BLOGLARDA BİLGİ KİRLİLİĞİ
Bloglar bilimsel makalelerin yazıldığı, paylaşıldığı platformlar değil ama bu kadarı da artık fazla…
Zaman zaman bir psikolog olarak bende kendi alanımla alakalı bilgilendirme amaçlı yazılar yazıyor ve paylaşıyorum; fakat son zamanlarda dikkat çekecek flaş başlıklarla sunulmuş psikoloji alanına giren birkaç yazıyı merak edip okumak istedim, keşke hiç okumasaydım. Hiç bir bilimsel temeli olmayan, bilimsel temeli olmadığı gibi saçmalıklarla dolu, okuyan kişileri yanlış bilgilendiren, yanlış yönlendiren ve üstelik bu ayıpları yetmiyormuş gibi bir de bir takım ürün ve sitelerin reklamlarının pazarlandığı bloglar haline gelmiş.
İnsanlar burada günlük hayatla ilgili yorumlar yapabilir, görüşlerini aktarabilir, yazılarını, hikâye, şiir gibi denemelerini sunabilirler; blokların amacı da zaten budur; profesyonel olmayan yazarların seslerini duyurduğu, görüşlerini paylaştığı platformlardır.
Ama psikoloji gibi ihtisas gerektiren bir alanda; zerre kadar psikoloji eğitimi olmayan bu kişiler bir uzman edasıyla saçma sapan yazılar yazıp dikkat çekecek başlıklarla insanları yanıltmak, yanlış bilgilendirmek etik kuralları, yasaları bir tarafa bırakın her şeyden önce sahtekârlıktır, hadsizliktir, terbiyesizliktir.
Değerli blog okurları dediğim gibi her ne kadar burası bir bilimsel platform olmasa bile herkes bildiği konuda yazmalı ve böylece güzel bilgiler kolaylıkla paylaşılmalı diye düşünüyorum.
Okumak istediğiniz yazının lütfen önce yazarını inceleyin; Kimdir? Yazdığı alanda eğitimi var mı? Ondan sonra okuyun… Böylece hem bu tarz kişilere prim vermemiş, hem de yanlış bilgilendirmelerden, bilgi kirliliğinden korunmuş olursunuz.
facebook: hayatiyenidenprogramlamak