Medya profesörü ve gazeteci Charlie Beckett teknolojiyle kamusal alanımızın değişiminde rol oynayan medya eğilimlerini ve ne yapmamız gerektiğini araştırıyor...
Haber medyası ve bilgi yapıları karmaşık, kararsız ve farklı bir dünyayla baş etmeye çalışıyor. Örneğin, Hollywood’un gazeteciliği nasıl temsil ettiğini inceleyin. Bu efsaneler, ticari çıkarlar ve teknoloji PR tarafından harekete geçirilir. Bu hayatımızın bilimsel dönüşümünü vaat eden bir endüstride bir dereceye kadar ortaya çıkabilir, ancak kendi kendine tanıtımının aracı olan medya gibi bir endüstride daha da güçlenir. Medya profesörü ve gazeteci Charlie Beckett teknolojiyle kamusal alanımızın değişiminde rol oynayan medya eğilimlerini ve ne yapmamız gerektiğini araştırıyor, tespit ve önerilerini ise maddeler halinde sıralıyor:
- Kişiselleştirme: Bilgi ve kaynakta aşırı bir artış var. Buna karşılık, kullanıcıların ve yayıncıların bilgi tüketimini kişiselleştirmek için de seçenekleri var. Bilgi seçimindeki bu zorluk yeni bir ilişki sunmaktadır. Ancak her yerde kürasyon, Facebook’un algoritmalarından programlı reklamcılığa kadar dağınık. En basit çözümlerden biri çok eski bir formatı kullanmak; e-posta haber bültenlerini...
- Ölçek: Büyük haber olayları ya da hikayeler giderek büyüyor ve sosyal medya tarafından güçlendiriliyor. Başlıca medya kuruluşları, stratejilerinin şimdi daha az hikaye ama daha büyük ölçüde yapmak olduğunu söylüyor: “Yatay” değil “dikey” gidiyorlar. Terör saldırısı gibi büyük öyküler kamu ve özel medya alanına hükmetmektedir. Kaleida gibi şirketlerin trend analiz yazılımı bunun izini sürebilir. Benzer veriler farklı bilgi isteyen değerli daha küçük konuları ve izleyicileri belirlemelerine yardımcı olabilir.
Bölünme ve sürtüşme
- Kısıtlama: Dijital kamusal alan “daha büyük” gelirken, internetin ve sosyal ağların kapanması veya eskimesi “iyi” ve “kötü” içeriği ayırmaya çalışan düzenleme şekilleri aracılığıyla hızlanacaktır. Açıkçası, bu kısmen daha az gözenekli içerik oluşturmak için ticari baskıyla ve örneğin abonelik yoluyla para kazanılabilecek daha kapalı topluluklara (veya “filtre baloncuklarına”) yol açmaktadır.
- Uzmanlık: Bu, karmaşık ve zorlu bir dünyayı daha iyi anlamak, halkın talebini karşılamak için, kendine daha çok ilgi duyan, medyaya duyarlı, belirli nedenlerle ya da paketlenmiş kavramlara sahip şirketler için yetkili lobicilerden oluşan bir sınıf ortaya çıktı. Bu kaliteli medya için bir meydan okuma, yeni bir kamusal söylemi gerekli kılacak.
- Çeşitlilik: Cinsiyet, ırk, inanç, sınıf, coğrafya, eğitim ve kimlik politikaları çeşitlilik ve bölünmeye neden olmakta ve bazen değerler, fikirler ve gruplar arasında artan sürtüşme yaratmaktadır. Araştırma, bu süreçte yeni bilgi teknolojilerinin rolü konusunda halen belirsizdir -cevap muhtemelen “karışık”- ancak kaçınılmaz değildir.
- Haber okuryazarlığı: Bilgi okuryazarlığı önemli bir eğitim ihtiyacı ve sivil bir sorumluluk. Fakat üretim ve yayma stratejilerine entegre edildiğinde en etkilidir. Örneğin, “sahte haberler”, tüketiciler için olumlu bir aktif öğrenme süreci, özellikle güvenilir yayıncıların inanılırlık sinyallerini artırarak yanıt verdikleri durumlarda ortaya çıkmış olabilir. “Kaliteli” içerik veya politikalar pazarlamak için de etkili bir ticari araç.
- Yeni teknolojiler: Sesli komut aygıtları ve botlar gibi yeni teknolojiler, algoritmaları daha önemli ve etkileşimli hale getirecektir.
HAFTANIN FOTOĞRAFI
Bir övgü bir yergi
“Çok ders çıkarılacak bir ‘deha’ hikayesi” adlı yazısında Deniz Zeyrek, bazı gazetelerde ölümüyle bir sütuna 10 santim haber olan matematik dehası, ABD’deki ünlü Stanford Üniversitesi’nde matematik profesörü olarak görev yapan Meryem Mirzahani’nin hayatını kaleme aldı. Önemli bir makale. Türkiye’nin ilk kadın ultra maratoncusu Bakiye Duran’ın otizm farkındalığı için Kalahari Çölü’nde koşacak olması, milli atlet Mizgin Ay’ın Nairobi’de yıldızlarda dünya şampiyonu olması bu değerlere neden sahip çıkmamız gerektiğinin de altını çiziyor.
Sanatçı Harun Kolçak hayatını kaybetti. Haber siteleri ve sosyal medyada Kolçak’ın organlarını bağışladığı ve mezar taşı istemediği gibi ifadelerin yer aldığı “vasiyet” adı altında bir yazı dolaşıma sokuldu. Ancak ailesi ve avukatı böyle bir vasiyetin olmadığını açıkladı. Medya da bu konuyu “Vasiyet gerçek mi?” sorusuyla gündeme taşıdı. Gazetecinin görevi kamuoyunda oluşan sorulara yanıt vermektir. Bu vasiyetin kaynağını araştırmaktır. Soru işaretiyle bitirilen bir haber haber değildir.