Berrin Pehlivan

Berrin Pehlivan

Berrinpehlivan@gmail.com

Tüm Yazıları

Sadece en iyi bildiklerimi değil, kendi merak ettiklerimi de sizin için araştırıp yazmaya çalıştığımı biliyorsunuz. Geçenlerde saçımızın niye beyazladığını ve beyazlamasını yavaşlatmak için neler yapabileceğimizi araştırdım. Saçımızın beyazlamasını genelde strese bağlarız, ancak gerçekten sebebi bu mu?

Saç folikülleri, saça rengini veren melanini üreten pigment hücrelerini içerir. Ancak yaşlandıkça bu hücreler ölmeye başlar. Pigmentsiz yeni hücreler daha açık renk ve grinin tonları olma eğilimindedirler. Bir kere foliküller melanin üretmeyi bırakırlarsa, tekrar renkli saç çıkması imkansız hale gelir.

Haberin Devamı

Genetik yatkınlık

Stresten bir gecede saçı beyazlayan insanların hikayesini duymuşsunuzdur, ancak genelde sebebi o kadar basit değil. Genetik yatkınlık en önemli sebebi belki de; aile üyelerinize bakmanız size saçınızın ne zaman beyazlayacağı hakkında bir fikir verecektir. Irk da önemli bir faktör: Beyaz ırk genelde 30’lu yaşlarda beyazlamaya başlar, Afrikan Amerikanlar 40’lı yaşlarının ortasına kadar idare edebilirler. Bazı sağlık problemleri de saçın beyazlamasına sebep olabilir. Tiroid hastalıkları, vitamin B12 eksikliği, bazı tümöre bağlı durumlar, vitiligo gibi cildin pigment bozukluğu ile giden hastalıklar.

Stres beyazlatır mı?

Stres saçın dökülmesini hızlandırır, geri gelen saç aynı renk olmayabilir, ancak stresin saçı beyazlattığına dair direkt bir kanıt yok. Kanıtlı bir sebep isterseniz hemen söyleyebilirim, sigara! Evet bunun için kanıt var. Sigaranın 30 yaş altında 2.5 kez daha fazla saçın beyazlamasına sebep olduğunu gösteren çalışma var.

Yanlış diyet

Düşük kalsiyum, vitamin D, çinko, bakır, demir saçın hızlı beyazlamasına sebep olabilir. “Saçı koparmak beyazlaşmasını hızlandırır” diye bir şehir efsanesi de var ama maalesef bu da hurafelerden biri; beyaz saçı koparınca yerine beyaz saç gelir ve giderek beyazlar artar. Saçı koparırken saç foliküllerini zedelememek her şeyden önemli, ama koparmanın direkt beyazlamayı artırma ile ilgisi yok.

Beyaz saç genel olarak daha ince ve kurudur. Güneş ışınlarından, kimyasallardan korumak için daha özenli davranmak gerekir. Melanin pigmenti saçı ultraviyole radyasyona karşı korur. Beyaz saçın melanin üreten hücrelerin kaybı ile oluştuğu düşünülürse beyaz saçın UV hasarına daha hassas olduğunu düşünmek yanlış olmaz. Bu sebeple güneşten koruyucu sprey ve özel şampuanlar kullanmak yararlı olacaktır.

Haberin Devamı

Saçın beyazlamasını engellemek için de yine hayat tarzımızda yapacağımız küçük değişikler ve bazı vitamin ve mineral destekleri faydalı olacaktır. Ancak hemen hatırlatalım, bu destekleri ağızdan hap şeklinde almanın pek faydası olmayabilir. Eksiklikleri testlerle gösterildikten sonra damardan uygulamalarla yerine koymak çok daha kesin ve hızlı sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

Pandeminin ve kapanmaların yarattığı stres, davranışlarımıza, ilişkilerimize, üretimimize her şeye yansıdı. El yordamıyla eski günlerimize dönmeye çalışıyoruz. Öyle ki uzun süreden sonra başka yazılar, başka konular yazmak bile insana iyi gelebiliyor ama yine de aklımızın bir köşesinde kalsın; havalimanlarında, alışverişte, sosyal alanlarımızda maske mesafe ve hijyene özen göstermeye devam edelim. Devam edelim ki bizler de elden geldiğince güler yüzlü yazılar, umut veren araştırmalar ve tedavi yöntemlerinin haberlerini, yeni gelişmeleri yazabilelim. Haydi az kaldı! Bilgili, maskeli, sağlıklı ve mutlu kalın.

NEDEN SAÇLARIN  BEYAZLIYOR ARKADAŞ