Dudak dolgusu
Dudak dolgusu yapılarak doğal ve genç bir görünüm elde edilebilir. Bu uygulama kişiyi olduğu yaştan daha genç gösterecektir. Hacim kaybetmiş olan dudaklar belirginleşerek, dudak hattı kontürlenir. Dudak dolgusunun kalıcı olması kullanılan dolgu maddesiyle alakalıdır. Bu işlemde 3 farklı özellikte olan dolgu kullanılabilir. Bunlar geçici olgular, yarı kalıcı olanlar ve kalıcı dolgulardır. Ancak en fazla önerilen dolgu türü geçici ve yarı kalıcı olanlardır. Uygulamanın yapılmasından sonra, kişinin cilt yapısı ile dolgu maddesinin tutma özelliğine uygun şekilde kalıcılık gösterir. Genellikle kalıcılık botokstan biraz daha fazla 6 ay - 1 yıl kadar devam eder. Etkisi geçtikten sonra yeniden tekrarlanma şansı bulunmaktadır.
Dudak dolgusunda permalip
Her insanın dudak yapısı ve yaşlanmaya karşı verdiği yanıt farklı olur. İnsanların hepsi sıkı ve dolgun dudak yapısına sahip olma açısından şanslı olmaz. Bunu dengeleyebilmek için, geçmişten beri estetik alanında çalışmalar yapılmaktadır. Dudak estetiği alanında artık cerrahi yöntemler terk edilmeye yüz tutmuştur. Günümüzde dudak kalınlaştırma yöntemi olarak daha çok dolgular benimsenmiştir. Bu işlem için kullanılan dolgular ise, hazır dolgular ya da yağ dolguları olarak özelleşmiştir. Bunlar uygulamada kolaylık sağlasa da, kalıcılık sorunları bulunmaktadır. Bu şekilde ciddi sayılabilecek maliyet artışı olmaktadır.
Katı dudak silikonu olan permalip, kalıcı dudak kalınlaştırmada hem güvenli, hem de kesin çözüm olmaktadır. Bu dudaklara özel tasarlanır. Yumuşak kıvamlı olan katı silikondan oluşur. Dudaklarda uygun şekilde yerleştirildiğinde hissedilmeden yaşam boyu kullanılabilir. Permalip farklı boyutlarda üretilir. Kişinin dudak ölçümleriyle, yapılan işlemden sonraki görüntüye göre en uygun olan boy tercih edilir. Katı dudak silikonu 3-4 ve 5 mm kalınlığında, 5,5-6,0 ve 6,5 cm uzunluğunda üretilir. Bunların içindeki 3 mm kalınlığında olanlar, yaşla birlikte incelmiş dudakların eski haline getirilmesi için kullanılırken, dudaklar için en güzel dolgunlaştırma ise 4 mm kalınlığındakilerle elde edilir. Katı dudak silikonlarının 5 mm kalınlığında olanlar ise, abartılı dudak kalınlaştırma isteklerinde tercih edilir.
İnsanlarda normal dudak anatomisinde, üst dudaklar alt dudaklara göre daha uzun yapıda olur. Bu nedenle her iki dudağa dolgu uygulaması yapılırken, üst dudağa daha uzun olan permalip yerleştirilir. İşlem yapılmadan önce dudak kavisi ölçüsü alınarak, uzunluk hakkında karar verilir. Katı dudak silikonunun orta bölümü daha kalın olur. Bu bölüm dudağın filtrum denilen orta kalın bölgesine gelecek şekilde ayarlanır. İncelerek giden uç kısımları ise, dudakların uçlarına doğru gelir.
Dudak dolgunlaştırmada kullanılan permalip dolgu malzemesi değildir
Bu katı bir madde olduğundan, enjekte edilmez. Dolgu maddelerinin enjeksiyondan sonra dokuların arasına kaçması gibi sorunlar yaşanmaz. Ayrıca topaklanma ve asimetri gibi problemler de yaşanmaz. İstendiği zaman meme protezleri gibi çıkarılarak, dudaklar eski haline geri döndürülebilir.
Dudak dolgusu olarak hyalüronik asit kullanımı
Dudaklar yoğun damar yapısıyla ve hareketli olmaları nedeniyle, dolgu malzemesi olarak kullanılan hyalüronik aside doğal tepki gösterirler. Dudakların tam orta kısmına yapılan dolgu enjeksiyonu sayesinde belirginlik sağlanmakta ve estetik olarak kontur oluşturulmaktadır. Bu yöntem küçük bir enjeksiyonla, dudakları doldurma işlemidir.
Hem dudakların, hem de dudak köşelerinin hassas şekilde düzenlemesine yardımcı olur. Dudakların hacim kazanması için, vitamin içeriğine sahip olan hyalüronik asit kullanmak daha faydalıdır. Dudaklar ortaya doğru irileşerek, nemli hale gelmektedir. Dudak kontürü yeniden belirlenmekte ve hacmi arttırılmaktadır. Uygulama 15-20 dakika içinde kişiye lokal anestezi uygulanarak tamamlanır. Yeniden tekrarlanması ise, 6-12 ay sonra olur. Kişinin sosyal yaşamına ara vermesine gerek kalmaz.
Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı
http://www.selcukinanli.com/