Milliyet geçtiğimiz hafta “Kadın matadorun ölümle sınavı” başlıklı bir haber yayımladı. Haberde kısaca şu ifadelere yer veriliyor: “Fransız kadın matador Lea Vicens, güreşten sonra boğanın kulaklarıyla halkı selamladı. 30 yaşındaki Vicens, boğanın darbeleriyle ölümden döndükten dakikalar sonra ayağa kalktı ve boğayı öldürmeyi başardı.”
Bazı okurlarımız söz konusu haberde kullanılan dili ürkütücü bulmuş. Nazan Polatkan “Bu kadın matadorun ölümle sınavı ise aynı zamanda boğanın da insanla, insanlıkla sınavı sayılır. Daha önce de 16 yaşındaki bir çocuk matadorun 6 boğayı öldürmesini büyük bir başarı gibi vermiştiniz. İspanya’da bu spor sayılabilir ama bir hayvanı öldürmeyi ‘başarı’ olarak vermek hayvanları eğlence için öldürebiliriz demektir. Bu haberleri verirken daha dikkatli dil kullanın lütfen” diyor.
Hayvana eziyet
Okurumuz haklı.
2008’de boğa güreşlerinin, “Avrupa Kültür Mirası” olarak korunması yönündeki çalışmalar; hayvan hakları savunucularını ayağa kaldırmıştı. Hak mücadelesi veren örgütlere göre; şiddet ve zulüm hiç bir zaman ‘kültürel miras’ olarak kabul edilemez ve sürdürülemezdi. Gelenek ve göreneklerin yaşatılması, bunlara karşı anlayış gösterilmesi ve bu gelenek ve görenekleri yaşatma hakkı, hayvanlara ruhsal ve fiziksel olarak zarar verdiğinde kabul edilebilir olmaktan çıkar.
Hayvan Hakları Mahkemesi
Cenevre’de “Uluslararası Hayvan Hakları Hukuk Mahkemesi” dünya çapında yapılan başvurular üzerine İspanya, Fransa ve Portekiz’deki ‘boğa güreşlerinin kaldırılması’ yönünde karar verdi. Mahkeme kararında; “Boğa güreşlerinde hayvanlara sadece insanları eğlendirmek amaçlı eziyet edilmesi, hayvanların öldürülmesi ve aşağılanması, insanların en değerli içgüdülerini harekete geçirmektedir. Burada kültürel bir ayıp, kalıntı ve çağdaş Avrupa toplumlarının etik esaslarını ihlal eden basit ve barbarca bir geçmiş söz konusudur... Gençlerin demoralize edilmesi, şiddete karşı duyarsızlığın artması ve yetişkinler arasında saldırgan tutum ve davranışların artışı için sorumluluk taşımaktadır” deniliyor.
Uluslararası Hayvan Hakları Hukuk Mahkemesi’nin kararlarının yaptırımı yok haliyle kararlara uyan da yok. Ancak etik değerler açısından en azından bu tür haberleri verirken, insanlığı şiddete karşı uyaran bu kararlar da okurlarla paylaşılmalı bu bir ispanyanın geleneksel sporu olsa bile hayvanlara eziyet ederek öldürmenin meşrulaştırmasına izin verilmemelidir.