Piyasalarda gerilim zirveye çıktı... Merkez Bankası’nın açtığı “Türk lirası uzlaşmalı vadeli sözleşmeler” de döviz piyasasındaki ateşi söndürmeye yetmedi.
Dolar/TL kuru yılın tarihi zirvesini yaparak 3.9776 seviyesine yükselirken gösterge faiz 14.21’e çıktı. Kurdaki rekorların ardından Merkez Bankası’ndan bir adım daha geldi.
Merkez Bankası, Türk Lirası likidite yönetimine ilişkin ayarlamaya gitti. Bu adım, yüzde 11.99 seviyesinde olan ağırlıklı ortalama fonlama faizinin yüzde 12.25’e yükselmesi anlamına geliyor. Kararın ardından kur 3.97 seviyesinden 3.9450’ye gerilediyse de bu seviyelerde tutunamadı. Piyasalardaki stres yükseldi. Faizlere ilişkin hükümet kanadından yapılan açıklamalar da olumsuz yansımaya devam ediyor.
3 yabancı rapor
Öte yandan Sarraf davasına ilişkin yapılan açıklamalar ABD ile gerilimlerin artabileceğini gösteriyor. Döviz sepeti ve 10 yıllık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) faizinde yeni zirveler görüldü.
Gelişmelerin temeline baktığımızda bir süredir Türkiye’ye yönelik ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen finansal baskı piyasalarda oynaklığın zirve yapmasına neden oldu.
Kasım başında Standard and Poor’s (S&P) Türkiye’yi dünyanın en kırılgan 5 ülkesi arasında göstererek, Arjantin, Pakistan, Mısır ve Katar ile birlikte riskli ülkeler sınıfına koydu.
S&P, “Bu 5 ülkede büyük cari işlemler açıkları, ulusal yatırımları karşılamak için yetersiz tasarruf oranı ortaya koyuyorlar. Bu ülkeler küresel finansal koşulların sıkılaşmasında en riskli olabilir” açıklaması ile yatırımcılara net sinyali verdi. Öte yandan JP Morgan Türk lirasında “ağırlığı azalt” tavsiyesi verirken, İsviçre’nin en büyük bankası UBS, kredi büyümesinin kalitesini ve TL’de kırılgan görünümü işaret ederek, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi karşısında Türk varlıklarında “ağırlığı azalt” tavsiyesinde bulundu.
Algı değişimi
Üst üste gelen bu değerlendirmeler yabancılardan yoğun satışların gelmesine neden oluyor. Borsadaki yabancı payı yılın zirve seviyelerine yakın bir seviyede iken bu gelişmelerin yaşanması satışların da sert olmasına neden oldu. Yabancılar şu ana kadar elbette Türkiye’nin ekonomik durumunu, kırılganlığını, cari açığını bilerek Türkiye’ye yatırım yaptı. Birden bire değişen bu algı, Türkiye’nin ABD ve Avrupa ülkeleri ile tırmanan geriliminden kaynaklanıyor.
Dolar/TL’de direnç 4.04
Dolar/TL kurunda yılın son atağı kasım ayında gerçekleşiyor. Bu yılın zirve seviyelerini test ediyoruz. Hedef direnç seviyesi ise 4.04’te bulunuyor. Dolar kuru bu seviyenin altından da dönebilir. Teknik göstergeler aşırı alım bölgesinde bulunuyor. Öte yandan TL, euro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Kurumların beklentilerine baktığımızda HSBC, Türk Lirası’nın euro karşısında değer kaybetmeye devam etmesini bekliyor. HSBC, yıl sonu için euro/TL paritesi tahminini 4.74 olarak belirtti.
Borsa yükselişte
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1.30 değer kazancıyla 105.267 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1.355,85 puan artarken, toplam işlem hacmi 6.7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 0.04, holding endeksi de yüzde 1.59 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla yükselen yüzde 4.74 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 0.78 ile sigorta oldu. Döviz kurlarındaki artışla 103.000 puan sınırına kadar gerileyen BIST 100 endeksi, bu seviyede etkisini artıran tepki alımlarıyla kayıplarını telafi ederek yükselişe geçti ve günü yüzde 1.30 değer kazancıyla 105.267 puandan tamamladı.
Merkez ihalesi tamam
Merkez Bankası, dün de Türk lirası (TL) uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi yaptı. TL uzlaşmalı 1 ay vadeli döviz satım ihalesine 330 milyon dolar teklif geldi. İhalede gerçekleşen tutar 150 milyon dolar olurken, ortalama fiyat 3.97751, en düşük fiyat 3.97500, en yüksek fiyat 3.98080 oldu. Teklif edilen ortalama fiyat ise 3.97039 olarak gerçekleşti.
Sıcak para çekiliyor
Şimdiye kadar piyasaları güçlü tutan sıcak paranın varlığı idi. Yılbaşından bu yana 10 milyar dolarlık para girişi yaşanırken geçtiğimiz hafta 1 milyar dolar çıkış yaşandı. Sıcak paranın çekilmeye başlaması elbette piyasaların dinamiklerini bozuyor. Kasım ayında piyasalarda zirveler netleşecek. Borsa dip seviyeleri, dolar/TL zirveleri test edecek. Bundan sonraki süreçte ise fiyatların dengelendiğini göreceğiz. Bu nedenle dolar/TL’de yeni alımlar yerine artık zirve seviyelerinin oluştuğu göz önünde bulundurularak hareket edilmeli. Endekste ise 105.000 seviyesi kritik direnç haline geldi. Yükseliş için aşılması önemli.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024