Son günlerde yaz hamileliği yaşayan arkadaşlarım beslenme konusuna ayrı bir ilgi duyuyorlar. Gündemimde ki soru “Ne yersek bebeğimiz daha sağlıklı, daha zeki olur?” Hamileliğim süresince değişik bir beslenme şekli uygulamadığım için bana tuhaf geliyor bu sorular. Bu işin sırrı nedir merak ettim açıkçası. Sorularımı Perinatal Tıp Vakfı Kurucusu ve Başkanı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Kadın Doğum ve Perinatoloji Prof.Dr. Cihat Şen’e yönelttim.

Haberin Devamı

Gebeler nasıl beslenmeli?

Normal sağlıklı bireylerin, sağlıklı beslenmesi için gerekli olanlar ne ise, gebe de o şekilde beslenmelidir. Gebe kalmadan 400 mg Folik asit alınması yararlıdır. Özellikle gebeliğin ikinci yarısında olmak üzere gebenin ek 300 kalori alması gereklidir. Normal boyutlarda bir erişkinin günlük kalori ihtiyacı 1800 civarında iken gebenin ihtiyacı 2100-2200 kalori civarındadır. Dolayısıyla öğünleri atlamadan, besinler arasında dengeyi koruyarak beslenilmelidir.

Üç öğünü atlamamalı ve öğün aralarında küçük ara öğünlere yer verilmeli. Ama bu ara öğünler, ana öğüne ilave değil, ana öğünde ayrılan bir parça besinin ara öğün olarak yenmesi şeklinde olmalıdır. Ana öğünde yemediğiniz bir kâse yoğurdu, ara öğün olarak yemek faydalıdır. Fakat ana öğüne ilaveten ekstra bir de 3 ara öğün yaparsanız kilo alırsınız. Yapılması gereken gebenin ana öğünlerden sevdiği küçük bir kısmı ayırıp, o öğünü izleyen ara öğünde yemesi olmalıdır. Bu durumda kalori kontrolü sağlanmış olur. Hekim gerekli gördüğü durumda yememeniz gereken besinleri söyleyecektir.

VİTAMİN KULLANIMINA DİKKAT!

Gebelikte düzenli vitamin kullanımı her gebe için gerekli midir?

Maalesef gebelerde bir vitamin kullanım çılgınlığı vardır. Bu tamamen yanlıştır. Bir erişkinin sağlık nedeni ile ve tıbben gerekli olduğu durumlarda vitamin kullanması gerekir, aynı durum gebe için de geçerlidir. Tıbbi bir gereklilik saptanmadıysa kullanılması gereksizdir. Zaten hekim gerekli görürse bir vitamin desteği önerecektir. Bunun dışında bebeğin daha sağlıklı ve akıllı olacağı gerekçesi ile gebelikte vitamin kullanılması tamamen bir safsatadır ve hatta bazen ölçüsü kaçırılmış vitamin kullanımı durumlarında bebeğe ciddi zararlar verebilmektedir.

Haberin Devamı

Gebelikte doğru kilo alımı nasıl olmalı?

Önerilen kilo artışı 12-14 kilogramdır. Gebeliğin 12-22. haftaları arasına dikkat edilmelidir. İlk 3 aydaki iştahsızlık ve benzeri gebelik sorunlarından sonra, hormonal durumun giderek değişmesi ile iştah açılır, iştah merkezi üzerinde vücudun kontrolü azalır. Hatta fazla gıda ve kalori aldığında, gebe bunu fazla olarak algılamaz. İştah merkezi kontrolü sağlanamadığı durumda, yeni yeme düzeni bir alışkanlık haline döner ve sonraki haftalarda da gebe iştahını engellemekte zorluk çeker. Bu durum hakkında gebe önceden bilgilendirilirse, kendini baştan programlar ve bilinçli bir beslenme düzenini sağlayarak, daha az sorunlu bir gebelik süreci geçirmeyi başarabilir.

Gebelerin bilgilendirilmesi amacıyla “GEBENİN EL KİTABI” hazırlanmıştır. Gebelik hakkında her türlü bilginin yer aldığı bu kitabı ücretsiz olarak isteyen herkese göndermekteyiz. Bunun için Tel: 0212-2244080 E-mail: info@perinatal.org.tr istekte bulunulması yeterlidir.

Haberin Devamı

İKİZ GEBELİK EKSTRA GIDA ALIMINI GEREKTİRMEZ!

İkiz gebelik yaşayan anne adayı için beslenmede ne gibi farklılıklar vardır?

Temelde tekil gebeliklerden farklı değildir. Beslenme rejimi açısından fark teşkil etmez. Kan sayımı ve demir deposu kontrolünün erken gebelik haftalarında ve 22. ile 28. haftalarda yapılmasında fayda vardır. İkiz gebeliklerde sabah akşam 20-30 dakikalık yürüyüş ya da egzersiz programları, tekil gebeliklerde de olduğu üzere çok faydalı olur. Kan dolaşımının ve özellikle bacak damarlarının sağlıklı tutulması yönünden fayda sağlar. İkiz gebelik ekstra gıda alımını gerektirmez!

Doğum sonrası beslenme nasıl olmalı?

Anne günlük yaşamdaki sağlıklı beslenme şekline dönmelidir. Tabii burada bahsini ettiğimiz sağlıklı ve dengeli beslenmedir, bu konuya dikkat edilmeli. Emziren annelerin, lohusa şerbeti, tatlı gibi bol kalorili gıdalarla beslenmesi fazla kiloya yol açar. Emziren anne bu konuda bilgilendirilmelidir.