Merhaba sevgili okuyucular;
Mimari, dekorasyon ve pratik çözümler ile her hafta sizlerle buluşacak olmanın heyecanını ve keyfini yaşıyorum. Çömez bir İnşaat Mühendisi olarak, şantiye tozu yuta yuta, alçı koklaya koklaya bu işe âşık oldum.
İlk yazım “Küçük Bütçeler, Büyük İşler” ile de karşınızdayım…
Millet olarak; ülke durumu, içimizdeki acabalar ve maddi sorunlardan dolayı para harcamaya korkar olduk. Yeni bir eşya almak, yeni bir yaşam alanı yaratmak hayal gibi birçoğumuzda. Bir tarafta “bu kadar kriz varken bir de boya sıvaya para harcamayalım” diyen evin reisleri, diğer tarafta bütün gün evde tadilat gerektiren manzaraya karşı çay içen evin prensesleri… Çözüm var aslında, pratik ve ucuz hem de.
Nasıl mı? Biraz cesaret ve özgüveni cebimize koyarsak yapamayacağımız iş yok. Çok küçük ekipmanlar la üstesinden gelebiliriz bu parkurun. İşine yıllarını vermiş emektar tecrübeli ustalarımız kadar güzel bir sonuç çıkacağını beklemeyin tabi ki ama kendi yarattığınız mekan da kahve içmenin verdiği hazzı tatmanızı tavsiye ediyorum. Boya işlerinden başlayalım bu hafta.
Boya İşleri öyle çokta ta zor ve pahalı değil ;
Nasıl bir renk seçmelisiniz önce buna karar verelim.
Koltuklara, perdeye ve halıya uygun renler olmalı, kum beyazı, bulut beyaz gibi renkler her renge uyum sağladığından rahatlıkla tercih edebilirsiniz ama farklılık ve marjinallik istiyorsanız hadi pastel tonlarına göz kırpın.
Koltuklar ve perde koyu renk ise duvarlarda açık tonlar seçmelisiniz, koyu tonlar seçmeniz durumunda mekanda insana kasvet veren karanlık bir hava oluşacaktır, bütün gün böyle bir ortamdan sonra akşam eşler arasında kavgaları kaçınılmaz. Hatta çocukları bile etkilenebilir.
Koltuk, perde ve halılarınız açık renk ise o zaman koyu pastelleri tercih etmenizde hiç sakınca yok. Çalıştığım son projenin tavanını koyu füme yapmış biri olarak renklerden korkmayın sadece uyumu yakalayın derim ben size.
Peki nasıl yapacağız bu işi? Boyamızı ve rengimizi seçtik.
Ekipman ve uygulamayla sizi baş başa bırakıyorum.
Ekipman: Spatula, alçı&su, zımpara, kaliteli boya, fırça, rulo ve SEN.
*Renk değişikliği yapacaksak astar da almanızı öneriyorum
Uygulama: 1- Spatula ile eski kalkan boya varsa tamamen kazınır çivi vb. kalıntılar temizlenir.
2-Bir miktar alçı ve su hamur kıvamında karıştırılır. Katı hale geçmeden duvardaki çividen kalma ve yüzeysel boşluklar alçı harcı ile kapatılıp duvar ile aynı seviyeye getirilir.
3-Alçı kuruduktan sonra, sıra zımparalama işinde, zımpara ile boyanacak yüzey tamamen zımparalanır. Düzgün bir yüzey elde edilir.
4-Renk değişimi yapacaksak yeni boyaya uygun astar ile yüzey bir kat astarlanır. Daha sonra tekrar kaliteli boya ile rulo kullanarak duvar/tavan boyanır. İhtiyaç durumunda, özellikle boyanız koyu pastel tonlarında ise ikinci hatta üçüncü kat uygulanabilir. Süpürgelik, tavan/duvar birleşimi, priz-fiş yerleri gibi detaylar için de küçük fırça yardımı ile uygulama sonlandırılır.
İpucu1: Koltuk ve yerlerinizin kirlenmemesi için üzerini eski çarşaflarla örterek koruma bandı yapabilirsiniz.
İpucu2: Kalan boyalarınızla çerçevelerinizi boyayıp duvarla mütemadi bir görüntü elde etmiş olursunuz.
İpucu3: Ayna kullanarak, küçük mekanları daha ferah ve geniş gösterebilirsiniz.
Ter temiz yepyeni mekanınız hazır.
Herkese sağlıklı, mutlu ve bol “boya kokulu” günler diliyorum.
Süleyman Fatih KURUÇ/İnşaat Mühendisi
instagram : sf_kuruc