıya boyattığı saçlarıyla dikkat çeken Derya Yöntem, eline aldığı hızar ile dev ağaçları kesip, dallarını budadıktan sonra, ağacı parçalara ayırıyor. Orman içinde her türlü işi yapan Derya Yöntem’in, hızar kullanmadaki ustalığı ise erkek meslektaşlarını bile şaşırtıyor.
Ormancılığın baba mesleği olduğunu belirten Derya Yöntem, “Babam, dedem bu işi yapardı. Ben de 13 yaşımdayken babamla birlikte ormanda çalışmaya başladım. Babam bazen çevre illerden ilçelerden iş alıyordu. Haftalarca, aylarca eve dönmüyorduk. Bu yüzden ortakokul 2’nci sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldım. Çalışmamız gerekiyordu. Bizim oralarda yapacak başka iş de olmadığı için bu işi yapıyorum” dedi.
Kadın için ormanda çalışmanın zor olduğunu anlatan Derya Yöntem, “Ancak ben çocukluğumda başladığım için alıştım. Hızar kullanmak, traktör kullanmak benim için sıradan bir şey, hiç zorlanmıyorum. Eşim ve kayınpederimle birlikte çalışıyoruz” diye konuştu.
Yaklaşık 3 yıldır Çaycuma’da yaşadıklarını belirten Onur Yöntem ise şunları söyledi:
“Babamın mesleği de ormancılık. 3 yıldır bu çevrede çalışıyoruz. Babam işi alıyor. Biz de eşim ve diğer işçi arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Eşim açısından bakıldığında zor görünüyor. Ancak mecburuz. Yapacak başka iş yok. Bu da bizim mesleğimiz.”
Çaycuma Orman İşletme Şefi İlhan Albuz, yaklaşık 15 hektarlık alandaki gürgen ağaçlarının, köylünün bilinçsiz kullanımı nedeniyle kuruyup çürüdüğünü, bu yüzden de Orman Genel Müdürlüğü’nün rehabilitasyon sahaları arasında yer aldığını kaydederek, temizlik çalışmasının ardından bölgeye fıstık çamı, kiraz ve ceviz fidanı dikeceklerini söyledi.