Bilgi RehberiAsırlık yoğurtçular yoğurdu böyle mayalıyormuş! Taş gibi oluyor asla sulanmıyor

Asırlık yoğurtçular yoğurdu böyle mayalıyormuş! Taş gibi oluyor asla sulanmıyor

15.05.2025 - 14:15 | Son Güncellenme:

Evde yoğurt mayalamak isteyenlerin en büyük şikâyeti yoğurdun tutmaması, sulanması veya ekşi olması. Ancak Anadolu’nun dört bir yanında yıllardır yoğurt mayalayan asırlık yoğurtçular, bu sorunu hiç yaşamıyor. Çünkü onlar, yoğurt yapımında bazı kadim yöntemleri uygulamaya devam ediyor. İşte taş gibi yoğurt isteyenlerin bilmesi gereken geleneksel mayalama teknikleri…

Asırlık yoğurtçular yoğurdu böyle mayalıyormuş Taş gibi oluyor asla sulanmıyor

Evde yoğurt mayalayıp bir türlü taş gibi kıvam elde edemeyenlerden misiniz? Ya yoğurt tutmuyor, ya da ertesi gün sulu sulu oluyor… Merak etmeyin, bu işin de bir sırrı var. Üstelik bu sır, yıllardır Anadolu’nun dört bir yanında yoğurt mayalayan asırlık yoğurtçuların ellerinde saklı. Onların yöntemleriyle yapılan yoğurt öyle güzel tutuyor ki; kıvamı taş gibi, lezzeti efsane. Üstelik katkısız ve tamamen doğal.

Haberin Devamı

MAYALAMA SÜTÜNÜN SICAKLIĞI ÇOK ÖNEMLİ

Yoğurdun tutması için sütün sıcaklığı hayati önem taşıyor. Asırlık yoğurtçular, sütü kaynattıktan sonra bir miktar soğumaya bırakıyor ve sıcaklığını bileklerinin içiyle kontrol ediyor. Süt, elinizi hafif yakacak ama dayanılabilir sıcaklıkta olmalı. Termometresi olmayanlar için bu en doğal ölçü. Bu aşamada fazla sıcak süt yoğurdu ekşitirken, soğuk süt yoğurdun tutmamasına neden olabilir.

MAYALIK YOĞURDUN KALİTESİNE DİKKAT

Taş gibi yoğurt elde etmenin sırlarından biri de kullanılan mayalık yoğurdun kalitesi. Asırlık yoğurtçular, ev yapımı, katkısız, yoğun kıvamlı yoğurtları maya olarak kullanıyor. Eğer ilk kez mayalıyorsanız, güvenilir bir yerden alınmış köy yoğurdu en doğru tercih olacaktır. Bu maya yoğurdun hem kıvamını hem de lezzetini doğrudan etkiler.

Haberin Devamı

Asırlık yoğurtçular yoğurdu böyle mayalıyormuş Taş gibi oluyor asla sulanmıyor

TAHTA KAŞIK VE CAM KAP KULLANILIYOR

Metal kaşıklar ve plastik kaplar yoğurt mayalama sürecinde istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Eskiler yoğurdu cam kapta, tahta kaşıkla karıştırarak mayalıyor. Bu, hem yoğurdun doğal yapısını koruyor hem de kıvamının taş gibi olmasını sağlıyor. Ayrıca cam kaplar yoğurdun fermente sürecini daha sağlıklı tamamlamasına yardımcı oluyor.

MAYALANDIKTAN SONRA BEZLE SARMAK ŞART

Mayalanan yoğurdun üzerine tülbent örtmek ve kabı kalın bir bezle sarmak da geleneksel yöntemlerden biri. Bu işlem, sıcaklığın eşit şekilde dağılmasını sağlıyor ve yoğurdun içinde hava akımı oluşmasını engelliyor. Böylece yoğurt hem taş gibi sert oluyor hem de asla sulanmıyor.

BUZDOLABINA HEMEN KOYMAYIN

Birçok kişi mayalama işleminin ardından yoğurdu hemen buzdolabına kaldırıyor. Ancak asırlık yoğurtçular buna karşı çıkıyor. Mayalanan yoğurt, oda sıcaklığında en az 4-5 saat bekletilmeli ve ardından buzdolabına alınmalı. Böylece yoğurt daha sıkı tutar ve içerisindeki faydalı bakteriler daha verimli çalışır.

KEŞFETYENİ
Survivor'da yine olay! İsmail Balaban'ın cezası belli oldu
Survivor'da yine olay! İsmail Balaban'ın cezası belli oldu

Cadde | 15.05.2025 - 00:38

Acun Ilıcalı konseyde İsmail'in aldığı cezayı açıkladı. İşte Survivor'da merak edilen detaylar...

Yazarlar