Risk Alma Dereceniz Ne Kadar? Buyurun Ölçelim

Bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde trafikteydim. Trafikte şunu düşündüm: Neden bazı insanlar kırmızı ışıkta geçer?

Bazı arkadaşlarımın arabasına bindiğimde bize emniyet kemerlerinin acı sinyal sesi eşlik eder. O sese rağmen bu bahsı geçen kişiler emniyet kemerini takmamakta ısrar ederler. Neden?

Daha kötüsünü söyleyeyim: Bir defasında bir arkadaşımın arabasına bindim. Otobandaydık. Bir baktım ki arkadaşım direksiyonu bırakmış, dizleri ile direksiyonu destekliyor ve ellerini mesaj yazmak için kullanıyor. Hemen bir çığlık atarak kendisine gelmesini söyledim. Mesaj atması ne kadar acil olabilirdi? Neden bizi tehlikeye atan bu davranışta bulunmuştu?

Haberin Devamı

Neden bazı insanlar bu ve bu tarz riskli davranışları sergiliyorlar?

Aslında cevabı basit. Bazı insanlar riskli davranış sergileme konusunda genetik bir yatkınlığa sahipler. Risk alma ölçeği var ve şimdi sizlere bu ölçeği vererek kendinizde riskli davranış eğiliminizin ne kadar olduğunu öğrenmenize yardımcı olacağım.

Çok sevdiğim bir kitap:

Dr. David Lewis'in kaleme aldığı 'Dürtü' isimli kitabından edindiğim bu ölçeği sizinle paylaşıyorum:

Kullandığınız elinizin (örneğin sağ elinizi kullanıyorsanız sağ elinizin) ikinci ve dördüncü parmağını cetvel ile ölçün (ikinci parmak baş parmağınızın yanındaki, dördüncü parmak serçe parmağınızın yanındaki) İkinci parmağınızın uzunluğunu dördüncü parmağın uzunluğuna bölün. Örneğin ikinci parmak: 6,1 cm. Dördüncü parmak: 7,3 cm. 6,1/7,3=0,83 gibi.

0,83'ten az bir rakam çıkarsa risk alma derecenizin yüksek olduğu anlamına gelir. 0,84-1,0 arası orta; 1,01-1,02 arası düşük, 1,02'den büyük ise risk alma dereceniz çok düşük anlamına gelir.

Benim sonucum:

Risk alma derecem çok düşük. Bunu hayatımın her alanında görüyorum. Çok tehlikeli şeylerden hep kaçındım. Bir şeyi yapmadan önce düşünürüm, deyim yerindeyse 'kılı kırk yaran' bir yapım var. Kendinizi bu şekilde analiz edebilirsiniz.

Psikolog/Yazar Seray Küçük

Online Psikolojik Danışmanlık: 05522682410

https://www.instagram.com/seraykucukkk/

https://psikologseraykucuk.weebly.com/

Haberin Devamı