Sevgili Milliyet okurları,
Hepimizin her gün karşılaştığı, inşaatın, mimarinin ve sanatın en eski malzemelerinden biri olan seramiği, bugün derinden inceleyeceğiz. SERAMİK
Ne zaman, kim buldu?
Kimin aşkının meyvesi?
Nasıl dans etti?
Günümüzde ve sanayide ki yeri ne?
Tarihi,
Seramik, kayaların parçalanmasıyla oluşan kil, kaolen ve benzeri maddelerin yoğrulup yüksek sıcaklıkta pişirilmesiyle elde edilir. Zaten birçok kaynakta “Toprakla ateşin aşkı” gibi cümleler okumuşsunuzdur. Özetle MÖ 7000’ler de, Toprak anayla ateş babanın, yüksek etkileşimi sonucu seramik adlı bir çocukları olmuştur. Bu çocuk öyle ki hikâyede ki yerini değiştirmeden bugünlere gelmiştir.
Tarihte ilk insandan beri var olan seramik Müslümanlıkta da büyük izler bırakmıştır. Selçukluda çini süslemeli mimari eserler ve Osmanlı’da seramik ve çini eserleri ile günümüze güzel eserler kazandırmıştır.
Günümüzde seramik sadece banyo, lavabo kaplama malzemesi ve porselen yapımında kullanılsa da eskiden ağırlıklı olarak çanak, çömlek, biblo, süs eşyası gibi farklı formlarda kullanıldığı güzel sanatların bir kolu olduğu, arkeolojik kazı çalışmalarında ispatlanmıştır.
Gelişmesi,
O çağlarda sanat ürünü olan kullanılan seramik günümüze kadar gelmiş, fakat sanatçı özelliğini biraz kaybedip, güne uyup, sanayileşerek... Sanayinin gelişmesi hammaddenin hızlı nakliyesi ile seramik sektörü de hızlı bir ivmeyle gelişmiş ve bugün ülkemiz seramik konusunda İtalya ve İspanya’nın ardından dünyanın en büyük 3. ihracatçı ülkesi olmuştur.
Ve günümüz,
Seramik artık bizim için olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir yapı taşı. Banyo ve lavabolar başta olmak üzere mekânların her noktasında izleri var. Seramik kullanılmayan bir banyo görmek imkânsız. Yâda evinde seramik kupa olmayan biri yoktur. Bu yazıyı okurken, kahve yudumluyorsanız bardağınız da büyük olasılıkla seramikten yapılmış olmalıdır. Aynı zamanda seramik, birçok ürünün de muadili olarak kullanılmaya başlandı. Fiyatı, çeşitliliği, kullanım alanı ile saraylı, her dönemin gözdesi olan mermeri de tahtından indirdi. Seramik çeşitlerini, Porselen Karolar, Taşocağı Karoları, Meksika Karosu, Terracota, Terrazzo, Yığışım Karoları gibi ana başlıklar altında toplayabiliriz.
Kullanım alanları,
Seramiğin çok geniş bir yelpazede kullanım alanı var. Sadece yapı ve sanatta değil, elektronikten, protez dişlere, mekanik aksamlara, enerji sektörüne kadar bir çok alanın içine girmiş durumdadır. Tabi ki bizim konumuz yapı ve inşaat sektöründe kullanılan seramik olduğundan diğer kullanım alanlarına çok fazla girmeyeceğiz.
Seramiği genel anlamda zemin ve duvarda kullanıyoruz. Eskisi gibi mutfak duvarlarını fayansla kaplamıyoruz ama tezgâh arkası yine dekoratif seramiklerle kaplanıyor. Seramiği, banyo ve tuvaletlerde, otel ve ofislerin lobilerinde, apartman girişlerinin duvarlarında, hatta dış cephe için özel tasarlanan ürünlerle, bina dışında kullanıyoruz.
Duvar ve Yer Kaplamaları olarak değişik ölçülerde ve renklerde üretilen fayans ve seramiklerde renk ve desenler kişisel zevke göre modern ve klasik formlarda olabiliyor. Ölçülerde ise 10 x 10 dan başlayarak, 30 x 60, 30 x 90, 60 x 60, 60 x 120 gibi boyutlarda bulmak mümkün.
Büyük ebatlarda seramik kullanmak, mekânı olduğundan geniş ve zengin gösterecektir. Zeminde diagonel (Baklava Dilimi) kullanarak ta daha tarz bir görünüş elde edersiniz. Diagonel diziliş ile küçük alanları olduğundan daha geniş göstermekte mümkündür, fakat zayiat çok olacağından düz döşeme daha ekonomiktir.
Duvarlarda büyük ebatlar kullanılabilir ama küçük bir mekânda çalışma yapıyorsak, 30x90 gibi ebatlarda parçaları dik kullanarak, çalışma alanını olduğundan daha büyük gösterebiliriz.
Seramik Markaları,
Seramik kullanarak, mekânın havasını tamamen değiştirebilirsiniz. Çeşitliliği ile size çok fazla seçenek sunacak firmalar var, NG Kütahya Seramik; yeni bir vizyona girdi, kalıplaşmış yelpazesi dışında çok güzel ürünler çıkartıyor, Bien; yeni bir şirket ama genç tasarımlarla zirveye yakın, EGE; eski bir marka, piyasa tarafından kabul edilmiş. Vitra; kalitesi, tasarımlarıyla, piyasanın takdir ettiği, benim de çok tercih ettiğim bir marka, şiddetle tavsiye ediyorum.
Herkese sağlıklı, mutlu ve bol “boya kokulu” günler diliyorum.
Süleyman Fatih KURUÇ/İnşaat Mühendisi
İnstagram : /sf_kuruc, /limondekor
Facebook : /suleymankuruc