Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Bülent Ülkar “Spor hastalıklardan korur, kullandığınız ilaçların dozunu azaltmanıza yardımcı olur” derken, Prof. Dr Hakan Karpuz “Yaz mevsimi spora başlamak için en iyi zaman” diye vurguluyor

Kimileri her şey dahil otellerde tüm gün ye, iç, yat tatilini tercih ederken; kimileri de daha hareketli bir yaz geçirme peşinde. Yazın egzersize ve spora başlayıp bunu sonra da devam ettirebilecek olanlara şimdiden müjde! Bu sayede sağlığınızı korumak için her durumda ilaçlardan medet ummanıza gerek kalmayacak... Amerikan Spor Hekimliği Derneği’nin geçtiğimiz
mayıs ayı sonunda Orlando’da düzenlediği 5. Egzersiz İlaçtır Kongresi’ne de katılan uzmanlar egzersizden ve spordan ilaç niyetine nasıl yararlanacağımızı anlattı.

Haberin Devamı

“Egzersizle kalp hastalığı riski yüzde 31 düşer”

Prof. Dr Hakan Karpuz (İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)
l Egzersizler dinamik ve statik olmak üzere iki gruba ayrılır. Biz genelde şınav çekme, halter gibi statik egzersizler yerine yürüme, koşma, yüzme gibi dinamik egzersizleri öneriyoruz.
l Her insan, kalp krizi geçirmiş biri bile doktoruna danışarak egzersiz yapabilir. Doğru egzersizle çoğu hastalığa yakalanma riski azalır. Örneğin kalp hastalıklarına yakalanma riski yüzde 31 düşer.
Hareketsiz yaşantı fazla kilolardan bile daha riskli
l Kongredeki son araştırmalar egzersizden uzak, hareketsiz bir yaşantının her hastalığın başı olarak gösterilen fazla kilolardan bile daha riskli olduğunu ortaya çıkardı. Yani zayıf olan hareketsiz biri kilolu olup hareket eden birinden daha fazla hastalanma riskine sahip olabiliyor.
l Yaz mevsimi spora başlamak için en iyi zaman. En iyi spor ise yüzmedir. Suda hareket etmek bile kaslarımızın çoğunu çalıştırır. Ama kelebek stilinde değil,
serbest yüzülmeli. Bel problemi olanlar yapabiliyorsa sırtüstü yüzmeli.
l Kas yırtılması gibi sakatlıkları yaşamamak için spor öncesinde 5-10 dakika ısınmak gerekiyor. Havuzda, denizde yüzecek kişilerin de öncesinde hafif germe hareketleri yapmaları uygun olacaktır.
l Yazın sıcaklara bağlı olarak vücudun sıvı kaybı artar. Bu nedenle yazın spor yapan kişilerin sağlık sorunları yaşamaması için günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmeleri lazım.

Haberin Devamı

“Sporun etkisi genlerle gelecek nesillere aktarılıyor”

Prof. Dr. Bülent Ülkar (Türkiye Spor Hekimleri Derneği Başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)
l Düzenli egzersiz insanların genel sağlık durumunu iyileştirir. Kişinin kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon, diyabet, alzheimer ve çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini de ciddi oranda düşürür.
l Diyabet hastaları düzenli egzersizle ağızdan aldıkları antidiyabetik ilaçların dozunu azaltabiliyor. Sporla insülini bırakabilenler var. Üçlü ilaç kombinasyonu ile tansiyonunu dengeleyebilen hastaların egzersizle tek ilaçla yaşamını sürdürmeye devam ettiklerini biliyoruz. Ve “Egzersiz ilaçtır” diyoruz.
l Düzenli egzersizle kişinin yalnızca vücudunda değil, genetik yapısında da olumlu değişiklikler ortaya çıkıyor. Böylece egzersizin etkisi gelecek nesillere aktarılıyor. Çocuğuna sağlık mirası bırakmak isteyenler hemen harekete geçsin.
l Egzersize günde ortalama
50 dakika ve haftada üç günle başlanmalı. Alışkanlık kazandıktan sonra ise haftanın beş veya her günü, günde 30-60 dakika yapılmalı. Düzenli yürüyenlere ise dakika tutmalarını değil; günde 10 bin adım atmalarını ve bunu adım ölçerlerle takip etmelerini öneriyoruz.

Haberin Devamı

PROF. DR. Hakan Karpuz’dan öneriler:

“Yaz aylarında en doğru egzersiz zamanı akşamüzeri”

l Spor haftanın en az beş günü, günde 30-45 dakika yapılmalı. Egzersiz temposu ise yaşa uygun maksimal kalp hızının (220-yaş) yüzde 60’ına ulaşılacak şekilde ayarlamalı. Örneğin ilaç kullanmayan, 40 yaşındaki birinin yaşına uygun kalp hızı (220-40) 180’dir. Nabzını ölçtüğünde kişi bu değerin (180) yüzde 60’ına denk gelen sayıyı (108) görmelidir.
l Kalp krizi gibi kalbe bağlı sorunlar en fazla saat 06.00 ile 11.00 arasında olur. Yazın güneşin etkili olduğu saatlerde spor yapmak oldukça risklidir. Bu nedenle yazın spor yapacak hastaların akşam yemeğinden iki saat önce, diyabetik kişilerinse akşam yemeğinden iki saat sonra spor yapmalarını tavsiye ediyorum.