Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı önümüzdeki 100 günde yoğun bir tempo bekliyor. Piyasalar yeni ekonomi yönetiminin önümüzdeki dönem uygulayacağı politikalara odaklandı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te yemin etmesiyle resmen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi.
Türkiye’yi 5 yıl yönetecek kadro açıklandı. 16 bakandan sadece 4’ü seçilmiş milletvekillerinden oluşurken diğerleri dışarıdan atandı.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk ekonomi yönetimi de belli oldu. Birleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına gelecek isim merakla bekleniyordu. Bu koltuğa Berat Albayrak getirilirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan oldu.
Kabinede sürpriz isimlerin yer alması piyasaların ilk tepkisinin negatif olmasına neden oldu. Uluslararası piyasalarda düşük hacimli işlemlerde dolar yüzde 3’ten fazla değer kazanarak 4.58 liradan 4.7484 liraya kadar yükseldi. Gün açılışında borsada düşüş yüzde 2.5’e kadar ulaştı.
24 Temmuz önemli
Önceki günü 99.253 puandan kapanan BIST 100 Endeksi, gün içinde 96.658 puana kadar geriledi. Yeni ekonomi yönetimin politikalarına yönelik belirsizlik bir süre daha fiyatlanabilir.
Şimdi tüm gözler yeni ekonomi yönetiminin vereceği mesajlarda ve acil çözüm bekleyen ekonomik sorunlarda. Son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, yüzde 20’nin üzerine tırmanan gösterge faiz, artan bütçe açığı, zayıflayan TL, artan risk primi hükümetin önünde bekleyen önemli sorunlar.
Piyasalar ilk 3 ay yeni ekonomi yönetimini izlemede olacak.
Seçim öncesi yabancı yatırım bankaları tarafından sıklıkla dile getirilen Merkez Bankası’nın bağımsızlığı vurgusu şimdi yeniden gündemde. Merkez Bankası’nın kurdaki sert hareketler karşısında geç hareketi, faiz artışına rağmen kur ateşinin sönmemesine neden olmuş, bu konudaki eleştiriler sıklıkla dile getirilmişti.
Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın bağımsızlığı vurgusunun üzerinde özellikle durulması bekleniyor. Merkez Bankası’nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak. Merkez Bankası bağımsızlığından kastedilen ise banka başkanlarının görev ve yetkilerini kullanırken para politikası ile ilgili kararların alınmasında ve uygulamasında siyasi otoritenin etkisi altında kalmaksızın hareket edebilme yeteneği. Merkez Bankası’nın 24 Temmuz faiz kararı piyasaların yön tayini açısından önemli.
Etkili iletişim şart
Piyasalarda stresin arttığı dönemlerde etkili iletişim gerilimin düşmesine neden olurken endişeleri de azaltıyor. Yeni ekonomi yönetiminin gerektiğinde sözlü yönlendirmelerle piyasada aktif rolü üstlenmesi bekleniyor. Öte yandan Türkiye’nin kredi risk primi 307 seviyesinde. Piyasalara verilecek “güven” mesajı risk priminin de düşmesini sağlar.
Neler bekleniyor?
- İstikrarlı ve sürdürülebilir büyüme sağlanmalı.
- Enflasyonla mücadele edilerek hedeflenen seviyelere çekilmeli.
- Merkez Bankası bağımsızlığı ön plana çıkarılmalı.
- Yapısal reformlar ilişkin programlar açıklanmalı.
- Merkez Bankası rezervlerindeki erimenin önüne geçilmeli.
- Bütçe dengesi sağlanmalı.
- Cari açığın olumsuz trendinin önüne geçilmeli.
- Küresel konjonktürdeki değişim süreçlerini görerek hızlı adımlar atılmalı.
Piyasalardan son gelişmeler
- Borsa dolar bazında tarihi dipte, 21.405 seviyesinde.
- Yabancıların borsadaki payı yüzde 62.52 ile tarihi dibe yakın.
- Hisse senetlerinin fiyat kazanç oranı beklenen fiyat/kazanç oranına göre yüzde 30 iskontolu.
- Gelişmekte olan ülkeler ile son dönemde pozitif gözlenen ayrışma yeniden yakalanabilir.
- Dolar/TL 4.72 ile tarihi zirveye yakın. Faiz yüzde 20’lere tırmanmış durumda. Faiz ve dövizde yüksek seyrin kalıcı olması şirketlerde ciddi mali tahribatları getirecektir.
- Kredi risk primi (CDS) 307 seviyesinde ve 200’ün altına inmedikçe yabancı sermaye akışı zor. TL varlıklara yönelimin artması için 200’ün altı olmalı.
DOLARDA YÖN NE OLUR?
Dolar/TL kurunun fiyat seyrine baktığımızda 23 Mayıs’ta test edilen 4.92 seviyesinden sonra 30 Mayıs’ta 4.44’lere kadar geriledikten sonra son bir aydır 4.50-4.70 bandında hareket ediyor.
Dolar/TL’de 4.70’in üzerindeki kalıcı hareket 4.92 ve 5.20’ye doğru hareketin önünü açacaktır. 4.70’in altındaki hareketlerde ise ilk hedefler 4.50 ve altında 4.45 seviyeleri.
Not takvimi çok yakın
Borsada bilanço döneminin gelmesi nedeni ile hisse bazına dönen hareketler görebiliriz. Yüksek faiz ve kur şirketlerin mali tablolarında önümüzdeki dönemde bozulmalara neden olacak. Borsada destek seviyesi 95.600 puanda bulunuyor. Endeksin ilk dirinz noktası ise 97.500’de. Güçlü bir hareketten bahsedebilmek için 99 bin seviyesi aşılabilmeli. Bu seviyenin üzerinde dirençler 101 bin ve 103 binde bulunuyor.
Kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Ratings’in 13 Temmuz’da, S&P’nin 17 Ağustos’ta Türkiye ekonomisine ilişkin not değerlendirmelerini açıklaması bekleniyor. Her iki kuruluşunda olumlu değerlendirme yapması beklenmiyor. Bu fiyatların içerisinde olmakla birlikte değerlendirmeler sonrası tepki, hareketleri görülebilir.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024