Yaz OlimpiyatlarıMurat Ağca yazdı: Altı ayda ikinci olimpiyat!

Murat Ağca yazdı: Altı ayda ikinci olimpiyat!

16.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Pandemi nedeniyle bir yıl geç yapılan Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın üzerinden henüz 6 ay geçmişken, şimdi de Kış Olimpiyat Oyunları heyecanını yaşayacağız. Peki 4-20 Şubat’ta düzenlenecek Pekin 2022’de bizleri neler bekliyor? İşte bu kışı ısıtacak o detaylar…

Murat Ağca yazdı: Altı ayda ikinci olimpiyat

Bizler ülkemizde futbolun üç büyüklerinde yaşanan teknik adam krizleriyle ilgilenirken, dünya spor kamuoyu iki konuya odaklandı. Biri, Sırp raket Novak Djokovic’in Avustralya vizesinin iptal edilip edilmeyeceği, diğeri de yaklaşan 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları…
Djokovic’in ‘yılan hikayesi’ne dönen vize problemi, artık Avustralya hükümeti ve Sırp tenisçi arasında bir Kovid 19 maçına dönüştüğü için birçoğumuz sosyal medyaya düştüğü kadarıyla yaşananlar hakkında fikir sahibi olduk. Aşı karşıtlığı bilinen ve Avustralya’ya aşısız girmek isterken, geçen Aralık ayında pozitif testi olduğu halde sağda solda faaliyetlerine devam ettiği anlaşılan Djokovic’in ‘Melek mi, şeytan mı’ olduğu konusunda kamuoyu bölünmüş durumda…
Biz bu konuyu biraz daha olgunlaşmaya bırakıp, bugün Türkiye’de daha az konuşulan Kış Olimpiyat Oyunları’na odaklanalım dedik…
Gün itibarıyla yeni bir olimpiyat heyecanı yaşamamıza sadece 2,5 hafta kaldı. Zira 2008’de Yaz Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan Pekin, 4-20 Şubat 2022’de düzenleyeceği 24.Kış Olimpiyat Oyunları ile hem yaz, hem kış olimpiyatı düzenleyen ilk şehir olarak tarihteki yerini alacak.
Geçen yıl Tokyo’daki Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde konuştuğumuz pandemi koşullarında ‘yapılır mı, yapılmaz mı?’ tartışmalarını bu kez hiç yaşamıyoruz. Zira pandemide spor organizasyonu yapmaya artık alıştık! Peki Pekin’de işler nasıl yürüyecek? Tokyo’da uygulanan ‘fanus sistemi’, Pekin’de isim değiştirip ‘kapalı döngü’ sistemi olarak karşımıza çıkıyor.
Kapalı döngü sistemi aktif!
Bu sistemde dünyanın dört bir yanından gelecek 25 bini aşkın kişi, katılımcı, medya ve gözlemci olarak üç gruba ayrılarak oyunlar boyunca uygulanacak kapalı döngü sistemine girecek. Oyunlara akredite kişiler, Pekin havalimanından itibaren izole edilecek ve belli alanlar dışında bulunmaları engellenecek. Kovid 19’a karşı ‘sıfır tolerans’ politikasıyla uzun zamandır bu oyunlar için hazırlanan Çin, ülkeye gireceklerin ‘tam aşılı’ olmasını şart koşuyor. Aksi taktirde 21 gün karantina var. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının sıkı sıkıya uygulanacağını söylemeye bile gerek yok! Hatta Çin, akredite katılımcıların yemek yiyeceği alanlarda kalabalığı engellemek için servisi bile robotlara yaptıracak.
Aynı Tokyo 2020’de olduğu gibi Pekin 2022’ye de yurt dışından seyirci girişi yasak. Limitli sayıda Çin vatandaşı, müsabakaların tribünden izleyebilecek. Farklı şehirlerdeki tesislere ulaşım, özel ve izole hızlı trenlerle yapılacak.
15 branş, 109 etkinlik
90’ı aşkın ülkeden 2 binden fazla sporcunun katılımıyla gerçekleşmesi beklenen oyunların mottosu ‘Saf Buz ve Karda Neşeli Randevu’… Bu randevuların yaşanacağı 25 mekanın bir kısmı, sporseverler için hiç de yabancı değil.
Zira Pekin 2008’in açılış ve kapanış törenlerinin yapıldığı ‘Kuş Yuvası’ adlı Olimpiyat Stadı, bu oyunlar için de aynı amaçla kullanılacak.
Ayrıca yüzmenin merkezi ‘Su Kübü’ bu kez ‘Buz Kübü’ne dönüşüyor. 2008’de voleybol maçlarını izlediğimiz salonda ise şimdi buz hokeyi oynanacak. Buz sporları, ağırlıklı olarak Pekin’de gerçekleşirken, kar üstündeki sporların merkezi, Pekin’e 160 km mesafedeki Zhangjiakou olacak. Alp disiplini ve kızak yarışmaları da Yanqing’de yapılacak. Oyunlar boyunca 7 olimpik kış sporundaki 15 farklı branşta toplam 109 etkinlik gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Diplomatik boykot var

Çin’deki ‘insan hakları ihalleri’ konusu, 2008 Pekin Olimpiyatı öncesinde olduğu gibi bir kez daha dünyanın gündeminde… ABD Başkanı Joe Biden, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşanan müslümanlara uygulanan baskılar başta olmak üzere Çin’deki insan hakları ihlalleri nedeniyle sporcu kafilesini kapsamayan bir ‘diplomatik boykot’ uygulanacağını açıklamıştı. Bu boykot çağrısına daha sonra Avustralya, Kanada ve Britanya da dahil oldu.
Devlet ve hükümet yetkililerinin oyunlar sırasında Çin’de bulunmamasını kapsayan boykot, bu ülkelerin sporcularının olimpiyatta yarışmasına engel teşkil etmiyor. Son olarak ABD Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) gönderdiği resmi mektupta, IOC yetkililerinin giyeceği kıyafetlerin Sincan Uygur bölgesinde üretilip üretilmediğine dair detaylı bilgi talebinde bulundu. Mektupta, IOC’nin anlaştığı Anta Sports adlı Çinli üreticinin Sincan bölgesi pamuklarını kullandığına ilişkin şüphelerin olduğu ifade edildi.
Türkiye konuya hassas
Türkiye de Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türkleri’ne ilişkin hassasiyetini, Çin’e bakanlık düzeyinde iletti. Çin’de geçtiğimiz perşembe günü mevkidaşı Vang Yi ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Çin medyasına yansıyan haberlerde, sporun politize edilmesinden yana olmadıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, sosyal medya paylaşımında da “Uygur Türkleri olmak üzere gündemimizdeki konulara ilişkin görüş, beklenti ve hassasiyetlerimizi aktardık.” İfadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Pekin’de Pekin’de kimi izlemeli?

Peki oyunlarda kimi takip etmeli? Sorusuna verilecek çok çeşitli cevaplar var elbette. Ben yıldız sporculardan bağımsız, kış sporları kültürümü geliştirmek adına ben izleyebildiğim kadar çok branşı takip etmeye çalışacağım. Bizim çocukların yanısıra, hepsi aynı zamanda sosyal medya fenomeni haline gelen bazı isimleri sıralayalım.
Tabii ki ‘uçan domates’ Shaun White listenin başında. 35 yaşındaki kızıl kafa snowboard yıldızını, muhtemelen de son kez olimpiyatta izleyeceğiz. 2018 Pyongchang’da henüz 17 yaşında en genç şampiyon olarak ünlenen snowboard yıldızı Chloe Kim de gözlerin üzerinde olacağı isimlerden.
Ve Yuzuru Hanyu. Japon buz pateni fenomeninin olmadığı bir liste düşünülemez. Onun en büyük rakibi, üç kez dünya şampiyonu Nathan Chen’i de buraya yazalım. Kayakta tüm madalyalara aday ABD’li Mikaela Shiffrin var. Kuzey disiplini deyince Norveçliler ön planda. Biatlonda Sturla Holm Laegreid, kayak krosta Johannes Klaebo, kuzey kombinede Alman Eric Frenzel önemli isimler. Sürat pateni deyince de Suzanne Schulting ve Ireen Wüst gibi Hollandalılar’a şapka çıkarmak lazım. Buz hokeyinde ise Kanada  ABD rekabeti izlenir. Bir de Bobsledde Avustralya’yı temsil etmek için hala uğraş veren Tia-Clair Toomey var. 5 kez CrossFit Oyunları şampiyonluğu bulunan üstüne bir de olimpiyatlarda halter branşında yarışan Tia-Clair’in performansı gerçekten baş döndürüyor.

Haberin Devamı

Sürat pateninde bir ilk

Şimdi gelelim, ‘Pekin’de biz ne yapacağız?’ konusuna… 
Daha önce hiç kürsüye çıkamadığımız Kış Olimpiyat Oyunları’na yine madalya için gitmiyoruz ama bu aşama kaydetmediğimiz anlamına gelmiyor. Ülkemiz, an itibarıyla 4 branşta 7 sporcuyla katılma hakkı elde ettiği Pekin 2022’de kış sporları tarihimiz için tarihi bir an yaşayacak. Pyongchang 2018’de kayakla atlamada ilk kez yarışarak olimpiyat tarihine geçen Fatih Arda İpçioğlu’na bu kez sürat pateninde Furkan Akar katılacak. 
2011 Erzurum Kış Üniversite Oyunları’nda yarışabilmemiz için ülkemizde ilk kez oluşturulan bu iki teknik branş, aradan geçen 10 yılda gösterdiği hızlı tırmanışla, ülkemizi artık olimpiyat oyunlarında temsil eder duruma geldi. 
O tarihte, Erzurum’daki yarışları tribünden izleyerek bu sporla tanışan Furkan Akar, Pekin’deki 1000 metre yarışında buz üstünde olacak. Fatih Arda İpcioğlu da üst üste ikinci kez olimpiyatta kayakla atlama branşında yarışmanın mutluluğunu yaşayacak. 
İlk kez 1936 yılında Kış Olimpiyat Oyunları’na katılan Türkiye, bugüne kadar yer aldığı 17 kış olimpiyatının tümünde boy gösterdiği kayak branşında, Pekin 2022’ye de 5 sporcu gönderecek. 
Alp disiplininde Özlem Çarıkcıoğlu ve Berkin Usta, kayaklı koşuda da Ayşenur Duman, Özlem Ceren Dursun ve Yusuf Emre Fırat mücadele edecekler.