Edebiyat, mimarlık, moda, resim, heykel, dekorasyon gibi son derece önemli alanlarda dönem akımlarının izleri çok belirgin şekilde gözlemlenmiştir. Bu akımların bazılarının etkileri çok kısa sürmüş, bazıları ise on yıllarca etkilerini devam ettirebilmiştir. Özellikle Rönesans döneminde sanat ve mimarlık alanlarında bir patlama yaşanmış ve günümüz akımlarına yön veren pek çok stilin temelleri bu dönemde atılmıştır.
Sanat alanında yaşanan bu gelişmeler elbette dekorasyon dünyasını da önemli ölçüde etkilemiştir. Dekorasyon trendleri deyince akla gelen başlıca stiller Çağdaş (Contemporary), Geleneksel, Minimalist, Maksimalist, Yüzyıl Ortası Modern, Endüstriyel, Bohem, Rustik, Geçiş, Modern olarak sıralanabilir. Başlıca stillerden doğan ve günümüzde de sıklıkla kullanılan pek çok yan stil de mevcuttur. Mesela İngiliz stilinin bir yansıması olarak ortaya çıkan Shabby Chic (Salaş Şıklık) Stili buna iyi bir örnek olabilir.
Dekorasyon trendlerine öncülük eden önemli bazı stillere yazılarımda yer vermenin iyi olabileceğini düşündüm. Bu hafta Maksimalizm Stili dekorasyona daha yakından bakalım istedim.
Sanatta minimalizme tepki olan maksimalizm akımı, aşırılığın estetiği demektir. Temel felsefesi, minimalizmin imza sloganı olan "daha az daha çoktur"a ters olarak "çok, çoktur" şeklinde özetlenebilir.
Daha önceki yazılarımda da sıkça üzerinde durduğumuz son yılların popüler akımlarında sadeleşme, doğal malzemelerin yaygın kullanılması, sürdürülebilirlik, açık renkler, toprak tonları gibi unsurlar öne çıkıyor. Ancak tüm bunlara inat Maksimalizm Stili 2021 yılında dekorasyon trendlerindeki yerini korumayı başardı. Aşırılık fikri bu stilin bir parçası olsa da denge öğesi çok önemlidir, bu nedenle mekanları tıka basa doldurmak anlamına gelmez.
Tek kelime ile ifade edecek olsak cesur diyebileceğimiz bu stilin vazgeçilmezleri; büyük ve ihtişamlı mobilyalar, karışık desenler (çiçek, hayvan figürleri, soyut figürler), duvar kağıtları, avizeler, heykeller, zengin ve koyu renk kumaşlar, hikayesi olan geçmişe ait eşyalar, aksesuarlar ve yüksek tavanlardır. Stil pahalı ve gösterişli ürünler barındırmalıdır. Çok renkli, farklı desenlerin (çizgili, puantiyeli, ekose, dama, labirent vb.) ve birden fazla döneme ait mobilyaların aynı anda kullanılmasına rastlanır.
Çok fazla kuralları olmayan Maksimalizm stilinde sanat ile iç içe olan her şeye yer verilir. Örneğin mekanın bir duvarını sanat duvarı haline getirmek veya büyük bir kütüphane kullanmak bu stilde hedefe ulaşmanın en kolay yollarıdır. Aynı zamanda Bohem, Viktorya dönemi, Art Deco, Vintage gibi tarzlardan da faydalanarak maksimalizm etkisini arttırabilirsiniz.
Hata yapmaktan çekinmemek ve korkusuz olmak sizi bu stilin tamda beklediği yere getirecektir. Çünkü maksimalizm kusurlu olduğunda çoğunlukla daha iyi sonuçlar veren sıra dışı ve özgün bir tarzdır. Tasarım gücünüzü özgürce gösterebileceğiniz bu stil aynı zamanda şık mekanlar yaratmak için iyi bir başlangıç olacaktır.
Sevgiyle kalın.
Zeynep Eyüboğlu – İç Mimar
Instagram : @mimarzeynepeyuboglu