Yabancıların satışlarıyla 121 binden 114 bine gerileyen borsada, hisse senetlerindeki iskonto arttıkça alım fırsatı yükseliyor. Borsada yılın ilk üç ayında yabancılar 773 milyon dolarlık satış yaptı. Yabancı satışı sürecek mi?
Piyasalarda tansiyon arttı. Borsada satış baskısı ağır basarken döviz kurlarında ve faizde yükseliş yaşanıyor. Bunun ana nedeni ise bozulan yabancı algısı. Yurt dışındaysa mevcut risklere küresel bazda yaşanan korumacı dış politika eğilimleri ve bunların neden olduğu kaygılar eklendi. Bu da riskli varlıklardaki satışları artırıyor. Güçlü hisselerde yaşanan satışlar borsada sert gerilemeyi beraberinde getiriyor.
Kredi kuruluşlarının not indirimleri yabancı raporlarında dikkat çeken risk faktörleri ve değişen yatırımcı algısı piyasalarda türbülansa neden oluyor. BIST 100 Endeksi güçlü destek seviyelerinin ve ortalamaların altına kaydı. Endeks 7, 20, 50, 100 ve 200 günlük ortalamaların altında. Yeniden bu seviyelerin üzerine çıkmadıkça kısa ve orta vadede satış eğilimi devam edecek. Borsada endeksin güçlenmesi ise 115.500 - 116.000 seviyesi üzerinde bir kapanışla mümkün. Bu aşamaya kadar olası yükseliş denemelerini sınırlı tepki olarak kalacaktır.
Hisseler iskontolu
Öte yandan kurların da hareketlenmesiyle birlikte dolar bazında hisse senetlerindeki iskonto artıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelen fonlar hisse senetlerindeki iskontonun artmasıyla birlikte güçlü hisselerde pozisyon alma eğilimleri artabilir. Hisse senetlerini düşerken toplayan yükselişlerde azaltan yabancıların borsadaki payları halihazırda yüzde 64.04 seviyesinde bulunuyor.
Yabancılar borsada satış yapsa da bu ciddi bir çıkıştan ziyade kısa süreli fiyat hareketlerinden yararlanma fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yabancıların pozisyon aldıkları hisse senetlerinden çıkmaları uzun bir zaman gerektirir. Hisse senetlerindeki iskonto bu kadar yüksekken çıkma çabaları ise zararlarının artması anlamına gelecektir. Mevcut durumda bu zararı göz almaları için bir bir neden gözükmüyor. Yaşanılan en derin krizlerde dahi yabancı paylarının yüzde 62 seviyesinin altına düşmediği göz önünde bulundurulduğunda düşüşlerde hisse senetlerinin toplanma olasılığı daha yüksek ihtimal olarak görülmekte.
Borsada 2018 yılının ocak - mart döneminde yabancılar 31 milyar 249 milyon dolarlık hisse senedi alımı yaptı. Aynı dönemde satış tutarı ise 32 milyar 22 milyon dolar oldu. Alım ile satım arasındaki fark ise 773 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Sonuçta yabancılar üç aylık dönemde 773 milyon 916 bin dolarlık net satış yaptı. Geçen yıl ise yabancıların aynı dönemdeki alımları 21 milyar 538 milyon dolar, satışları ise 20 milyar 613 milyon dolar seviyesindeydi. Nette ise 925 milyon 421 bin dolarlık alım gerçekleştirilmişti.
Dolar kurunda 4 lira seviyesi kritik
Dolar kurunda dört lira kritik destek seviyesi. Bu seviyenin üzerindeki kalıcı hareketin sağlanması halinde ilk hedef yeni direnç bölgesi olan 4.20 liraya doğru yükselişin devam etmesi. Döviz açığı olan şirketlerin açık pozisyonlarını kapatma ihtiyacı ve artan risk algısı nedeniyle bireysel yatırımcıların dövize yönelmeleri ise kurdaki yukarı hareketi destekleyen unsurlar. Dolar/TL kurunda 4 seviyesinin altındaki kapanışlarda ilk destekler 3.95 ve 3.90 seviyelerinde.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024