30.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ONUR DİNÇER
Tokyo 2020, sportif tarafının yanında pek çok farklı unsurla da anılacak bir organizasyon olarak olimpiyat tarihine geçmeye hazırlanıyor. Japonya’daki koronavirüs vakaları müsabakaları etkileyen temel etken olurken, bu sebeple seyircisiz yapılan ilk oyunlar olması da Uzakdoğu başkentindeki buluşmayı ayrı bir yere koyuyor.
Tokyo 2020 Olimpiyatları, muhtemelen sporcuların mental sağlıklarının da en çok konuşulduğu oyunlar olacak. Açılış seremonisinde olimpiyat ateşini yakan, turnuvanın tek kadınlardaki favorilerinden Naomi Osaka üçüncü turda sürpriz bir şekilde elendi.
Japon tenisçi maçın ardından mental sıkıntılardan bahsederken, üzerindeki baskıyı kaldıramadığı itirafında bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri’nin yıldız cimnastikçisi Simon Biles ise benzer gerekçeleri öne sürerek final müsabakalarından çekildi. Rio 2016’da 4 altın 1 bronz madalya kazanarak öne çıkan isimlerden olan Biles, “Zihinsel olarak gergindim. Biraz arkama yaslanıp mental olarak dinlenmeye ihtiyacım var. Mental sağlığı ilk sıraya koyuyorum” diyerek, Osaka gibi baskı karşısında içerisine düştüğü duruma dikkat çekti.
Novak Djokovic ise olaya farklı bir açıdan yaklaştı. Başarılı bir sporcunun asıl böyle zamanlarda ayakta kalması gerektiğini belirten Sırp raket “Baskı dediğin şey herkese nasip olmaz, bir ayrıcalıktır. Profesyonel sporun olduğu yerde baskı da olur. Oyunda zirveye çıkmayı hedefliyorsanız, o zaman baskıyla nasıl başa çıkılacağını öğrenmeye başlasanız iyi olur. Sahaya nasıl çıkıp, nasıl en iyi oyunu oynayacağım konusunda ben kendimi eğittim” dedi.
Mental açıdan bir numara
Dünya 1 numarası Novak Djokovic, baskıyla en iyi başa çıkan ve sinirlerine en iyi hakim olan tenisçi olarak haklı bir üne sahip. ‘Gitti’ denen maçları bu zihinsel becerisiyle çevirmeyi başaran, bir çok tenisseverce antipatik bulunması nedeniyle karşılaşmaları seyirci desteğinden yoksun oynayan hatta bazı maçları deplasmana dönüşen 34 yaşındaki raket, tekniğini geliştirmek kadar bu becerisini geliştirmek için de özel çalışmalar gerçekleştiriyor.
‘Robot değiller’
Spor psikoloğu Arda Coşkun, büyük organizasyonların sporcular üzerinde çok büyük bir baskı oluşturduğunu belirtti. Coşkun “Çoğu sporcu artık işin mental kısmından bahsetmeye başladı, artık açıklamaya başladılar. Onlar da insan. Makine veya robot değiller. Biles’ın geçmişte yaşadığı travmatik deneyimleri de etkili olmuş olabilir” dedi. Öte yandan Simone Biles’ın çekildiği cimnastik genel tasnif kategorisi finalinde altın madalya 18 yaşındaki ABD’li Sunisa Lee’nin oldu, Biles müsabakayı tribünden takip etti.