Taziye mesajları, İstanbul’da patlayan terör bombasındaki parmak izlerini yok edemez Washington ve Paris’in. Tüm gözler bildirideki Rusya-Ukrayna savaşı maddesinde olacak. Almanya Başbakanı Scholz’un bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme ise önemli.
İstanbul’daki bombalı saldırı için taziyelerini ileten ABD Başkanı,
O saldırının düzenleme emrini veren, saldırganı eğitip, Türkiye’ye yollayan terör grubuna, içerisinde kimi NATO üyesi ülkelerde bile olmayan silahların olduğu 1205 TIR dolusu askeri malzeme yollayan, askeri eğitim veren de ABD.
Türkiye’ye F-16 satışı konusunda “Yönetim olarak desteğimiz sürüyor” diyen ABD Başkanı,
S-400 aldığı için Türkiye’yi F-35 programından çıkarıp, yaptırımlar uygulayıp, F-16 satışında da ayak süreyen ABD, aynı S-400’leri alan Hindistan’a, F-16’ının en gelişmiş modelini yapmak için fabrika kuruyor şu anda.
Hindistan’ın ABD Büyükelçisi “Zamanı gelince F-35 programına da dahil olacaksınız” diyor Hintli yetkililere.
Bali’deki iki yüzlüler geçidinin birinci öznesi oldu ABD başkanı Biden.
İstanbul’daki terör saldırısı için taziyelerini ileten Fransa Cumhurbaşkanı,
3 Ağustos’ta Suriye’deki “Kürt savaşçıları unutmayacağız” diyen Fransa Dışişleri Bakanı Colonna.
Terör örgütünün Suriye kolunu “barışı tesis ediyorlar” diyerek kutsayan 102 Fransız Parlamenter.
Sığınak ve tünel yapabilsinler diye terör örgütünün Suriye koluna özel beton sağlayan Fransız Lafarge.
Taziye mesajları, İstanbul’da patlayan terör bombasındaki parmak izlerini yok edemez Washington ve Paris’in.
Biz, Cezayir ve Vietnam’dan kaçan Fransa’yı da Vietnam, Kore, Irak ve Afganistan’dan kaçan ABD’yi de biliyoruz.
Terör örgütünün Suriye kolu da bunu öğrenecek ve emperyalizmin maşası olmanın bedelini ödeyecek...
Tüm gözler bugün çıkacak bildiride...
G-20 Zirvesi Sonuç Bildirgesi bugün yayınlanacak.
Tüm gözler bildirideki Rusya-Ukrayna savaşı maddesinde olacak.
Alman DPA haber ajansı, Çin’in, Rusya’ya verdiği desteği çekeceğini iddia etti.
Şu an pazarlığı edilen taslak metinde “Savaşın insanların büyük ıstırabına neden olduğu ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları şiddetlendirdiği” cümlesi var ama Rusya’ya yönelik bir kınama gelir mi, metin oybirliğiyle kabul edilir mi orası halen tartışmalı. Şimdi tüm Batı başkentleri Pekin’in Moskova ile arasına mesafe koyup koymayacağını merak ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bali’deki zirvede Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ile ceketlerini çıkartarak poz verdi.
Erdoğan-Scholz Zirvesi
Almanya Başbakanı Scholz, Bali’ye en son ulaşan liderlerden birisi oldu.
Şu ana kadar da dikkat çeken bir teması olmadı ama bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme önemli.
Birincisi, Almanya, Ege’de denge politikasını terk etmiş durumda.
Mısır’a, kritik hava savunma sistemleri satıyor, bir zamanlar Kaşıkçı cinayeti nedeniyle çok eleştirdikleri Suudi Arabistan’a silah ambargosunu kaldırıyorlar ama Türkiye’ye örtülü ambargo devam ediyor.
Deniz Kuvvetleri konusunda zaten ambargo yoktu ama parasını ödediğimiz malzemeleri bile teslim etmiyorlardı, orada bir kapı aralandı ama sonuçta tank motoru başta örtülü ambargo var mı, var.
İkinci önemli nokta, Scholz, Rusya’yı direkt karşısına almamak için, Yunanistan’daki Rus yapımı tank ve zırhlı araçları modern Alman tanklarıyla değiştirip, Ukrayna’ya vermeyi planlıyor.Türkiye’ye düşman olan bir ülkeye bu örtülü destek Türkiye için kabul edilebilir bir durum değil.
Üçüncü ve önemli bir diğer nokta da şu, Doğu Akdeniz’de ABD ve Fransa, Yunanistan’ı oyun sahası haline getirdi, Kıbrıs’tan hava ve deniz üssü hakkı da aldılar. Berlin’in aslında arasının pek de iyi olmadığı Washington’a karşı direnebilmesinin yolu Türkiye ile iyi ilişkilerden geçiyor.
Her yıl 400 bin kişilik işgücü ithal etmek zorunda olan, havalimanları kapanan Almanya’nın Türkiye ile iyi ilişkiler kurması kazan-kazan formülü için başlangıç olabilir.
Bakalım Almanya Başbakanı bu topu göğüsleyebilecek mi?
Made in USA Lavrov
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Bali’ye ulaştıktan sonra hastaneye kaldırıldığı iddiaları umulmadık bir fotoğrafa yol açtı. Rus Dışişleri, Lavrov’un şortlu fotoğrafını paylaştı.
Rus Dışişleri Bakanı’nın masasındaki telefon ve kolundaki saat iPhone marka.
Oysa Moskova, devletin kritik kurumlarında çalışanlardan iPhone kullanmayı bırakmalarını istemişti.
Elbette KGB özel yazılımlarla telefonu koruyordur ama yine de garip bir görüntü oldu bu kare...
Bali, bali olalı böyle zulüm görmedi
Bali deyince herkesin aklına ilk gelen şeyler, uzun kumsallar, palmiye ağaçları, ananas falan olurdu. Şimdi o Bali yok, kapalı yollar ve mahalleler inanılmaz bir güvenlik protokolü, 32 derece ve çok nemli bir havada, durmaksızın terleyen takım elbiseli ve döpiyesli kadın ve erkekler var...
Endonezya ortalama 20 bin kişinin katıldığı G-20 Zirvesi için Ada’nın en güzel plajı Nusa Dua’yı halka kapattı. Liderlerin ve ekiplerinin kalması için belirlenen 14 otele giden tüm yollar sivil halka kapalı. Bu bölgedeki okullar dahi online eğitime geçtiler.
Endonezya aylardır bu zirveyi Putin ile Zelensky’yi buluşturma zirvesi olarak planlıyordu. Putin gelmeyeceğini açıkladı, Zelensky de Putin gelmeyince online konuşma yapmayı kabul etti. Endonezya, dönem başkanlığını küresel sağlık mimarisi, sürüdürülebilir enerji geçişi ve dijital dönüşüm gibi iddialı başlıklarla almıştı. Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber tüm dünyada hedefler başka yere dönmüş durumda. 275 milyon nüfuslu, 17 bin adadan oluşan bir ülke olarak, Türkiye’nin arabuluculuğunda gerçekleşen tahıl anlaşması en çok Endoneyza için önemli aslında...
Bu zirvede rüştünü ispat etmek için çalışacak 3 kişi var. Birincisi İtalya’nın yeni Başbakanı Meloni. Aşırı sağ ile demokrasi arasında nasıl bir yol haritası çizecek göreceğiz. İkinci isim İngiltere’nin taze Başbakanı Sunak. Uçağındaki gazetecilerden öğrendiğim kadarıyla Sunak, Rusya’ya tüm liderlerin önünde ağır eleştirilerde bulunacağım iddiasıyla geldi. 1987’den beri defalarca İngiltere’ye gittim, Heatrow Havalimanı pasaport kontrolünde ne zaman bir Hint asıllı görevliyle karşılaşsam kontrolden geçmem daha uzun sürdü. İngiltere’de yaşayan Hint kökenliler İngilizlerden daha İngiliz oldukları için Sunak’ın çıkışına şaşırmadım. Çin-Batı kapışmasındaki ileri cephe Avustralya Başbakanı Albanese de Çin ile bir hesaplaşma havasıyla geldi ama 6 sene sonra iki ülke liderleri görüştü ve daha serikanlı mesajlar çıktı.
Cumartesi günü ABD Başkanı Biden ile görüşen Kamboçya Başbakanı Hun Sen’in koronavirüs olduğu anlaşılınca G-20 toplantıları iptal edildi. Tahminen Biden’a hemen bir test yapmışlardır.
Önüm arkam sağım solum Türkiye
El Cezire İngilizce yayınında Kıbrıs Rum kesimi Başbakanı konuşuyordu.Karşısındaki İngiliz sunucu tahminen Kıbrıs dosyasının son bir iki yılını biliyor.Yayını kapatırken Türk tarafından randevu istedik vermediler falan dedi. Belli ki cahille tartışmak istememişler. Gali Fikirler Demeti, Annan Planı, yüzde 29.9 harita paylaşımı dahil öğrenmesi gereken çok şey var o İngiliz sunucunun. El Cezire İngilizce bilerek ya da bilmeyerek cahillerle çalışıyor.
İstanbul’daki terör saldırısı Çin devlet televizyonun 4. kanalında da çıktı karşıma.Çince bilmiyorum ama haberde kullanılan görüntülere bakınca belli ki Suriye’deki terör bağlantısından söz etmediler haberde.
Operasyon gazeteciliği deyince New York Times’a ayrı bir bölüm açmak lazım. FETÖ liderine köşe yazdırmış bu gazete Türkiye düşmanlığında çıtayı en yukarılara taşımış durumda. İstanbul’daki patlamayla ilgili operasyon başlığını atan isimlerden birisi Şafak Timur. Bu hanımı yine NYT’de “Kürlerin inşa ettiği cinsiyet eşitliğini Türkler bozuyor”, BBC Türkçe’de bir terör örgütü kampındaki yaşamı anlatan Bakur filmine sansür haberlerinden tanıyoruz. Türkiye’de hükümete yakın- muhalefete yakın gazeteciler, yandaş-candaş diye tartışılıyor da, teröre mesafesiz gazetecilik işi nasıl tanımlanacak? İletişim Başkanlığı’nın bu konudaki tavrını eleştirenlerin, NYT vakasına bakarak bir iki cümle etmesi gerekmez mi?
Hindistan’ın logosu tartışma yarattı
G-20 Dönem Başkanlığı Endonezya’dan Hindistan’a geçti. Başbakan Modi’nin tanıttığı logo özellikle Hindistan’da tartışma yarattı. Yeni G-20 logosu, Başbakan Modi’nin partisinin logosuna çok benzetildi, özellikle de safranla boyanmış Nilüfer kısmının aynı olması eleştiri konusu oldu.
Akar’a istanbul’daki saldırıyı sordum
İstanbul’daki Suriye kökenli terör eyleminin ardından Bali’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ayak üstü sohbet ettim. 3 farklı kıtada görev yapan bir ordumuz olduğu için zaten önüne her zaman son bilgiler gelen bir isim Akar. Israrlarıma karşı renk vermedi ama hissiyatım şu, bu terör eyleminin emrini verenler mutlaka bedelini en ağır şekilde ödeyecekler. Nasıl kısmını bilmem ama unutmayalım ki Irak’ta 240 kilometre ve Surye’de terör gruplarının olduğu her bölgede nokta atışları yapabilen bir ülke Türkiye...
Tarımda ilk hedef çiftçiye itibar kazandırmak
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’yle de Bali’de sohbet etme şansım oldu. Tarım yazılarında boşalan köyleri anlatmıştım, Bakan Kirişci “İlk hedef olarak çiftçi ve hayvancılığa eski saygınlığını kazandıracaklarını” söyledi. Ege Havzası’na yaptığım tarım gezilerinden izlenim olarak sektörün ziraat mühendisinden çok ziraat teknikerine ihtiyacı var dedim. Bakan Kirişci, bu ihtiyacın farkında olduklarını, şehirlere yığılan nüfusun tekrar tarlaya dönmesinin bu açıdan da fayda sağlayacağını anlattı.
Emine Hanımın su sevinci
Mış gibi yapmayı beceremediğim için Emine Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlı Külliyesi’ndeki kitap tanıtımı sırasında söz alıp, “Hanımefendi atık bilinci olmayan bürokratlar bile, siz öncülük ettiğiniz için sıfır atık projesine özen gösterdiler. Şimdi lütfen su için de bir kampanyaya öncülük edin” demiştim. Hanımefendi de, Konya’da bu konuda yaptığı konuşmayı ve damlama sulama sisteminin yaygınlaşması konusundaki çabasını özetlemiş, suyun önemi için çalıştıklarını belirtmişti.
Aylar sonra Bali’de karşılaşınca, Emine Hanım’a, Gediz Havzası’ndaki tarım gezilerimde gördüğümü, çiftçinin damlama sulama işini benimsendiğini, Ziraat Bankası’nın yerli üretilen sistemlerde yüzde 50 hibe ya da sübvansiyonlu kredi desteğinin tuttuğunu, yamaçlar dahil binlerce dönümde damlama sulama kullanılmaya başladığını anlattım. Ekibinin su ve damlama sulamanın özendirilmesi konusundaki çalışmaları devam ediyormuş ama farkın hissedilir hale gelmesinden mutlu olduğunu söyledi.
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024