Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu’nda gerçekleşen “iklim değişikliği” panelindeyiz. Bu kez durum alışılagelenden hayli farklı; Panelin konuşmacıları çocuklar, dinleyicisi yetişkinlerdi.
Küresel Gençlik Hareketi “FridaysForFuture”in eylemci ve destekçilerinin konuşmacı olduğu toplantı, aralarında bürokrat, sanatçı, gazeteci, akademisyenlerinde bulunduğu bir grup yetişkinin yüksek katılımıyla gerçekti.
Görülmeye değerdi. Hepsi çok genç, çok akıllı, muhteşem çocukları iki saat boyunca dinlerken fark ettim ki; hiç ara verilmedi, kimse dışarı soluklanmak için çıkmadı, dikkatler dağılmadı, telefonlar çalmadı, ne zaman bitecek diye saatlere bakılmadı. Bazı yetişkinlerin olaya ‘sonuç vermeyecek umutsuz eylemler” şeklindeki yaklaşımları dahi çocukların morallerini bozmadı. Muhteşem bir performans sergilediler ve eylemlerinin gücüne inanarak bizi onlarla birlikte düşünmeye, hareket etmeye, dünyayı birlikte kurtarmaya davet ettiler.
Dikkatle dinledi
Sanatçı Mert Fırat, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) “İyi Niyet Elçisi” olarak daima onların yanında yer alacağını belirtirken, son derece anlamlı bir başka destek Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Michael Reiffenstuel’den geldi. Çocukların taleplerini, çözüm önerilerini siyasetçilerden neler beklediklerini toplantının sonuna kadar pür dikkat dinleyen Reiffenstuel kapanış konuşmasını yaparken çocuklara döndü dedi ki; “ Lütfen bizi rahatsız edin, rahatsız etmeye devam edin.”
Ediyorlar da.
Hatırlatmakta yarar var: Onlar yetişkin değil, üniversiteli değil, henüz ‘çocuk’ diyebileceğimiz yaştaki gençler. Buna rağmen çevre eylemleriyle son bir haftadır dünyayı sallıyorlar. İlham kaynakları 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg. O’nun başlattığı küresel iklim grevinin üçüncüsü yetişkinlerin de katılımıyla milyonlarca insanı sokaklara çıkartmakla kalmadı, 150 ülkede aynı anda gerçekleşen “Küresel İklim Grevi” tarihinin en büyük iklim eylemi olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de 700 rakamı 4 bine fırladı. 15 farklı noktada eylemler gerçekleşti…
Çocuklar bu süreçte en büyük destekçilerinin ise medya olduğuna inanıyor. Haksız da sayılmazlar. Milliyet’in “Başka bir dünya yok” diyerek eylemi “çocuklara kulak ver”, “çözümün parçası ol” sloganlarını manşetine taşıdığı gün, The Guardian “İnsanların sokağı ele geçirdiği gün” başlığını attı. The Independent “Dünya iklim hareketi için birleşti” dedi.
‘Dönüm noktası’
Genç aktivistler ülkelerinde politikacılarının kendilerini dinlemediğini ısrarla vurgulayınca sorun Birleşmiş Milletler’in İklim Eylem Planı Zirvesi’ne de damgasını vurdu. Zirvede Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “dünyanın iklim kriziyle mücadele konusunda önemli bir “dönüm noktasında” olduğunu söylemesi çocukların gelecek endişesini haklı çıkartıyor.
İklim Eylem Planı Zirvesinden önce 66 ülke 2050 yılına kadar sera gazı emisyonunu sıfırlamayı taahhüt etmesi, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilen ABD Başkanı Donald Trump’ın programında yer almamasına rağmen iklim zirvesine katılarak kısa bir süre bazı konuşmacıları dinlemesi boşuna değil. Zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakamlarla Türkiye’nin hedeflerini anlatması, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Almanya’nın 54 milyar euro ayırdığı iklim politikasını tanıtması, Rusya’nın Paris İklim Anlaşması‘na katıldığını bildirmesi de.
Belli ki; “Gelecek nesillerin gözü sizin üstünüzde olacak” diyerek dünyayı kurtarmaya gönüllü çocuklar rahatsız etmeye devam edecek...
Özay Şendir
F-35 meselesinde kitabın orta yeri...
29 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Ankara’da ‘değerlendirme’ kulisi: Öcalan ile kim görüşecek?
29 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Diploma mı, meslek mi?
29 Kasım 2024
Abdullah Karakuş
Bölgede satranç ve terörle mücadele
29 Kasım 2024
Mehmet Tez
Suudi Arabistan başarabilecek mi?
29 Kasım 2024