Ülser, asit ve pepsin içerikli mide salgılarının gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde ki temas ile oluşan hasardır. Eğer bu hasar; midede ise gastrik ülser, duodenumda ise duodenal ülser ve özofagusta ise özofagial ülser adını alır. Bu rahatsızlık, oluşan doku hasarına bağlı olarak; başta mide ağrısı ve yanması, bulantı, kusma ve buna bağlı olarak ağırlık kaybı gibi sorunları başta getirmektedir.
Ülser, 40-70 yaşlarında sık görülürken, çocukluk çağında nispeten az görülmektedir. Hastalığı, başta stres faktörü olmak üzere, kullanılan ilaçlar ve bazı besinler tüketilen miktar ve sıklığa göre tetikleyebilmektedir.
Ülser hastalarının mide sekresyonunu uyararak mukozanın artmasına neden olacak besinlere dikkat edilmeli. Bunlar:
• Acı sos, pul biber, soya sosu, salamura, hardal sosu ve yoğun tuz içerikli besinler, alkol( özellikle bira, şarap gibi fermente ve mayalama yöntemi ile yapılan içecekleler) sigara, kafein, boza, asitli içecekler, kızartma, mayalı hamur gibi besinler histamin reseptörleri ile mide asit sekresyonunu uyararak mide mukozasında ödem ve buna bağlı olarak harabiyete neden olabilmektedir. Bununla beraber kurubaklagil yemekleri ve çorbaları şişkinlik problemine sebep olabilmektedir.
Diğer önemli nokta ise; uzun süreli açlık. Mukoza yapısında ki glikoprotein içeriğini %50 oranında düşürerek mukozal direci azaltmaktadır. Dolayısıyla ülser hastaları uzun süre aç kalmamalıdır.
Süt tüketimine dikkat!
Süt teorisi birçok araştırmaya göre farklı sonuçlar vermektedir. Bazı bireylerde, sütte bulunan kalsiyumun gastrik asit salgısını arttırıcı etkisi olduğunu gösterirken; bazı bireylerde ise süt şekerine (laktoz) karşı intolerans görülmektedir. Dolaysıyla süt, kişiden kişiye ve bireyin fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Zencefil ve Yeşil Çay İkilisi
Helikobakter pylori, mide yüzeyinde kronik iltihap ile ülsere neden olan bakteridir. Yapılan bazı çalışmalar, bazı besinlerin bakterileri eradikasyonuna yardımcı olduğunu öne sürmüştür. Yeşil çay, siyah Frenk üzümü yağı, zencefil gibi besinler, H. Pylori büyümesini engellediği ve ülser çeşidine bağlı olarak hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
Dyt. Öykü Yıldırım