Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu yılın son NATO Dışişleri Bakanları toplantısında ana gündem, savunma stratejileri ve silahlanmaydı.

Nitekim toplantıda, olası barış müzakerelerinde Rusya karşısında güçlü şekilde masaya oturabilmesi için Ukrayna’nın müttefiklerce silahlandırılmaya devam edilmesi gerektiği konusunda anlaşıldı. Ayrıca, 20 Ocak’ta koltuğuna oturacak ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın önem verdiği müttefiklerin savunma harcalamalarına ilişkin beklentilerin karşılanması gerektiği de kaydedildi.

NATO’da müttefikler silahları konuştu

Toplantı öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD’nin, müttefiklerin gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYH) yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırmaları gerektiği yönündeki beklentisinin artık tavan değil, taban olarak görülmesi gerektiğini hatırlattı. Savunma sanayiinin önemine vurgu yapan Rutte, bu alanda müttefikler arasında ortak bir strateji geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, NATO üyeleri arasında savunma sanayi konusunda “tek pazar” oluşturulması gerektiği fikrini ileri sürmüştü.

Haberin Devamı

Suriye de masadaydı

Suriye’deki durum da, toplantıların ikinci gününde masaya yatırıldı. Ürdün Kralı II. Abdullah, Suriye’deki terör örgütlerinin, giderek DAEŞ benzeri yapılara dönüşmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. NATO üyeleriyse Şam rejiminin son iki yılda gelişmeleri kötü yönettiğini belirtti, mevcut durumun sorumlusunun Esad olduğu konusunda görüş birliğine vardı.

Bu arada, Fransa’nın Suriye Özel Temsilcisi Jean-François Guillaume’ın, Ankara’da Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Nuh Yılmaz’la görüşmesi de dikkat çekti. Fransa, Trump’ın Suriye’den askerlerini çekme kararından rahatsız. Bu yüzden Guillaume’ın Ankara ziyareti önemli.

NATO müttefiklerinin Ukrayna ve Suriye konularında prensipte sergilediği birliğin, önümüzdeki dönemde hem savunma hem de güvenlik politikalarının temelini oluşturması bekleniyor. Genel Sekreter Rutte de, Rusya, Çin ve Kuzey Kore gibi ülkelerden müttefiklere yönelik hibrit tehditlerin arttığını hatırlatarak, İttifak’ın bu alanda daha aktif ve yoğun çaba göstereceğini açıkladı.