Merkez Bankası politika faizini yüzde 10.50’ye düşürdü. Borsa endeksi 3.934 ile yeni rekor seviyelerinde. Peki şimdi ne fiyatlanacak? Bilanço sezonu başladı. Borsa yatırımcıları üçüncü çeyrekte iyi bilanço açıklayan kâr ve satışlarını enflasyonun üzerinde artıran, son çeyrek için gelecek vaat eden şirketleri fiyatlayacak.
Yatırımcılar için önemli bir alternatif olarak borsa ile hisse senedi fonları öne çıkmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 150 baz puan indirimle yüzde 10.50 seviyesine çekti. TCMB’nin karar metnine bakıldığında, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini, hedeflediği gözleniyor. TCMB’nin bu kararı ile birlikte paranın sepet fonlarda ve alternatif enstrümanlarda adreslenmeye devam edeceği anlaşılıyor. Bu adreslerden biri de borsa. Yatırımcılar ise borsada şirketlerin üçüncü çeyrek bilançolarını fiyatlayacak.
Yüksek performans
Son üç ayda en yüksek performansı enerji, banka, ulaştırma ve kimya sektörleri gösterdi. Enerji sektörüne dahil hisseler son üç ayda yüzde 95 oranında yükseldi. Ulaştırma hisseleri yüzde 86.8 oranında değer kazandı. Bankacılık sektörü hisseleri yüzde 86.4 oranında prim yaptı. Ağırlıklı olarak mali sektör ve hizmet sektöründe yükselişler gözlendi. Bu sektörler içerisinde de ulaştırma ve enerji öne çıkan firmalar oldu. Bu şirketlerin üçüncü çeyrek bilançolarındaki beklentiler de olumlu yönde.
Zayıf performans
En zayıf performans göstermesi beklenen iki sektörden biri metal ana sektörü diğeri de dayanıklı tüketim. Her iki sektörün performansını ölçen endeksler de bu öngörüyü destekler nitelikte. BIST Metal Ana Sektörü hisseleri son 3 ay içerisinde yüzde 15.94 oranında yükseldi. Metal eşya sektöründeki yükseliş ise daha güçlü yaşanırken yüzde 36 seviyelerinde gerçekleşti. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi yüzde 56.6 oranında artış gösterdi.
10 şirket açıkladı
Borsa İstanbul’da 10 şirket 9 aylık mali tablolarını yatırımcısıyla paylaştı. Açıklanan bilançolar içerisinde en yüksek kâr 5.7 milyar lira ile Aselsan’a ait. Arçelik ise dokuz aylık faaliyet döneminde 1.7 milyar lira kâr elde etti.
Üç aracı kurumun dokuz aylık faaliyetlerine ait bilançosu da belli oldu. Buna göre İnfo yatırım yılın 9 aylık döneminde 321 milyar lira kâr elde ederken dönem sonu kârını yüzde 383 oranında artırdı. Aynı dönemde Osmanlı Menkul, 127 milyon lira kâr açıkladı.
Firma dönem kârını yüzde 154 oranında yükseltti.
Mali tablolarını açıklayan aracı kurumlar arasında zarar edenler de var. Gedik Menkul Değerler dokuz aylık faaliyet döneminde zarar açıklayan aracı kurum oldu. Firma 60 milyon TL zarar açıkladı. Şirket 2021 yılının aynı döneminde ise 146 milyon lira kârdaydı.
Hisse bazlı hareket
Yılın üçüncü çeyreğinde açıklanacak bilançolara bağlı olarak hisse bazında tepkiler gözlenecek. Tepkiler olumlu yönde olabileceği gibi olumsuz yönde gerçekleşmesi de mümkün. Bu anlamıyla borsada önümüzdeki süreçte hisse bazlı dalgalanmalar daha fazla öne çıkacak.
Aselsan’ın kârı 5.7 milyar lira
Aselsan geçtiğimiz hafta içi mali tablolarını yatırımcılarla paylaştı. Şirket 9 aylık dönem kârını yüzde 84.4 oranında artırarak 5.7 milyar TL’ye çıkardı. Dönem kârındaki artış yüzde 83.4 olan enflasyon oranın bir puan üzerinde bulunuyor. Hisse, temmuz ayında en düşük 21.60 TL’yi test ederken geçtiğimiz cuma günü kapanışını 31.84 TL’den gerçekleştirdi. Son bir haftada yüzde 2.25 yükseldi. Bilanço 19 Ekim seans sonunda açıklandı. Bilanço sonrası hisse, haftanın son günü yüzde 2.09 geriledi.
Arçelik kârını düşürdü
Arçelik mali tablolarını cuma günü seans sonrası açıkladı. Şirket yılın 9 aylık döneminde dönem sonu kârını yüzde 22.63 oranında düşürdü. Kârı 2.2 milyar liradan 1.7 milyar liraya geriledi. Şirketin satışlarındaki artışa rağmen dönem sonunda kârın gerilemesinde artan finansman giderleri etkili oluyor. Arçelik geçtiğimiz yıldan bu yana hem kısa vadeli yükümlülüklerini hem de finansman giderlerini hızlı şekilde yükseltti. Gerçekleştirdiği yatırımlarını dış kaynaklardan karşılaması her iki kalemin büyümesine yol açarken kârını önemli ölçüde eritiyor. Yılın ilk yarısında güçlü bir çıkış sergileyen Arçelik, haziran ayında en yüksek 84.30 TL’ye kadar çıktı. Sonrasındaysa kâr satışları daha baskın hale geldi. Hisse son işlem günü yüzde 2 prim yaparken kapanışını 73.25 TL’den gerçekleştirdi.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024