BÜLENT AKARCALI - Yunanistan’ın denizlerdeki münhasır ekonomik bölge iddialarını dayandırmak amacıyla ısmarlama hazırlattığı Seville Üniversitesi haritasına karşılık, İstanbul Üniversitesi de Türkiye’nin deniz hak ve menfaatlerini tüm dünyaya haykırmak üzere ‘Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin Türkiye’nin Denizlerdeki Misak-ı Milli’si’ kitabını yayınladı.
18 Yıllık emeğin ve çalışmanın ürünü olan “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin Türkiye’nin Denizlerdeki Misak-ı Milli’si” kitabı, bilimsel bir şekilde Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan deniz hak ve menfaatlerini tüm dünyaya haykırmak üzere Seville Üniversitesi haritasına karşılık İstanbul Üniversitesi tarafından (Web of Science’a indeksli olarak) 22 Mayıs 2022 itibariyle yayınlandı.
Öncelikle bu kitap yoğun, uzun ve bilimsel temellendirmesi sağlam yapılmış bir çalışmanın ürünü olarak meydana geldi. “Mavi Vatan” kitabı her şeyden önce literatüre ciddi ve kompleks katkılar sunan bir eser olarak değerlendirilmelidir. Her akademisyenin ve bilim insanının çalışmalarına yönelik en büyük temennisi ortaya koyduğu eserin ve fikrin pratiğe dökülmesidir.
İmza niteliği taşıyor
Amiral Cihat Yaycı’nın 2009-2010’da kaleme aldığı ve Güvenlik Stratejileri Dergisi ’nde yayımlanan ( Güvenlik Stratejileri Dergisi, Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü (ATASAREN) tarafından yılda üç kez (nisan, ağustos ve aralık) yayınlanan disiplinler arası hakemli bir dergidir) “Doğu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasında Libya’nın Rolü ve Etkisi” başlıklı bilimsel makalesinde ve 2019 yılında bu makale temelli olarak yayımladığı “Libya Türkiye’nin Denizden Komşudur” kitabındaki fikir ve çalışmalar 27 Kasım 2019’da “Libya-Türkiye Deniz Yetki Alanları Sınırlandırma Mutabakat Muhtırası” ile pratiğe dökülmüştür.
Bu antlaşma hem Türkiye hem de kardeş ülke Libya’ya büyük deniz alanları kazandırmıştır. Yayınlanan “Mavi Vatan” kitabı da gerek niteliği ve bilimsel muhtevası bakımından ülkemizin Mavi Vatan mücadelesinin hukuki, tarihi ve teknik bağlamda bilimsel perspektifini oluşturarak milli politikaları pratiğe dökmede yeni merhalelere imza atma niteliği taşıyan bir eserdir. Mavi Vatan fikri Türk Milleti’nin ve tarihinin, “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin” kitabı ise doğrudan Türk biliminin ve akademisinin bağrından kopmuştur.
Bilimsel bir eseri meydana getirmek ciddi emek ve disiplin gerektiren bir süreçtir. Uzun yıllar hem sahada, yani Mavi Vatan’ımızın her noktasında hem de akademik hayatta, sayın Cihat Yaycı “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin ” kitabını adeta ilmek ilmek dokumaya gayret etti. Bu kitaptaki her bir koordinatı ve haritayı titizlikle çalıştı. Diğer yandan “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin ” kitabı derin bir bilimsel ve hukuki milli hassasiyetin de ürünüdür. Çünkü eser, ülkemizin menfaatlerini savunmaya ve maruz kaldığı haksızlıklara ve hukuksuz taleplere karşı bilimsel bir cevap niteliği taşımaktadır.
“Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin ” kitabı yazılırken, Türkiye Cumhuriyeti’nin denizlerde karşı karşıya kaldığı problemlere, haksız taleplere karşın uluslararası hukuk, bağlayıcı anlaşmalar ve bilim çerçevesinde çözümler getirmeye çalışılmış, aynı zamanda başta Yunanistan olmak üzere denizlerde Türkiye’yi kıstırmaya ve kışkırtmaya yönelik tüm iddia ve hamlelere “bilimle” cevap vermeye gayret edilmiştir.
Ismarlama bir harita!
2000’li yılların başında Avrupa Birliği’nin de destekleriyle Yunanistan, İspanya’daki Seville Üniversitesi bir harita hazırlatmış ve tüm münhasır ekonomik bölge iddialarını da bu ısmarlama, bilimsel ve hukuki kimliği olmayan harita üzerine kurmuştur. Dikkat edilmelidir ki Yunanistan milli politika haline getirdiği bu hukuksuz ve yayılmacı harita çalışmasını İspanya’daki Seville Üniversitesi’ne yaptırmış ve haritanın ismi de “Seville” olarak anılmaktadır. “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin ” kitabı, yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlı, uluslararası yayıncılık standartlarıyla uyumlu, gayri ticari ve bilimsel yayıncılığı benimseyen İstanbul Üniversitesi Uluslararası Bilimsel Yayım prensipleri kapsamında yayınlanmıştır.
Bilindiği üzere en köklü ve eski üniversitemiz olan İstanbul Üniversitesi’nde bilimsel yayıncılık, Üniversite’nin tarihi gibi köklü bir geçmişe sahiptir. “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin ” kitabının ne denli bilimsel, etik ve kapsayıcı olduğunun en net ifadelerinden birisi de İstanbul Üniversitesi Yayınları’ndan birisi olmasıdır.
“Mavi Vatan” bir harita ve bir doktrin kitabıdır. İstanbul Üniversitesi de yüzyıllar boyunca coğrafya, haritacılık ve hukuk bilimlerinin dünyadaki ana merkezlerinden birisi olagelmiştir. Coğrafya, hukuk ve özellikle haritacılık disiplinlerinin tamamını kapsayan “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin ” kitabı da bu noktada bilimsel kimliğini ve niteliğini de İstanbul Üniversitesi Yayınevi eseri olması hasebiyle tasdiklemiştir.
“Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin” kitabı, Sevillle Üniversitesi haritasına karşılık “İstanbul Üniversitesi Haritası” olarak tarihi, bilimsel ve diplomatik cevap ve argüman olarak Türk milletinin ve uluslararası barışın hizmetine sunulmuştur. Uluslararası barış, istikrar ve güvenlik kitapta özellikle vurgulanmıştır. Çünkü kitabın temel argümanlarından birisi “Bölgesel Sahiplik İlkesi” kavramıdır. Bölgesel sahiplik ilkesi, bölge dışı müdahaleyi reddeder. Örneğin; Karadeniz, Adalar (Ege) Denizi ve Doğu Akdeniz’de alınacak kararların sadece bölge ülkeleri tarafından alınmasını benimser ve bölge dışı aktörlerin bölgesel barışı ve istikrarı ve hatta güvenliği bozacağını vurgular. Dış güçlerin kışkırtma, tahrik ve teşviki sonucu başlayan Ukrayna-Rusya Savaşı bunun son örneğidir. “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin ” kitabının en önemli vurgularından birisi bölgesel sahiplik ilkesidir. Bu bağlamda “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin” kitabı yalnız Türk Milleti’nin değil bölgesel ve uluslararası barışın ve istikrarın da hizmetine sunulmuş bir eserdir.
“Mavi Vatan” kitabı, Türkiye’nin tüm deniz ülkesini; coğrafi özellikler, tarihsel süreç ve mevcut durum açısından incelemektedir. Bu nedenle eserin çok disiplinli ve boyutlu çalışmayı gerektirdiği görülmektedir. Kitabın tüm argümanları ve çözüm önerileri, uluslararası mahkeme kararları, hukuk ilkeleri, tarihsel vakalar ve kaynaklar ışığında çalışılmış tüm haritaları ise harita mühendisliği standartlarına ve haritacılık biliminin ilkelerine sadık kalınarak hazırlanmıştır. Kitap, İstanbul Üniversitesi Uluslararası Yayınevi’nin çift taraflı kör hakemlik sürecinden hem haritalar hem de tüm içerik başarıyla geçerek bilimselliğini ispat etmiştir.
Kitabın yayınlanması da tam olarak Miçotakis’in, Cihat Yaycı’nın hazırladığı Mavi Vatan haritasını Biden’a vererek şikayet etmesi ve hedef göstermesinin ardından gerçekleşmiştir ki, bu da ayrıca değerlendirilmesi gereken ve oldukça iyi denk gelen bir durumdur. “Mavi Vatan” kitabı Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in komplo ve yalanlarına karşın en önemli bilimsel cevap niteliğindedir. Dün Biden’a, “Mavi Vatan” haritasını şikayet eden Yunanistan, bugün cevap olarak 350 sayfalık, tamamı bilimsel argümanlara, uluslararası hukuka ve içtihatlara dayalı tam teşekküllü bilimsel bir eserle karşı karşıya kalmıştır. Üstelik Yunanistan’ın tüm devlet kurumları ve aygıtlarıyla tutunduğu Seville Haritası’nın aksine bu eser temelleri 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından atılmış, İstanbul Üniversitesi tarafından yayınlanmıştır. “Mavi Vatan” kitabı her bakımdan bir cevap, argüman ve milli menfaatlerimize ulaşmada bilimsel bir yol haritası olarak doğmuş, Yunanistan’ın aksine hamasetle değil, bilimle ve hukukla cevaplar meydana getirmiştir.
18 yıllık emeğin ürünü
Son olarak kitabın genel yapısını da ifade etmek gerekirse;
- Tüm denizlerimizi kapsayan Mavi Vatan Haritası nasıl ve hangi hukuki, coğrafi ve teknik kriterlere göre çizildi?
- Denizlerdeki haklarımız ve çıkarlarımız ne?
- Bizden kim, ne talep ediyor?
- Nasıl ve hangi hukuki ve diplomatik haksızlıklarla karşı karşıyayız?
- Hukuki, coğrafi ve teknik hak ve gerekçelerimiz ne?
- Hukuki ve diplomatik olarak hareket tarzlarımız ne olmalı?
Ve daha bir çok soruya bu kitapta bilimsel cevaplar vermeye gayret edilmiştir..
Mavi Vatan haritasını ABD Başkanı Biden’a ve Almanya Başbakanı Scholz’a şikayet eden Yunanistan Başbakanı Mitçotakis’e de, Biden’a da, Scholz’a da en ciddi bir kitap olan, Yunan iddiaları gibi hamaset değil bilimsel ve hukuki içerik barındıran “Mavi Vatan; Bir Harita ve Bir Doktrin Türkiye’nin Denizlerdeki Misak-ı Millisi” kitabını, 18 yıllık büyük ve meşakkatli emeğin ürünü gerçek bir doktrin ve harita kitabı olarak yazılmıştır. Bu kitapla sayın Cihat Yaycı, milletimize, vatanımıza ve devletimize en büyük hizmeti vermiştir.
Batının ısmarlama bir Seville Üniversitesi haritası varsa, artık Türkiye’nin de bir İstanbul Üniversitesi haritası vardır!
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024