Geçen hafta derin ven trombozunu (DVT) ve teşhisi atlandığında başımıza neler gelebileceğinden bahsettim. Şimdi de bu hastalığın riskini azaltmak ve korunmak için neler yapmalı, biraz bundan bahsedelim:
1- Hareket edin: Uzun süre oturmak veya hareketsiz kalmak DVT riskini artırabilir. Oturduğunuz veya uzandığınız süreleri düzenli aralıklarla kısa yürüyüşler veya bacak hareketleri yaparak bölebilirsiniz, özellikle uzun uçak yolculukları veya araba seyahatleri sırasında bunu yapmak önemli.
2- Dengeli beslenme ve hidrasyon: Sağlıklı bir diyet ve yeterli su tüketimi kan akışını ve dolaşımını destekler. Aşırı tuz tüketiminden kaçının, çünkü bu sıvı tutulumuna neden olabilir.
3- Sigara: Sigara içmek, daha doğrusu tüm tütün ürünleri kan damarlarını daraltabilir, pıhtılaşmayı kolaylaştırır ve DVT riskini artırabilir. Bu alışkanlıktan kaçının veya azaltmaya çalışın.
4- Fiziksel aktivite: Düzenli egzersiz yapmak kan dolaşımını artırabilir ve kasların pompalama etkisiyle venöz dönüşünü iyileştirebilir. En güzel egzersiz olan yürüyüş, kasların kasılmasıyla damarlara masaj vazifesi görmesini sağlayarak kan dolaşımına iyi gelir.
5- Aile hikayesini bilin: Ailenizde DVT veya pıhtılaşma sorunlarına yatkınlık varsa, bu konuda doktorunuza danışın.
6- Doktor tavsiyelerine uyun: Özellikle cerrahi veya uzun süreli yatak istirahati gibi risk faktörlerine maruz kaldığınız durumlarda, doktor kontrolünde kan sulandırıcı ilaç kullanın, önerilen gerekli önlemleri alın.
7- Kompresyon çorapları: Doktorunuzun tavsiye ettiği durumlarda, kompresyon çorapları giyerek bacaklarda venöz dönüşü destekleyebilirsiniz.
8- Hormonal tedavilere dikkat edin: Bazı hormonal tedaviler, özellikle doğum kontrol hapları veya hormon replasman tedavisi, DVT riskini artırabilir. Bu tür ilaçları kullanmadan önce doktorunuzla riskleri ve faydaları değerlendirin.
9- Düzenli sağlık kontrolleri: DVT riski taşıyan veya geçmişte DVT yaşamış kişiler, düzenli olarak doktorlarıyla iletişim halinde olmalı ve belirli bir tedavi veya önlem planına uymalıdır.
Teşhisi
Derin ven trombozu (DVT) teşhisi için çeşitli tıbbi yöntemler ve testler kullanılır. DVT teşhisi genellikle şüphelenilen semptomlar ve klinik muayene sonucunda başlar.
1-Fizik muayene: Doktor, semptomları ve risk faktörlerini değerlendirmek için hastayı muayene eder. DVT şüphesi varsa, doktor etkilenen bölgede şişlik, ağrı, ısınma, kızarıklık veya belirgin damarlar gibi belirtilere bakar.
2- Doppler ultrasonografi: DVT teşhisi için en yaygın kullanılan görüntüleme yöntemidir. Bu test, etkilenen bölgedeki kan damarlarını incelemek için kullanılır. Doppler ultrasonografi ile kan pıhtısı varlığı veya yokluğu, pıhtının boyutu ve konumu tespit edilebilir.
3-D-dimer testi: Bu bir kan testidir ve vücutta bir pıhtı oluştuğunda kan dolaşımına atılan D-dimer adı verilen bir maddeyi ölçer. D-dimer seviyelerinin yüksek olması, vücutta bir pıhtının olabileceğini gösterebilir. Ancak D-dimer testi, spesifik değildir ve başka sağlık sorunları da yüksek D-dimer seviyelerine yol açabilir.